CRONOLOGIE: Principalele atentate revendicate sau atribuite reţelei teroriste al-Qaida

Reţeaua extremistă al-Qaida, ce a revendicat luni tentativa de atentat comisă vineri de un tânăr nigerian musulman împotriva unui zbor Amsterdam-Detroit, este la originea a numeroase atentate, dintre care cel mai spectaculos a fost distrugerea World Trade Center la New York, în 2001.

Urmărește
367 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Principalele atentate revendicate sau atribuite reţelei teroriste al-Qaida

CRONOLOGIE: Principalele atentate revendicate sau atribuite reţelei teroriste al-Qaida

AFP prezintă principalele atentate revendicate de reţeua al-Qaida sau atribuite acesteia, în ultimii peste zece ani.

- 7 august 1998: KENYA-TANZANIA - 224 de morţi şi 5.000 de răniţi, în explozia a două maşini-capcană, în apropiere de ambasadele Statelor Unite de la Nairobi şi Dar es-Salaam.

- 12 octombrie 2000: YEMEN - 17 puşcaşi marini americani au fost ucişi în Portul Aden, în atentatul ce a vizat distrugătorul american USS Cole.

- 11 septembrie 2001: STATELE UNITE - Patru avioane de linie sunt deturnate. Două sunt lansate împotriva turnurilor World Trade Center de la New York, cel de-al treilea împotriva Pentagonului, la Washington, al patrulea avion s-a prăbuşit în Pennsylvania. Bilanţul atacurilor s-a ridicat la 2.978 de morţi.

- 11 aprilie 2002: TUNISIA - 21 de morţi, printre care 14 germani, într-un atentat sinucigaş împotriva sinagogii Ghriba din Djerba.

- 12 octombrie 2002: INDONEZIA - 202 morţi, într-un atentat cu maşină-capcană împotriva unei discoteci din Bali.

- 12 mai 2003: ARABIA SAUDITĂ - 35 de morţi, printre care nouă americani, într-un triplu atentat sinucigaş împotriva unui ansamblu rezidenţial din Ryad.

- 16 mai 2003: MAROC - 45 de morţi (dintre care 12 kamikaze), în cinci atentate aproape simultane, vizând restaurante şi hoteluri frecventate de străini şi ţinte evreieşti la Casablanca.

- 15 şi 20 noiembrie 2003: TURCIA - 63 de morţi, în patru atentate sinucigaşe cu maşină-capcană împotriva a două sinagogi, a consulatului britanic şi a băncii britanice HSBC de la Istanbul.

- 2 martie 2004: IRAK - Aproape 180 de morţi, într-o serie de atentate care au vizat mai multe locuri sfinte şiite, la Bagdad şi Kerbala.

- 11 martie 2004: SPANIA - 191 de morţi şi aproape 2.000 de răniţi, într-o serie de atentate ce au avut ca ţintă mai multe trenuri în trei gări din Madrid şi de la periferia sa.

- 7 iulie 2005: Marea Britanie - 56 de morţi (dintre care patru kamikaze), în patru atentate sinucigaşe comise în metrou şi într-un autobuz din Londra.

- 23 iulie 2005: EGIPT - 68 de morţi, într-o serie de atentate sinucigaşe împotriva unor zone turistice din staţiunea balneară Sharm el-Sheikh.

- 9 noiembrie 2005: IORDANIA - 60 de morţi, într-un triplu atentat sinucigaş împotriva unor hoteluri la Amman.

- 24 aprilie 2006: EGIPT - 20 de morţi şi 90 de răniţi, într-un triplu atentat sinucigaş în staţiunea balneară Dahab, de la Marea Roşie.

- 14 august 2007: IRAK - Peste 400 de morţi, în patru atentate cu maşină-capcană împotriva unei secte religioase kurde din provincia Ninive.

- 11 decembrie 2007: ALGERIA - 41 de morţi, printre care 17 angajaţi ai ONU, în două atentate sinucigaşe la Alger.

- 17 septembrie 2008: YEMEN: Atentat cu maşini-capcană împotriva ambasadei Statelor Unite la Sanaa: cel puţin 16 morţi, dintre care şase atacatori.

- 20 septembrie 2008: PAKISTAN: Atentat sinucigaş cu maşină-capcană împotriva hotelului Marriott din Islamabad, soldat cu 60 de morţi.

- 25 decembrie 2009: OLANDA/ STATELE UNITE: Un nigerian, Umar Farouk Abdulmutallab, încearcă să arunce în aer un avion ce zbura pe ruta Amsterdam-Detroit, folosind un explozibil ascuns pe coapsă. El a fost imobilizat de alţi pasageri şi rănit de explozibilul în flăcări.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici