Coreea de Nord şi-ar fi dublat capacitatea de îmbogăţire a uraniului. IMAGINILE din satelit care arată programul nuclear - FOTO

Imagini din satelit sugerează că Phenianul şi-ar fi dublat capacitatea de îmbogăţire a uraniului la instalaţia Yongbyon, a anunţat joi un centru de american studii care supraveghează programul nuclear nord-coreean.

Urmărește
898 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord şi-ar fi dublat capacitatea de îmbogăţire a uraniului. IMAGINILE din satelit care arată programul nuclear - FOTO

Coreea de Nord şi-ar fi dublat capacitatea de îmbogăţire a uraniului. IMAGINILE din satelit care arată programul nuclear (Imagine: isis-online.org)

Potrivit Institutului pentru Ştiinţă şi Securitate Internaţională (ISIS), imaginile înregistrate prin satelit arată că suprafaţa clădirii în care se află centrifugele s-a dublat în ultimele patru luni.

Atunci când Coreea de Nord a dezvăluit existenţa acestei instalaţii, la sfârşitul lui 2010, în cursul vizitei unui cercetător american, în clădire se aflau aproximativ 2.000 de centrifuge pentru îmbogăţirea uraniului care, potrivit Phenianului, era destinat alimentării unei centrale nucleare.

Însă în opinia Washingtonului, Seulului şi aliaţilor lor, Phenianul vrea să utilizeze acest uraniu îmbogăţit pentru producerea de armament.

Cu ajutorul a aproximativ 4.000 de centrifuge, Yongbyon ar putea produce până la 68 de kilograne de uraniu îmbogăţit pe an, adică un volum suficient pentru fabricarea a trei bombe nucleare, potrivit ISIS.

"Dar nu ştim nici măcar dacă Phenianul vrea să utilizeze acest uraniu pentru armament", a adăugat institutul, subliniind că o încercare de a aprecia care este capacitatea de îmbogăţire a uraniului de către Coreea de Nord este un lucru "foarte nesigur". Cu atât mai mult cu cât această ţară ar putea avea şi alte instalaţii de îmbogăţire a uraniului, necunoscute în străinătate.

Phenianul a efectuat al treilea test nuclear în februarie. Experţi străini nu au putut să stabilească dacă bomba care a fost detonată într-un tunel subteran a fost fabricată cu plutoniu - ca în celelalte două teste anterioare, în 2006 şi 2009 - sau cu uraniu.

O bombă cu uraniu este mai uşor de miniaturizat.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici