CONFLICTUL dintre Israel şi Hamas, un test pentru "IRON DOME". Cum funcţionează sistemul antirachetă israelian - VIDEO

Conflictul armat dintre Israel şi mişcarea Hamas reprezintă un test pentru sistemul antirachetă israelian "Iron Dome", care are rolul de a proteja teritoriul israelian, în special marile oraşe, de obuze şi rachete cu rază scurtă de acţiune.

Urmărește
2959 afișări
Imaginea articolului CONFLICTUL dintre Israel şi Hamas, un test pentru "IRON DOME". Cum funcţionează sistemul antirachetă israelian - VIDEO

Conflictul dintre Israel şi Hamas, un test pentru "Iron Dome". Cum funcţionează sistemul antirachetă israelian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În cursul actualului conflict cu mişcarea Hamas, din Fâşia Gaza au fost lansate aproximativ 900 de rachete, sistemul "Iron Dome" interceptând aproape 300, potrivit CNN.

Israelul a început să dezvolte sistemul "Iron Dome" în 2007, cu finanţare masivă din Statele Unite, prima baterie mobilă de interceptare fiind instalată în sudul Israelului în 2011.

Conform Forţelor Aeriene israeliene, rata medie de interceptare a sistemului antirachetă este de 70 la sută, în timpul actualei Operaţiuni "Pilon de Apărare" fiind de 85 la sută.

Dezvoltat de compania israeliană Rafael Advanced Defense Systems, sistemul "Iron Dome" dispune de tehnologie de ultimă generaţie, chiar inovatoare, putând face faţă simultan unor ameninţări multiple, în orice condiţii meteo.

"Radarul detectează lansarea unei rachete şi transmite informaţii Centrului de control, care calculează instantaneu traiectoria proiectilului. Dacă locaţia spre care se îndreaptă o rachetă justifică interceptarea, o rachetă este lansată de la sol. Încărcătura rachetei de interceptare explodează în imediata apropiere a rachetei ofensive, distrugând-o", explică armata israeliană.

O baterie mobilă a sistemului "Iron Dome" costă 50 de milioane de dolari, în timp ce o rachetă de interceptare are valoarea de 62.000 de dolari, sistemul fiind unul costisitor în contextul în care rachetele lansate din Fâşia Gaza sunt foarte ieftine. Israelul a instalat până în momentul de faţă cinci baterii mobile antirachetă, însă, pentru protejarea în întregime a teritoriului statului evreu, vor fi amplasate 13 baterii antirachetă.

Administraţia Barack Obama a oferit 70 de milioane de dolari pentru dezvoltarea sistemului "Iron Dome". "Eliminarea capacităţii de atingere a obiectivelor strategice va forţa mişcarea Hamas să reanalizeze eficienţa achiziţionării rachetelor folosite până acum", explică, pentru CNN, fostul ambasador israelian în SUA, Dore Gold.

"Sistemul Iron Dome s-a dovedit foarte eficient şi vom continua extinderea în următoarea perioadă", a dat asigurări premierul Benjamin Netanyahu.

Datorită performanţelor, sistemul "Iron Dome" este dorit de numeroase ţări, între care Statele Unite, Coreea de Sud şi state europene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici