- Home
- Externe
- NEW YORK, (13.02.2015, 09:36)
- Ioana Bojan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Consiliul de Securitate al ONU a votat o rezoluţie care cere întreruperea finanţării grupării Stat Islamic
Consiliul de Securitate al ONU a votat în unanimitate, joi, o rezoluţie care conţine măsuri necesare pentru a întrerupre finanţarea campaniei teroriste a grupării Stat Islamic, relatează Euronews.
Urmărește
626 afișări
Consiliul de Securitate al ONU a votat o rezoluţie care cere întreruperea finanţării grupării Stat Islamic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Redactată de Rusia, Rezoluţia 2.199 prevede întreruperea surselor de finanţare ale grupării jihadiste, precum veniturile din petrol, traficul de antichităţi, donaţiile externe şi răscumpărările pentru eliberarea unor ostatici.
Textul oferă Consiliului de Securitate autoritatea necesară pentru a aplica decizii referitoare la sancţiuni economice. Rezoluţia nu autorizează folosirea forţei militare, dar consolidează eforturile anterioare de a opri vânzările de petrol ale jihadiştilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Avionul Azerbaijan Airlines prăbuşit în Kazahstan: Acuzaţii de doborâre cu rachetă rusească dar Kremlinul refuză să mai ofere informaţii
-
Zeci de persoane au murit după ce o barcă s-a scufundat în Marea Mediterană
-
Marcel Ciolacu: Guvernul României este solidar cu poporul azer
Un raport ONU din noiembrie 2014 arăta că gruparea Stat Islamic obţine venituri importante din traficul de antichităţi siriene şi irakiene, însă nu a putut estima valoarea acestora.
Raportul ONU estima veniturile obţinute de SI din petrol între 742.000 şi 1,4 milioane de euro pe zi, însă diplomaţi occidentali apreciază că, datorită raidurilor aeriene ale coaliţiei internaţionale asupra unor rafinării, petrolul nu mai reprezintă principala sursă de venit pentru jihadişti.
Rezoluţia prevede de asemenea oprirea vehiculelor care vor să intre sau să părăsească regiunile controlate de SI, dacă sunt suspectate de implicare în trafic, subliniind îngrijorările că gruparea teroristă "obţine venituri prin implicarea directă sau indirectă în jefuirea şi traficul bunurilor cu valoare culturală (...) pentru a-şi susţine eforturile de recrutare şi a-şi consolida capacitatea operaţională de a organiza şi comite atacuri teroriste".
Textul mai cere "tuturor statelor membre să împiedice teroriştii să beneficieze direct sau indirect de banii din răscumpărări sau de concesii politice şi să asigure eliberarea în siguranţă a ostaticilor". Sumele obţinute din răscumpărări sunt estimate între 84.000 şi 108.000 euro zilnic.
Citeşte şi:
Raport al Institutului Internaţional pentru Studii Strategice: Conflictul din Ucraina şi gruparea Stat Islamic, provocările strategice ale anului 2014
Citeşte şi:
Gruparea Stat Islamic a ars de vii alţi trei ostatici. Cine sunt cei care au avut aceeaşi soartă ca pilotul iordanian
Citeşte şi:
GHID al femeilor din gruparea teroristă Stat Islamic: Fetele se pot căsători la 9 ani şi nu trebuie să părăsească celula din casă - VIDEO
Citeşte şi:
Regele Iordaniei ameninţă cu represalii gruparea Stat Islamic, folosind o replică a lui Clint Eastwood - VIDEO
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Finlanda și Estonia lansează patrule navale în urma suspiciunii de sabotaj rusesc în cazul Estlink 2. Rutte: „NATO va spori prezența în Marea Baltică”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Raport al Institutului Internaţional pentru Studii Strategice: Conflictul din Ucraina şi gruparea Stat Islamic, provocările strategice ale anului 2014
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Drumul spre distracția de Revelion e aglomerat: Rute alternative și sfaturi esențiale pentru un drum sigur spre munte
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe