Corupţia şi adopţiile internaţionale, priorităţi ale ambasadorului SUA propus pentru Bucureşti

Ambasadorul nominalizat al SUA în România a declarat că îmbunătăţirea mediului economic pentru firmele americane, în special prin combaterea corupţiei, precum şi reluarea adopţiilor internaţionale vor fi obiectivele sale prioritare pe parcursul mandatului, potrivit site-ului Senatului american.

Urmărește
17 afișări
Imaginea articolului Corupţia şi adopţiile internaţionale, priorităţi ale ambasadorului SUA propus pentru Bucureşti

Corupţia şi adopţiile internaţionale, priorităţi ale ambasadorului american propus pentru Bucureşti (Imagine: www.brookings.edu)

Mark H. Gitenstein a făcut aceste afirmaţii marţi seara, în timpul audierii sale de către Comisia pentru Relaţii Externe din Senatul american, care urmează să decidă asupra confirmării sale în funcţie. El a apreciat că există în România o prezenţă "semnificativă" a firmelor americane, "dar putem şi ar trebui să facem mai mult", adăugând că, în cazul confirmării sale, una dintre cele mai importante ţinte ale sale va fi "îmbunătăţirea mediului pentru firmele americane şi creşterea comerţului între cele două ţări".

El a afirmat că "esenţial pentru acest efort" este necesitatea ca România "să investească resursele necesare pentru a combate corupţia, să sporească transparenţa, să reformeze controalele fiscale şi să consolideze un aparat judiciar şi de reglementare independent". Ambasadorul nominalizat a avertizat că România nu va fi capabilă să atragă investiţii pe termen lung fără a asigura corectitudine companiilor americane în termeni de aprobări, plăţi şi rambursări.

O altă prioritate a Statelor Unite, potrivit lui Gitenstein, este reluarea adopţiilor internaţionale. El a precizat că nu-şi poate "imagina cât de dureros trebuie să fie pentru părinţi să încerce atât de mult să identifice un copil aflat în nevoie pentru a-l lua acasă, doar pentru a suferi ani de separare de ei, fără a avea nici o idee legată de momentul când se vor afla din nou împreună".

Ambasadorul nominalizat a refăcut evoluţia din ultimele două decenii a României, considerând-o "remarcabilă": "de la un stat sovietic la unul dintre cei mai loiali şi de încredere aliaţi ai noştri în regiune", şi de la o piaţă economică aflată în criză şi guvernată de stat până la "economia cu cel mai rapid ritm de creştere din Europa" înainte recesiunea globală.

El a apreciat angajamentul României faţă de efortul americanilor din Irak şi Afganistan, 14 militari români fiind ucişi în aceste zone şi un număr de trei ori mai mare de militari fiind răniţi. "Românii împărtăşesc obiectivele noastre strategice şi fac o prioritate din faptul că sunt un aliat al NATO de încredere. Ei ni s-au alăturat nu doar în combaterea terorismului, ci şi în probleme critice cum ar fi asigurarea securităţii energetice a Europei şi protejarea refugiaţilor vulnerabili din zonele de criză din întreaga lume", a continuat Gitenstein.

România a devenit parte a Uniunii Europene în 2007 şi a acţionat rapid pentru a-şi reface economia, pentru a atrage investiţii şi a determina creşterea. După câţiva ani de creştere rapidă, economia este acum în recesiune, cu o contracţie preconizată la 4,1 procente pentru anul acesta. Conducerea României merită lăudată pentru că a luat măsuri pentru a îndepărta îngrijorările legate de stabilitate, încheind un acord cu FMI care, cuplat cu politici echilibrate, va promova stabilitatea şi recuperarea mai rapidă, a apreciat el.

Gitenstein a menţionat şi angajamentul exprimat de lideri precum preşedintele Traian Băsescu pentru eradicarea antisemitismului şi a discriminării împotriva romilor. Gitenstein a precizat de asemenea că a fost mulţumit să vadă că autorităţile române au venit în ajutorul romilor hărţuiţi în Irlanda de Nord luna trecută, adăugând însă că mai sunt eforturi de depus în domenii precum restituirea proprietăţilor.

De altfel, ambasadorul nominalizat a precizat că este american de origine română, părinţii săi emigrând din România în America în anii 1890. "Dacă voi fi confirmat, voi fi mândru să fiu primul româno-american în acest post", a subliniat el.

Mark Gitenstein, nominalizat la 12 iunie de preşedintele american Barack Obama pentru postul de ambasador în România, s-a distins prin activităţi de lobby la Camera de Comerţ din SUA, consultanţă acordată Comisiei Juridice a Senatului şi o carieră în domeniul avocaturii.

Potrivit site-ului Casei Albe, Mark Gitenstein - absolvent al Universităţii Duke şi al Şcolii J.D. a Universităţii Georgetown - lucrează ca expert la Brookings Institution, fiind specializat pe probleme de securitate naţională şi libertăţi civice. De asemenea, el este partener la compania multinaţională de avocatură Mayer Brown LLP. Înainte de a lucra la această firmă, Gitenstein a fost director executiv al Foundation for Change Inc. şi a lucrat ca funcţionar la Senat timp de 17 ani, atât la biroul lui Joseph Biden, actualul vicepreşedinte al SUA, dar şi în calitatea de consilier-şef la Comisia Juridică.

De asemenea, Mark Gitenstein este autorul cărţii "Matters of Principle" ("Probleme de principiu").

Potrivit site-ului Brookings Institution, Mark Gitenstein practică avocatura în Washington D.C. din 1989. În afară de activitatea de consilier la Comisia Juridică a Senatului (1981 - 1989), Gitenstein a lucrat şi pentru Comisia de Informaţii a Senatului (1975-1978) şi a oferit consultanţă şi Partidului Democrat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici