Tentativă de atac la bordul unei curse aeriene Amsterdam-Detroit - VIDEO
Un tânăr nigerian, care afirmă că are legături cu al-Qaida, a încercat să detoneze un dispozitiv exploziv la bordul unui avion de linie american care se deplasa pe ruta Amsterdam-Detroit, vineri, în ziua de Crăciun, dar a fost imobilizat de pasageri.
Tentativă de atac la bordul unei curse aeriene Amsterdam-Detroit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Autorul este, potrivit presei, un nigerian în vârstă de 23 de ani, numit Abdul Faruk Abdulmutallab. Acesta s-a prezentat FBI ca având legături cu al-Qaida.
Bărbatul a fost arestat după ce avionul, un Airbus A 330 al companiei americane Northwest Airlines, care se deplasa pe ruta Amsterdam-Detroit (nordul Statelor Unite), a aterizat cu cei 278 de pasageri aflaţi la bord.
Incidentul le-a provocat răni uşoare unora dintre pasageri, iar autorul tentativei de atentat a fost rănit cel mai grav. Avionul a fost percheziţionat integral.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Bărbatul şi-ar fi lipit de picior praf exploziv pe care voia să îl detoneze amestecându-l cu un lichid conţinut într-o seringă, potrivit New York Times.
Este o "tentativă de act terorist", a confirmat pentru AFP un oficial american de rang înalt, care a cerut să i se respecte anonimatul.
CNN, care citează un document al serviciilor de securitate, susţine că bărbatul le-a declarat anchetatorilor că a achiziţionat explozivul din Yemen şi că a primit ordine când să îl folosească.
Potrivit presei, care citează oficiali americani, ipoteza privilegiată este că acesta a acţionat singur. Potrivit aceloraşi surse, bărbatul figura pe o listă a persoanelor supravegheate. El nu era însă considerat activ, ceea ce explică de ce i s-a permis să se îmbarce într-o cursă cu destinaţia Statele Unite.
Peter King, un congresmen republican din Camera Reprezentanţilor şi membru al comisiei pentru securitate internă, a apreciat că suspectul a folosit un "dispozitiv relativ sofisticat"şi de tip nou.
Potrivit unui oficial citat de New York Times, este vorba despre praf amestecat cu un lichid.
Preşedintele american, Barack Obama, aflat în vacanţă în Hawaii, a fost informat imediat şi a ordonat luarea "tuturor măsurilor necesare" pentru consolidarea securităţii aeriene. În prezent, programul său nu a fost modificat, a precizat un purtător de cuvânt.
Incidentul s-a produs cu 20 de minute înainte ca zborul 253 să aterizeze, cu puţin timp înainte de ora locală 12.00 (20.00 ora României), după un periplu de circa nouă ore, potrivit mărturiilor pasagerilor, citate de presa americană.
Pasagerii avionului au povestit că l-au imobilizat în câteva secunde pe suspect, după ce au văzut foc în avion.
"S-a auzit un zgomot de explozie şi toată lumea a fost puţin surprinsă", a povestit unul dintre pasageri, Syed Jafry, contactat de CNN.
"După câteva secunde, s-a văzut un pic de lumină, ca şi cum ar fi venit de la o flacără, apoi am văzut foc. Oamenii aproape că au început să se panicheze. Toată lumea s-a întreptat către zona (incidentului) încercând să folosească apă, o pătură, un extinctor (...) Toată lumea s-a implicat", a declarat el.
"Un tânăr aflat trei sau patru rânduri în spatele meu, s-a ocupat de suspect. A avut puţin de luptat. (...) El l-a controlat şi l-a imobilizat cu ajutorul echipajului, l-au izolat (...) Avea arsuri de gradul doi", potrivit sursei citate.
Suspectul era în tranzit pe aeroportul din Amsterdam, a afirmat la Haga o reprezentantă a poliţiei olandeze.
Televiziunile americane au difuzat imagini la sfârşitul zilei cu un agent de deminare ieşind din avion în costum special.
Delta Airlines, compania proprietară a Northwest, declarase anterior pentru AFP că un pasager al cursei Airbus A 330 a fost imobilizat după ce a "provocat perturbări la bord aprinzând petarde".
Departamentul pentru Securitate Internă a declarat vineri, într-un comunicat, că pasagerii "vor face obiectul unor măsuri de securitate suplimentare (...) pentru zborurile interne şi internaţionale".
"Când se întâmplă ceva de acest gen", a explicat la rândul său Peter King, se încearcă să se afle dacă va urma un alt eveniment, cum s-a întâmplat la 11 septembrie.
Securitatea la bordul avioanelor americane a fost consolidată după atentatele din 11 septembrie 2001, ceea ce nu a împiedicat noi tentative îndrăzneţe.
La 22 decembrie 2001, britanicul Richard Reid a încercat să arunce în aer o cursă Paris-Miami ascunzând explozivul în pantofi.
Reid, care se descria ca un terorist cu legături al-Qaida, nu a reuşit să aprindă fitilul dispozitivului şi a putut fi controlat de echipaj.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO