Cum ar fi arătat pacea în termenii Moscovei? Documente scurse dezvăluie cerinţele Proiectului de Pace al Rusiei din 2022

  • Propunerea iniţială a Rusiei includea reducerea armatei ucrainene la 50.000 de soldaţi şi restricţii asupra dezvoltării de arme şi capacităţilor de rachete.
  • Documentul solicita Ucrainei recunoaşterea legală a simbolurilor sovietice şi comuniste şi independenţa regiunilor Doneţk şi Luhansk.
  • Ucraina a respins condiţiile Moscovei şi promovează o formulă de pace în 10 puncte, care include retragerea completă a trupelor ruse.
Urmărește
15055 afișări
Imaginea articolului Cum ar fi arătat pacea în termenii Moscovei? Documente scurse dezvăluie cerinţele Proiectului de Pace al Rusiei din 2022

Cum ar fi arătat pacea în termenii Moscovei? Documentele scurse dezvăluie cerinţele Proiectului de Pace al Rusiei din 2022

În martie 2022, Rusia a prezentat Ucrainei primul său proiect de pace, conform unor documente scurse, însă termenii acesteia echivalau, în esenţă, cu o capitulare a Ucrainei, scrie The Kyiv Independent
 
Potrivit investigaţiei Sistema al Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, Moscova a înmânat un document de şase pagini, cu anexe, în timpul primelor runde de negocieri din Belarus. Printre cerinţele principale se numărau reducerea armatei Ucrainei la 50.000 de soldaţi (de cinci ori mai puţin decât avea ţara până în 2022), limitarea dezvoltării de arme şi interzicerea capacităţilor de rachete de peste 250 de kilometri.
 
Documentul mai solicita ca Ucraina să recunoască independenţa regiunilor Doneţk şi Luhansk, ocupate de Rusia, şi să reconstruiască infrastructura distrusă din aceste zone. O altă cerinţă era recunoaşterea legală a simbolurilor sovietice şi comuniste în Ucraina. În iunie 2022, The New York Times a publicat un proiect de 17 pagini care arată că Rusia şi-a ajustat uşor cerinţele, păstrând condiţii esenţiale, precum ridicarea sancţiunilor.
 
Preşedintele rus Vladimir Putin a reiterat în iunie 2024 că pacea ar necesita ca Ucraina să renunţe la pretenţiile asupra teritoriilor ocupate şi la ambiţiile de aderare la NATO, condiţii respinse ferm de Kiev. 
 
În schimb, Ucraina pledează pentru pace pe baza unei formule de 10 puncte, care subliniază retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean. 
 
Aceste cerinţe iniţiale evidenţiază diferenţele şi obstacolele semnificative care au blocat găsirea unei soluţii diplomatice.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici