Creştere puternică a nivelului migraţiei nete în Marea Britanie din ţări UE

Numărul migranţilor pe termen lung în Marea Britanie a crescut puternic în perioada 2012-2013, la 212.000, potrivit unor date oficiale, în special din ţări UE ca Polonia, Spania, Italia, Polonia, dar şi România şi Bulgaria.

Urmărește
242 afișări
Imaginea articolului Creştere puternică a nivelului migraţiei nete în Marea Britanie din ţări UE

Creştere puternică a nivelului migraţiei nete în Marea Britanie din ţări UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Biroul Naţional britanic de Statistică (ONS) a anunţat că migraţia netă - numărul persoanelor care vin în Marea Britanie minus numărul celor care pleacă din ţară - a crescut la 212.000 în 2013, în contextul în care în 2012 era de 154.000 de persoane, relatează BBC News online.

Premierul David Cameron afirmă că vrea să reducă migraţia netă la mai puţin de 100.000 de persoane până în 2015.

Creşterea pare că a fost cauzată de numărul tot mai mare de cetăţeni din cadrul Uniunii Europene (UE) care migrează în Marea Britanie, potrivit postului, care adaugă că s-au înregistrat creşteri al numărului de imigranţi din Polonia, Spania, Italia şi Portugalia.

Aproximativ 24.000 de cetăţeni din România şi Bulgaria au sosit în decurs de un an, până în septembrie 2013, de aproape trei ori mai mulţi decât cei 9.000 care au migrat în intervalul de un an dinainte, a precizat ONS, într-un raport. Aproximativ 70% au venit să muncească, iar restul de aproximativ 30% au venit la studii, potrivit aceleiaşi surse.

Date oficiale cu privire la numărul de români şi bulgari care au sosit în Marea Britanie după anularea restricţiilor pe piaţa muncii impuse celor două ţări, la 1 ianuarie, nu au fost date publicităţii încă.

Pe de altă parte, s-a înregistrat o scădere a migrării din ţări care nu sunt membre UE, potrivit datelor citate.

Creşterea cu 58.000 de persoane a migraţiei nete reprezintă o "lovitură" la adresa politicii premierului David Cameron şi ministrului de Interne Theresa May, care vizează reducerea nivelului acestui indicator cu "zeci de mii" de persoane până la alegerile din mai 2015, comentează BBC.

Nivelul migraţiei nete a scăzut "semnificativ" în primii doi ai mandatului actualei coaliţii de guvernământ, alcătuite din conservatori şi liberal-democraţi, în urma aplicării unor măsuri de reducere a numărului de vize acordate unor "falşi" studenţi şi de consolidare a restricţiilor impuse migranţilor din afara UE.

Însă nivelul a început să crească din nou la sfârşitului anului trecut, în contextul unei scăderi a numărului britanicilor care au emigrat în alte ţări şi unui aflux de cetăţeni UE din ţări aflate într-o situaţie economică dificilă, ca Spania, Portugalia şi Grecia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici