Convoiul rusesc controversat îşi continuă drumul către Ucraina. Kievul, dispus să accepte convoiul cu anumite CONDIŢII

Convoiul rusesc cu un ajutor destinat populaţiei afectate de confruntări armate în estul Ucrainei îşi continua miercuri drumul, în sudul Rusiei, către frontieră, în pofida avertismentelor şi îngrijorării Kievului şi Occidentului, a anunţat Ministerul rus pentru Situaţii de Externe.

Urmărește
7823 afișări
Imaginea articolului Convoiul rusesc controversat îşi continuă drumul către Ucraina. Kievul, dispus să accepte convoiul cu anumite CONDIŢII

Convoiul rusesc controversat îşi continuă drumul către Ucraina (Imagine: Captură video)

UPDATE 18:59 Ucraina este dispusă să accepte, cu anumite condiţii, convoiul umanitar rus pentru Lugansk

Ucraina este dispusă să accepte, în anumite condiţii, trecerea convoiului umanitar rus spre Lugansk, bastion al rebelilor proruşi, a anunţat, miercuri, purtătorul de cuvânt al preşedintelui ucrainean, Sviatoslav Tsegolko, relatează AFP.

"Ajutorul pentru Lugansk să treacă printr-un post de frontieră aflat în apropiere de oraş, vameşii, gărzile de frontieră ucrainene şi reprezentanţii OSCE să inspecteze încărcăturile la frontiera ruso-ucraineană. Misiunea se îndreaptă apoi spre teritoriul controlat de rebeli. Odată ajuns la Lugansk, ajutorul este distribuit civililor de Crucea Roşie", a declarat Tsegolko, care a detaliat traseul solicitat de Kiev.

UPDATE 12:40 - Avakov: Ucraina nu va lăsa să intre pe teritoriul său niciun "convoi umanitar al lui Putin"

Ucraina nu va permite să pătrundă pe teritoriul său "niciun convoi umanitar al lui (Vladimir) Putin" destinat regiunilor din estul ţării devastate de conflict, a declarat miercuri ministrul de Interne Arsen Avakov, relatează AFP.

"Niciun «convoi umanitar» al lui Putin nu va trece prin regiunea Harkov", în nord-estul ţării, aflată sub controlul Guvernului de la Kiev şi evocată de către Moscova ca punct de intrare pe teritoriul ucrainean.

"O asemenea provocare cinică a agresorului teritoriului nostru este inacceptabilă", a adăugat el, într-un mesaj postat pe Facebook.

"Convoiul îşi continuă drumul", a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a ministerului rus pentru Situaţii de Externe.

Din coloană, care are o lungime de peste trei kilometri, fac parte aproximativ 280 de camioane, potrivit ministerului. Diplomaţia rusă a anunţat, într-un comunicat publicat marţi seara, că este vorba despre 262 de camioane.

Convoiul urmează ca miercuri să parcurgă aproximativ 500 de kilometri, potrivit televiziune ruse, şi să ajungă miercuri seara la frontiera ruso-ucraineană, în postul Şebekino-Pletnevka, situat între regiunile Belgorod, în sudul Rusiei, şi Harkov, în nord-estul Ucrainei - regiune aflată sub controlul forţelor guvernamentale ucrainene.

"Drumul este lung, este un pic dur, dar cum să nu ne ajutăm fraţii slavi?", a declarat şoferul unui camion alb, citat de postul public de televiziune Rossia.

Presa rusă şi-a exprimat entuziasmul, miercuri, faţă de misiunea acestui convoi, care a plecat marţi dimineaţa de la baza militară de la Alabino, la sud-vest de Moscova. La bordul camioanelor se află 1.800 de tone de alimente, medicamente şi generatoare.

"Trei kilometri de ajutoare", titra ziarul oficial Rossiiskaia Gazeta, în timp ce cotidianul popular Tvoi Den aducea un elogiu acestui "Drum al Vieţii".

Ministerul rus de Externe a afirmat marţi că Rusia livrează acest ajutor conformându-se modalităţilor dorite de Ucraina, acceptând itinerariul propus de către Kiev şi inspectarea încărcăturii.

Însă Ucraina, care acuză Rusia că-i înarmează pe rebelii proruşi, acuzaţii respinse de către Moscova, a avertizat marţi că un asemenea convoi nu poate să pătrundă ca atare pe teritoriul ucrainean, cerând descărcarea încărcăturii şi încărcarea acesteia în vehicule aparţinând Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), la frontiera dintre cele două ţări.

Preşedintele rus Vladimir Putin a justificat luni trimiterea acestui ajutor invocând consecinţe "catastrofice", în opinia sa, ale ofensivei de anvergură a armatei ucrainene asupra oraşelor Doneţk şi Lugansk, ultimele două bastioane ale insurgenţilor separatişti proruşi în estul Ucrainei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici