CRONOLOGIE: Zece ani de la înfiinţarea închisorii americane de la Guantanamo
Sute de deţinuţi ai "războiului împotriva terorismului" au intrat într-o adevărată gaură neagră la Guantanamo, în ultimii zece ani, relatează AFP, care prezintă o cronologie a funcţionării acestei închisori.
CRONOLOGIE: Zece ani de la înfiinţarea închisorii americane de la Guantanamo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
2001
- 11 septembrie: atentate în Statele Unite, soldate cu aproximativ 3.000 de morţi.
- 18 septembrie: Congresul îl autorizează pe preşedintele american să folosească forţa împotriva ţărilor, organizaţiilor şi persoanelor implicate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cei trei suspecți arestați de poliția olandeză în cazul furtului Tezaurului Dacic vor fi reținuți pentru încă 2 săptămâni
-
A început războiul tarifelor. Administraţia Trump a lansat chiar acum tarife împotriva Chinei, Mexicului şi Canadei. Ottawa anunţă că va răspunde imediat cu o serie de contramăsuri
-
Cât dăm la apărare: MApN are zeci de contracte de achiziţie în derulare sau pregătire. Armata primeşte în 2025 un buget de 42,8 miliarde lei (8,5 miliarde euro), la care se adaugă credite de angajament, putând ajunge la 5,6% din PIB
-
David Popovici a cerut ordin de protecţie după ce un vecin a vrut să-i dea foc la maşina de 150.000 de euro
- 13 noiembrie: preşedintele George W. Bush instaurează tribunalele militare de excepţie pentru judecarea "combatanţilor inamici".
2002
- 11 ianuarie: primii deţinuţi ajung la baza navală americană de la Guantanamo, în Cuba.
- 7 februarie: o directivă prezidenţială afirmă că în cazul Guantanamo nu sunt aplicabile Convenţiile de la Geneva.
2003
- 18 decembrie: o Curte de Apel federală ordonă ca deţinuţii să aibă acces la un avocat.
2004
- 28 iunie: Curtea Supremă de Justiţie autorizează deţinuţii să conteste detenţia în faţa unui tribunal american. Administraţia creează ca răspuns "comisiile militare de revizuire" (CSRT).
2006
- 29 iunie: Curtea Supremă invalidează tribunalele militare de excepţie.
- 12 iulie: Bush ordonă aplicarea Convenţiilor de la Geneva închisorii Guantanamo.
- 17 octombrie: promulgarea unei legi care instaurează noi tribunale de excepţie, denumite"comisii militare".
2007
- 10 martie: în faţa unei CSRT, Khaled Sheikh Mohammed, considerat organizatorul atacurilor din 11 septembrie, revendică aproximativ 30 de acte teroriste.
2008
- 12 iunie: Curtea Supremă de Justiţie autorizează deţinuţii să îşi conteste detenţia în faţa tribunalelor federale din Washington.
- 7 august: fostul şofer al lui Osama ben Laden este condamnat la cinci ani şi jumătate de închisoare.
- 3 noiembrie: responsabilul de propagandă al lui ben Laden este condamnat la închisoare pe viaţă.
- 20 noiembrie: un judecător federal analizează pentru prima dată dosarul deţinuţilor de la Guantanamo şi declară că detenţia a cinci dintre ei este ilegală.
2009
- 22 ianuarie: noul preşedinte Barack Obama promite închiderea centrului de detenţie de la Guantanamo până la 22 ianuarie 2010.
2010
- aprilie: Pentagonul dă publicităţii reforma tribunalelor militare de excepţie.
- octombrie: canadianul Omar Khadr pledează vinovat pentru crime de război. Condamnat la 40 de ani de închisoare, el trebuie să ispăşească doar opt.
2011
- 4 aprilie: Khaled Sheikh Mohammed şi alţi patru deţinuţi vor fi aduşi în faţa unui tribunal militar şi nu a unuia civil, aşa cum se anunţase anterior.
- 9 noiembrie: Abd-Al-Rahim Al-Nashiri, presupusul organizator al atentatului împotriva USS Cole în 2000, în Yemen, este primul deţinut trimis în faţa justiţiei militare în timpul lui Obama.
- 31 decembrie: promulgarea de către Barack Obama a unei legi care împiedică de facto închiderea Guantanamo.
2012
- 11 ianuarie: la zece ani de la deschiderea centrului de detenţie, la Guantanamo mai sunt 171 de bărbaţi provenind din aproximativ 20 de ţări.
(Material realiza de Iuliana Enache, iulia.enache@mediafax.ro)
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO