- Home
- Externe
- SEUL. COREEA DE SUD, (06.01.2016, 15:00)
- Valentin Vidu - Mediafax , Mihai Draghici
Coreea de Nord anunţă că a testat cu succes o BOMBĂ cu hidrogen. Experţi: Nu a fost testată nicio bombă cu hidrogen. Este vorba de propagandă. Reacţiile internaţionale - VIDEO
Coreea de Nord anunţă că a testat cu succes o bombă cu hidrogen, un anunţ-surpriză care complică eforturile de stopare a activităţilor Phenianului de a se dota cu un arsenal nuclear. Anunţul Phenianului a fost urmat de numeroase reacţii din partea liderilor internaţionali, însă experţi în domeniu şi-au exprimat dubiile cu privire la veridicitatea informaţiei.
Urmărește
20413 afișări
Coreea de Nord anunţă că a testat cu succes o bombă cu hidrogen (AFP/Mediafax Foto)
UPDATE 15.00: Experţi: Coreea de Nord nu a testat nicio bombă cu hidrogen. Este vorba de propagandă
Experţii internaţionali au dubii că regimul de la Phenian a testat vreo bombă cu hidrogen, considerând că este vorba de o nouă minciună lansată în scop propagandist, după numeroase alte exagerări privind presupusul arsenal nuclear nord-coreean.
"Multe state fabrică dispozitive de accelerare a fisiunii. Regimul de la Phenian probabil că a reuşit să accelereze procesul de fisiune, dar nu înseamnă că a dezvoltat o bombă cu hidrogen", explică analistul Bruce Bennett, de la Institutul RAND, citat de CNN.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
"Explozia unei bombe cu hidrogen ar fi fost de zece ori mai puternică decât ceea ce susţine Phenianul", adaugă Bruce Bennett.
"Am dubii mari că regimul din Coreea de Nord a testat o bombă cu hidrogen", apreciază şi Joe Cirincione, preşedintele Fondului Ploughshares.
"A efectua un test şi a deţine bomba cu hidrogen sunt două lucruri diferite", crede şi analistul Melissa Hanham.
UPDATE 12.30: Coreea de Sud susţine că Phenianul nu a testat BOMBA cu hidrogen
Phenianul nu ar fi testat o bombă cu hidrogen, dată fiind magnitudinea relativ redusă a undei seismice resimţite în regiune, susţine un parlamentar sud-coreean care precizează că agenţia de spionaj a ţării sale l-a informat în acest sens, într-un briefing privat, relatează AP în pagina electronică.
UPDATE 12.15: China condamnă testul nuclear nord-coreean
China, cel mai apropiat aliat al Coreei de Nord, denunţă testul anunţat de Phenian drept o sfidare la adresa comunităţii internaţionale şi îndeamnă regimul stalinist să se abţină de la acţiuni care ar putea amplifica tensiunile în Peninsula Coreea.
UPDATE 08.43: Consiliul de Securitate al ONU se întâlneşte de urgenţă după ce Phenianul a anunţat un test nuclear
Consiliul de Securitate al ONU preconizează să se reunească de urgenţă, miercuri, pentru a discuta despre ultimul test nuclear anunţat de către Coreea de Nord, au declarat trei diplomaţi din cadrul organismului pentru Reuters.
Citeşte şi: Consiliul de Securitate al ONU se întâlneşte de urgenţă după ce Phenianul a anunţat un test nuclear
UPDATE 08.40: Casa Albă afirmă că nu poate confirma un test nuclear nord-coreean
Casa Albă a anunţat că nu poate confirma afirmaţiile Coreei de Nord, potrivit cărora nord-coreenii au testat cu succes un dispozitiv nuclear cu hidrogen miniaturizat, şi că va monitoriza în continuare situaţia, relatează Reuters în pagina electronică.
UPDATE07.56: Japonia consideră testul nuclear nord-coreean o ameninţare la adresa securităţii sale
Premierul japonez Shinzo Abe a declarat miercuri că ţara sa va răspunde ferm provocării Coreei de Nord la adresa neproliferării nucleare, catalogând ultimul test nord-coreean nuclear o ameninţare la adresa Japoniei, relatează Reuters în pagina electronică.
Coreea de Nord susţine că a testat cu succes o bombă cu hidrogen. Anunţul a fost făcut de televiziunea de stat. Oficiali sud-coreeni au anunţat că au detectat, anterior, un "cutremur artificial" în apropierea principalei instalaţii nucleare nurd-coreene.
Potrivit Reuters - care precizează că este vorba despre testarea unui dispozitiv nuclear miniaturizat cu hidrogen - seismul a avut magnitudinea de 5,1.
Acest test nuclear este al patrulea pe care îl efectuează Coreea de Nord, o ţară izolată, căreia Statele Unite şi ONU i-au impus sancţiuni din cauza programelor sale de rachete şi nucleare.
Coreea de Nord depune de mult timp eforturi să se doteze cu un arsenal de ogive nucleare care să poată fi montate într-o rachetă capabilă să atingă America continentală. Potrivit unor experţi, Phenianul ar deţine deja câteva bombe nucleare rudimentare. Dar se crede că nu ar fi reuşit să le miniaturizeze.
Testarea unei bombe cu hidrogen va conduce aproape sigur la noi presiuni prin impunerea unor noi sancţiuni ONU.
Locuitorii Phenianului sărbătoresc în stradă anunţul privind efectuarea testului nuclear
Numeroase persoane îmbrăcate gros, de iarnă, s-au adunat în faţa unui ecran uriaş, lângă gara din Phenian, pentru a-şi exprima bucuria şi pentru a fotografia şi înregistra video cu telefoane mobile anunţul televiziunii privind efectuarea unui test nuclear, relatează AP online.
Unele persoane şi-au ridicat mâinile sau au aplaudat. Multe altele zâmbeau şi ovaţionau.
Un prezentator, care a citit pe postul de stat o declaraţie tipică, împregnată de propagandă, a anunţat că Nordul a testat o bombă cu hidrogen "miniaturizată", apreciind că aceasta ridică "puterea nucleară (a ţării) la următorul nivel" şi îi oferă o armă cu care să se apere de Statele Unite şi alţi inamici.
Citeşte şi: Locuitorii Phenianului au sărbătorit în stradă anunţul privind succesul testării BOMBEI cu hidrogen - VIDEO
O bombă cu hidrogen este mult mai puternică decât o bombă atomică, dar este totodată mult mai dificil de fabricat.
Potrivit unor experţi, Coreea de Nord ar deţine câteva bombe nucleare rudimentare şi a depus eforturi, timp de câteva decenii, să perfecţioneze o rachetă cu rază lungă de acţiune, cu mai multe trepte, în care să poată să fie montate versiuni mai mici ale acestor bombe. După mai multe eşecuri, Phenianul a trimis un prim satelit în spaţiu, cu ajutorul unei rachete cu rază lungă de acţiune pe care a lansat-o în decembrie 2012.
Rachetele balistice şi rachetele folosite pentru lansarea unor sateliţi au corpuri, motoare şi alte tehnologii similare, potrivit experţilor. ONU a denunţat lansarea din 2012 drept un test interzis în domeniul tehnologiei rachetelor balistice.
Unii analişti consideră că Nordul probabil nu a ajuns la nivelul tehnologiei necesare fabricării unui focos miniaturizat, care să fie lasat într-o rachetă cu rază lungă de acţiune, capabilă să atingă Statele Unite. Însă există o puternică dezbatere cu privire la nivelul până la care a progresat această ţară izolată în programele sale secrete balistice şi nucleare.
Un prim indiciu cu privire la un posibil test constă într-un cutremur cu magnitudinea de 5,1, detectat miercuri dimineaţa de către Institutul american de geofizică USGS.
Un oficial din cadrul Administraţiei Meteorologice Coreene, o agenţie sud-coreeană, a anunţat că instituţia crede că seismul a fost cauzat în mod aritficial, în baza analizei undelor seismice şi pentru că a avut loc la aproximativ 49 de kilometri nord de Kilju, în nord-estul Coreei de Nord, unde se află principala instalaţie nucleară. Toate cele trei detonări atomice anterioare au avut loc în această instalaţie.
Testul constituie o surpriză, atât în ceea ce priveşte natura sa, cât şi în ceea ce priveşte momentul în care a fost efectuat.
Coreea de Nord nu a mai procedat la o explozie atomică de la începutul lui 2013, iar liderul Kim Jon-un nu a menţionat armamentul nuclear în discursul pe care l-a susţinut de Anul Nou. Unii analişti au speculat că liderul nord-coreean este îngrijorat de o deterioare a relaţiilor cu China, ultimul aliat important al ţării sale, care şi-a exprimat frustrarea faţă de provocările nord-coreene şi a dat semne că va susţine noi sancţiuni ONU.
Cutremurul de miercuri este mai puternic decât activitatea seismică raportată cu ocazia testării bombelor atomice precedente. Potrivit Yonhap, agenţii de monitorizare au detectat cutremure cu magnitudinea de 3,7 în 2006, 4,5 în 2009 şi 4,9 în 2013.
După ce a efectuat al treilea test atomic, în februarie 2013, Phenianul a lansat o campanie retorică belicoasă în cadrul căreia a ameninţat că va lansa un atac nuclear asupra Statelor Unite şi Seulului, capitala Coreei de Sud. Tot în 2013, Coreea de Nord a afirmat că a abandonat armistiţiul din 1953, încheiat după Războiul Coreei. De asemenea, Phenianul a repornit un reactor nuclear cu plutoniu, pe care l-a oprit în cadrul unui acord nuclear încheiat în 2007, de asemenea abandonat ulterior.
În urma venirii la putere a tânărului lider Kim Jong-un, în 2011, Phenianul şi-a înăsprit retorica plină de furie atât faţă de liderii de la Washington şi Seul, cât şi faţă de exerciţiile militare comune americano-sud-coreene, pe care le consideră o pregătire a unei invazii.
Preşedintele Organizaţiei Tratatului pentru interzicerea completă a testelor nucleare (CTBTO), care monitorizează testele nucleare la nivel mondial, afirmă că un test nuclear nord-coreean ar reprezenta o încălcare a Tratatului şi o ameninţare gravă la adresa păcii şi securităţii internaţionale.
Norma universal acceptată - împotriva testării - a fost respectată, începând din 1996, de către 183 de ţări, a declarat Lassina Zerbo, citat într-un comunicat.
Zerbo a îndemnat Coreea de Nord să se abţină să efectueze un nou test nuclear şi să se alăture celor 183 de ţări care au semnat tratatul.
Această organizaţie ONU, care monitorizează lumea pentru a depista indicii ale unor teste nucleare, a anunţat că a detactat "un eveniment neobişnuit în Peninsula Coreea".
"Sistemul nostru nostru internaţional de monitorizare a detectat un eveniment seismic neobişnuit în Peninsula Coreea, la 41.27 latitudine şi 129.10 longitudine", a declarat Zerbo, citat într-un comunicat.
Pe hartă, epicentrul a fost localizat la instalaţia nord-coreeană Pyunggye-ri, în munţii din nord-estul ţării, unde au fost efectuate toate testele nucleare anterioare.
Phenianul afirmă că va continua să-şi consolideze programul nuclear pentru a se apăra de SUA
Coreea de Nord a anunţat miercuri că va continua să-şi consolideze programul nuclear, cu scopul de a se apăra de politicile ostile ale Statelor Unite, relatează Reuters în pagina electronică.
Într-un comunicat publicat după efectuarea celui de-al patrulea test nuclear, miercuri dimineaţa, agenţia de stat nord-coreeană de ştiri KCNA subliniază că Phenianul nu va renunţa la programul său nuclear atât timp cât Statele Unite îşi vor menţine ceea ce agenţia denunţă drept o "atitudine agresivă".
Coreea de Nord va acţiona, mai afirmă KCNA, ca un stat nuclear responsabil şi promite să nu-şi folosească armamentul nuclear decât în cazul în care îi este încălcată suveranitatea.
Phenianul afirmă totodată că nu-şi va transfera capabilităţile nucleare altor părţi.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Locuitorii Phenianului au sărbătorit în stradă anunţul privind succesul testării BOMBEI cu hidrogen - VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe