Constatarea Marinei Regale: femeile din serviciul submarinelor, supuse misoginismului şi intimidării

Femeile din Serviciul de submarine au fost victime ale misoginismului, intimidării şi altor comportamente inacceptabile, a constatat o investigaţie a Marinei Regale, citată de BBC.

Urmărește
151 afișări
Imaginea articolului Constatarea Marinei Regale: femeile din serviciul submarinelor, supuse misoginismului şi intimidării

Constatarea Marinei Regale: femeile din serviciul submarinelor, supuse misoginismului şi intimidării

Acest comportament a fost observat „în rândul tuturor rangurilor”, dar „nu a fost omniprezent” în cadrul serviciului, se arată în raport, după o investigaţie de doi ani a Royal Navy.

Denunţătoarea Sophie Brook, care a fost locotenent, a făcut reclamaţii cu privire la tratamentul pe care l-a primit în timp ce servea în Marina Regală, ceea ce a determinat prima revizuire în 2022.

Răspunzând la concluziile raportului, ea a declarat pentru BBC că acesta a fost un „moment critic, nu doar pentru mine, ci pentru fiecare femeie şi bărbat care a suferit în tăcere”.

Şeful Marinei, Primul Lord al Mării, amiralul Sir Ben Key, a declarat că „cere iertare” lui Brook şi oricărui membru al personalului trecut şi prezent care s-a confruntat cu un comportament inacceptabil.

Acuzaţiile investigate în raport au fost formulate de mai multe femei, nu doar de locotenentul Brook, şi au acoperit o perioadă cuprinsă între 2014 şi 2020.

Ea a susţinut că o cultură a agresiunii sexuale, a hărţuirii sexuale şi a misoginismului a fost răspândită în cadrul Serviciului Submarin.

Vineri, Sophie Brook a declarat pentru BBC că speră ca raportul să nu fie doar un „gest simbolic”.

„Raportul evidenţiază eşecurile sistemice pe care eu, şi mulţi alţii, le-am experimentat la prima mână - eşecuri care au lăsat victimele izolate, reduse la tăcere şi adesea represalii pentru că au îndrăznit să vorbească”.

Ea a spus că a venit în faţă pentru a „lumina o cultură care, pentru prea mult timp, a fost permisă să prospere în cadrul unora dintre cele mai elitiste ramuri ale forţelor noastre armate”.

Sophie Brook a continuat: „Nimeni nu ar trebui să îndure hărţuirea, abuzul şi preţul mental cu care eu şi nenumăraţi alţii ne-am confruntat. Marina Regală trebuie să ia măsuri imediate pentru a se asigura că nimeni altcineva nu este supus la acelaşi misoginism şi aceeaşi discriminare sistemică care a afectat mult timp Serviciul de submarine”.

Cu toate acestea, ea a adăugat că „această luptă este departe de a se fi încheiat” pentru a se asigura că, în viitor, subofiţerii de marină lucrează acolo unde există „respect, demnitate şi egalitate”.

Amiralul Sir Ben a declarat că a întâlnit-o pe Brook şi „şi-a cerut scuze personal şi fără rezerve”, lăudându-i curajul.

Unele părţi ale raportului publicat sunt puternic editate, ceea ce înseamnă că unele detalii au fost eliminate. Printre acuzaţiile formulate în cadrul raportului cu privire la modul în care a fost tratat personalul militar se numără:

- Un coleg căsătorit s-a expus pe patul unei femei. Ofiţerul secund - sau al doilea la comandă - i-ar fi spus „să tacă” atunci când aceasta „a strigat despre asta”.

- Un comandant secund a cerut în mod regulat favoruri sexuale de la o membră a personalului de sex feminin şi i-a lăsat „poze cu modele dezbrăcate”.

- Rapoarte conform cărora femeile „ţipau în mod regulat”, iar „adulmecarea” era răspândită, bărbaţii „urmărind puţinele femei din jur”.

- Unii căpitani aveau un „hard disk Black Ops” care ar fi fost codul colecţiei lor porno.

- Ofiţeri superiori făceau „în mod deschis” „gesturi sexuale” către femeile din subordinea lor.

- Rapoarte despre sutiene furate de la spălătorie, în timp ce „inginerii adulmecau în mod deschis lenjeria intimă folosită de femei”.

- Atunci când o colegă a cerut să fie scuzată pentru o programare medicală, un ofiţer i-ar fi spus că, dacă este pentru a participa la un test de frotiu, ar putea „să se adune toţi” şi să efectueze un „examen cervical” pe masa din camera de gardă.

- Au existat, de asemenea, acuzaţii potrivit cărora victimele au fost descurajate să depună plângeri de abuz, în caz contrar riscând să fie catalogate drept „fete periculoase” sau „scandalagii”.

În total, Marina a declarat că a efectuat 28 de investigaţii separate care au condus la eliberarea din funcţie a 21 de persoane, patru dintre acestea fiind reduse în grad şi şase fiind supuse unor măsuri disciplinare sau administrative.

Din totalul celor concediaţi, trei au fost în legătură cu plângerile Sophiei Brook.

Ancheta nu a condus la nicio acuzaţie de agresiune sexuală, însă o serie de persoane au fost lăsate la vatră din Marină în urma anchetei.

Unele dintre acuzaţii au fost raportate unităţii pentru infracţiuni grave a Ministerului Apărării, dar Marina a declarat că nu există suficiente dovezi pentru a iniţia urmăriri penale.

Într-o declaraţie publicată vineri, Sir Ben a declarat că recomandările investigaţiei au fost acceptate în totalitate, inclusiv stabilirea unui nou şef, alături de modificări ale formării în cadrul Serviciului Submarinelor.

Amiralul a declarat că au fost luate o serie de măsuri pentru a aborda ceea ce el a numit „comportamente îngrozitoare” împotriva femeilor - care reprezintă puţin peste 10% din serviciu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici