Situaţia suspecţilor de terorism deţinuţi la Guantanamo de la înfiinţarea sa
Donald Rumsfeld, secretarul Apărării în perioada respectivă, a declarat la sosirea primilor deţinuţi la Guantanamo că aceasta este o închisoare pentru "cei mai răi dintre cei răi", dar după zece ani, majoritatea celor 779 de deţinuţi au fost transferaţi sau pot fi eliberaţi.
Situaţia suspecţilor de terorism deţinuţi la Guantanamo de la înfiinţarea sa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
-
598 de deţinuţi au fost transferaţi către alte ţări. Potrivit Pentagonului, aproximativ 25 la sută dintre ei şi-au "reluat sau sunt suspectaţi că şi-au reluat activitatea teroristă sau în cadrul rebeliunii", după eliberare. Dintre aceştia din urmă, 13 au murit, 54 sunt în închisoare şi 83 în libertate
-
171 de bărbaţi sunt deţinuţi în continuare la Guantanamo, un număr net inferior celui de 680 în 2003. Ei sunt originari din aproximativ 20 de ţări, dintre care jumătate din Yemen. Celelalte naţionalităţi cele mai reprezentate sunt afgană, algeriană şi saudită
-
89 de deţinuţi aflaţi în prezent la Guantanamo au primit "aprobare de transfer" din partea autorităţii militare, ceea ce înseamnă că teoretic pot fi eliberaţi, dar ei rămân închişi în lipsa banilor necesari pentru transferul lor şi a unui loc în care să fie găzduiţi. Dintre aceştia, majoritatea sunt yemeniţi. Preşedintele Barack Obama a decretat un moratoriu în privinţa transferului cetăţenilor din această ţară în ianuarie 2010
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cei trei suspecți arestați de poliția olandeză în cazul furtului Tezaurului Dacic vor fi reținuți pentru încă 2 săptămâni
-
A început războiul tarifelor. Administraţia Trump a lansat chiar acum tarife împotriva Chinei, Mexicului şi Canadei. Ottawa anunţă că va răspunde imediat cu o serie de contramăsuri
-
Cât dăm la apărare: MApN are zeci de contracte de achiziţie în derulare sau pregătire. Armata primeşte în 2025 un buget de 42,8 miliarde lei (8,5 miliarde euro), la care se adaugă credite de angajament, putând ajunge la 5,6% din PIB
-
David Popovici a cerut ordin de protecţie după ce un vecin a vrut să-i dea foc la maşina de 150.000 de euro
-
În plus, şase chinezi aparţinând minorităţii musulmane şi turcofone uigure au fost exoneraţi dar trăiesc în continuare în tabăra Iguana din Guantanamo, în semilibertate.
-
48 de deţinuţi au primit această "aprobare pentru transfer", iar doi dintre ei au murit în detenţie în 2011. Ei au fost consideraţi prea periculoşi pentru a fi eliberaţi dar cei mai mulţi dintre ei nu pot fi aduşi în faţa justiţiei din lipsă de probe.
-
Dintre aceştia, 14 sunt deţinuţi de "mare valoare" şi sunt încarceraţi în sectorul VII al închisorii, o fortăreaţă în care nu sunt primiţi nici avocaţii.
-
Şase deţinuţi au fost judecaţi şi declaraţi vinovaţi în faţa tribunalelor militare de excepţie, de la înfiinţarea lor în 2006, dintre care patru au pledat vinovat. Alţi doi dintre ei au fost transferaţi către ţara de origine din cauza acestei proceduri, iar un al treilea, canadianul Omar Khadr, unul dintre cei 12 minori încarceraţi la Guantanamo, urmează să fie transferat în curând.
-
Un singur deţinut a fost trimis în faţa unui tribunal federal, tanzanianul Ahmed al-Ghailani, condamnat la închisoare pe viaţă pentru că a participat la atentatele împotriva ambasadelor americane din Africa, în 1998.
-
Şapte deţinuţi au fost desemnaţi pentru a fi trimişi în faţa unui tribunal militar de excepţie, dintre care Khaled Sheikh Mohammed şi alţi patru acuzaţi suspectaţi că au organizat atentatele din 11 septembrie, precum şi sauditul Abd al-Rahim Al-Nashiri, acuzat că a organizat atentatul împotriva USS Cole în 2000.
Şase dintre ei riscă pedeapsa cu moartea şi ar fi fost supuşi relelor tratamente în timpul detenţiei, potrivit Amnesty International.
(Material realizat de Iuliana Enache, iulia.enache@mediafax.ro)
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO