COP29: Discuţiile privind finanţarea combaterii schimbărilor climatice, etapa „cea mai dificilă”

Ţările participante la summitul COP29 privind schimbările climatice au fost avertizate miercuri că „partea cea mai grea” este pe cale să înceapă în discuţiile privind sumele de bani care ar trebui să fie furnizate ţărilor în curs de dezvoltare pentru a le ajuta să facă faţă schimbărilor climatice.

Urmărește
68 afișări
Imaginea articolului COP29: Discuţiile privind finanţarea combaterii schimbărilor climatice, etapa „cea mai dificilă”

COP29: Discuţiile privind finanţarea combaterii schimbărilor climatice, etapa „cea mai dificilă”

Principala sarcină a discuţiilor anuale ale ONU din acest an privind schimbările climatice este să se stabilească ce formă va lua această finanţare, cine va plăti şi cât de mult, relatează Reuters.

Având în vedere că se apropie termenul limită, care e vineri, frustrarea legată de lipsa de progrese a început să se simtă în sălile de negociere.

Yalchin Rafiyev, negociatorul şef al Azerbaidjanului, gazda summitului, a declarat că „acum începe partea cea mai grea”, înaintea unui nou text care urmează să fie prezentat la miezul nopţii (2000 GMT) în capitala Baku.

Progresele înregistrate în cadrul summitului anual sunt marcate, de obicei, prin proiecte de documente periodice care sunt reduse până la un acord final.

Ţările bogate şi ţările în curs de dezvoltare sunt puternic divizate cu privire la dimensiunea noului obiectiv. Acesta va înlocui o promisiune a ţărilor dezvoltate pentru 2020 - făcută cu doi ani întârziere - de a furniza 100 de miliarde de dolari pe an pentru finanţarea combaterii schimbărilor climatice.

Adonia Ayebare din Uganda, care prezidează grupul G77 şi China, format din peste 130 de ţări în curs de dezvoltare, a declarat că cererea sa a fost ca naţiunile bogate să furnizeze 1,3 trilioane de dolari pe an în finanţare publică pentru climă.

„Frustrarea este că cealaltă parte nu ne-a dat o contraofertă”, a declarat Ayebare pentru Reuters. „Auzim 300 de miliarde de dolari. Dar dacă acest lucru este adevărat, este cu adevărat inacceptabil. Este jenant”, a spus el.

Un alt negociator al unei ţări în curs de dezvoltare a declarat pentru Reuters că Uniunea Europeană a avansat 200 sau 300 de miliarde de dolari în cadrul discuţiilor informale. Dar miercuri, UE a susţinut că nu are o poziţie oficială cu privire la această cifră.

Comisarul european pentru climă, Wopke Hoekstra, a declarat că blocul comunitar nu este dispus să vorbească despre această cifră până când nu va avea mai multe detalii structurale, adăugând: „Altfel, veţi avea un coş de cumpărături cu un preţ, dar nu ştiţi exact ce conţine”.

Ţările sunt încă în dezacord cu privire la faptul dacă economiile mari, încă în curs de dezvoltare - inclusiv a doua economie a lumii, China - vor contribui la atingerea obiectivului.

Ministrul egiptean al Mediului, Yasmine Fouad, a declarat că ţările au convenit că naţiunile în curs de dezvoltare mai înstărite nu vor fi obligate din punct de vedere juridic să contribuie.

Rafiyev, din Azerbaidjan, a declarat că preşedinţia COP29 va produce peste noapte un text mai strict. În termeni simpli, un document de 25 de pagini plin cu opţiuni multiple pentru aproape fiecare paragraf trebuie să devină un document de două pagini care poate fi definitivat în ultimele zile şi apoi adoptat.

„Vom avea texte mai scurte, mai concise, directe la subiect”, a declarat Rafiyev.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici