Video CUTREMURUL DIN NEPAL: O replică puternică, având magnitudinea de 6,7, a declanşat noi avalanşe. Bilanţul seismului a depăşit 2.540 de morţi. ANUNŢUL MAE - LIVE TEXT, FOTO şi VIDEO

O replică puternică, cu magnitudinea de 6,7, s-a înregistrat duminică în regiunea Kathmandu. Eforturile de salvare se intensifică, numeroase ţări şi organizaţii internaţionale trimiţând ajutoare, în condiţiile în care bilanţul cutremurului puternic produs sâmbătă în Nepal depăşeşte 2.540 de morţi, 18 alpinişti, între care un manager Google, fiind ucişi de avalanşa de pe Muntele Everest.

Urmărește
7979 afișări

UPDATE Bilanţul seismului a depăşit 2.540 de morţi

Bilanţul oficial al seismului produs sâmbătă depăşeşte 2.540 de morţi şi ar putea să mai crească, în condiţiile în care echipele de salvatori caută în continuare printre dărâmături.

UPDATE MAE: Încă 9 cetăţeni români au fost localizaţi după cutremurul din Nepal, toţi sunt în siguranţă

"Ministerul Afacerilor Externe informează că pe parcursul zilei de 26 aprilie 2015, au mai fost identificaţi încă 9 cetăţeni români care de asemenea se află înafara oricărui pericol. Astfel, bilanţul cetăţenilor români localizaţi, contactaţi şi care sunt în siguranţă la acest moment este de 28 de persoane", se precizează într-o informare de ultimă oră a MAE.

De asemenea, MAE reafirmă că nu a primit nicio confirmare oficială referitoare la existenţa vreunui cetăţean român, printre victimele seismului.

UPDATE Bilanţul depăşeşte 2.400 de morţi

Bilanţul oficial al seismului depăşeşte 2.400 de morţi şi ar putea să mai crească, în condiţiile în care echipele de salvatori caută în continuare printre dărâmături, relatează DPA în pagina electronică.

În condiţiile în care drumurile şi liniile de comunicaţie au fost distruse, oficialii se aşteaptă ca bilanţul victimelor să fie mult mai mare, în urma informaţiilor primite din zone izolate, unde sate întregi au fost devastate.

În plus, în urma seismului, care a fost resimţit şi în statele învecinate, 50 de persoane au murit în India, 17 în regiunea autonomă chineză Tibet şi alte patru în Bangladesh.

Aproximativ 6,6 milioane de persoane louiesc în zona afectată de cutremur, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU pentru ajutor de urgenţă, Jens Laerke. El a precizat că este dificil de estimat câte dintre ele au nevoie efectiv de ajutor.

În timp ce căutarea unor eventuali supravieţuitori se intensifică, o replică puternică, cu magnitudinea de 6,7, s-a înregistrat duminică în Nepal, generând panică.

Zvonurile conform cărora un nou cutremur puternic va distruge ţara continuă să terorizeze populaţia. "Am auzit că un alt cutremur, cu magnitudinea 9, va lovi", a declarat Anuj Shrestha, care campează cu soţia şi cele două fiice într-un spaţiu deschis, în Kathmandu.

Winfried Hanka, un seismolog de la Centrul german de cercetare geologică din Potsdam, a declarat că oamenii trebuie să se aştepte la mai multe replici. "Va continua cu siguranţă aşa câteva săptămâni sau luni şi se va reduce treptat", a precizat el.

Seismul puternic de sâmbătă a provocat o avalanşă pe Muntele Everest, unde cel puţin 18 alpinişti au murit şi mulţi alţii sunt daţi dispăruţi.

O replică puternică a seismului din Nepal a declanşat noi avalanşe pe Everest

O replică puternică, cu magnitudinea de 6,7, s-a înregistrat duminică în regiunea Kathmandu, la o zi după seismul devastator din Nepal, declanşând, potrivit alpinistului român Alex Găvan, alte trei avalanşe de mici dimensiuni pe Muntele Everest.

Replica produsă duminică în Nepal a generat panică, numeroase persoane strigând şi alergând pentru a se adăposti, relatează Associated Press în pagina electronică.

Potrivit Institutului american de Geofizică (USGS), epicentrul seismului produs duminică a fost localizat la adâncime mică, de numai 10 kilometri.

Alpinistul român Alex Găvan a anunţat pe Facebook, la ora 10.17 (ora României) că a avut loc un nou cutremur care a declanşat trei avalanşe de mici dimensiuni.

Bilanţul seismului a depăşit 2.200 de morţi. Eforturile de salvare se intensifică

Eforturile de salvare se intensifică, numeroase ţări şi organizaţii internaţionale trimiţând ajutoare, în condiţiile în care bilanţul cutremurului puternic produs sâmbătă în Nepal depăşeşte 2.200 de morţi, 17 alpinişti, între care un manager Google, fiind ucişi de avalanşa de pe Muntele Everest.

Poliţia nepaleză a anunţat că bilanţul seismului a ajuns la 2.152 de morţi şi 5.463 de răniţi, relatează Reuters în pagina electronică. Cel puţin 700 de persoane au murit numai în capitală, Kathmandu, un oraş cu aproximativ un milion de locuitori, unde numeroase case sunt vechi, fragile şi înghesuite.

În urma seismului, care a fost resimţit şi în statele învecinate, 49 de persoane au murit în India, 17 în regiunea autonomă chineză Tibet şi alte patru în Bangladesh.

Cutremurul cu magnitudinea 7,9, cel mai grav din Nepal din ultimii 81 de ani, a declanşat o avalanşă pe Muntele Everest, care a îngropat parţial tabăra de bază folosită de alpiniştii care urcă pe cel mai înalt vârf din lume, la un an după ce o avalanşă a provocat moartea a 16 ghizi nepalezi. Cadavrele a 17 alpinişti au fost recuperate de pe Everest duminică, dar alte câteva sute de persoane, multe dintre ele rănite, rămân blocate pe munte.

Un prim elicopter a decolat duminică dimineaţă din Kathmandu pentru a transporta răniţii de pe munte, după ce zborurile au fost întârziate din cauza condiţiilor meteorologice.

Alpinistul român Alex Găvan, primul care a informat despre avalanşă pe reţelele de socializare, a postat duminică un nou mesaj pe Twitter, în care anunţă că primii răniţi au fost preluaţi de elicoptere. "Toţi răniţii grav evacuaţi cu elicopterele. Îngrijindu-i pe cei care au nevoie. Vreau somn", a scris românul.

Printre cei ucişi pe munte se numără şi Dan Fredinburg, un manager Google originar din California. El a fost rănit la cap în momentul producerii avalanşei, potrivit unui comunicat al companiei turistice care l-a dus la tabăra de bază.

Oficialii din Ministerul Turismului au estimat că cel puţin 1.000 de alpinişti, inclusiv circa 400 de străini, se aflau la tabăra de bază sau în zone mai înalte de pe munte în momentul cutremurului.

Într-un alt mesaj postat pe Twitter, Alex Găvan a anunţat că alpinistul Willie Benegas a fost transportat cu elicopterul la tabăra 1 pentru a duce frânghii şi alte instrumente necesare alpiniştilor blocaţi acolo.

O replică puternică a seismului s-a înregistrat duminică, având o magnitudine de 6,7 şi declanşând noi avalanşe în munţii Himalaya. Replica a fost resimţită şi în capitala indiană New Delhi, unde circulaţia metroului a fost oprită.

În condiţiile în care Guvernul nepalez este copleşit de situaţie, India a trimis avioane militare cu echipamente medicale şi echipe de salvare, în timp ce China a trimis o echipă formată din 60 de persoane.

Mai multe organizaţii internaţionale se pregătesc să trimită personal în Nepal pentru a furniza apă potabilă, echipamente medicale şi alimente, în timp ce Statele Unite, Marea Britanie şi Pakistanul sunt printre ţările care oferă experţi în operaţiuni de salvare.

Cutremurul de sâmbătă a provocat prăbuşirea a numeroase imobile în capitala nepaleză, inclusiv clădiri istorice, precum Turnul Dharahara, construit în 1832, şi temple hinduse.

Salvatorii, unii purtând măşti pe faţă din cauza prafului, căutau în continuare eventuali supravieţuitori printre dărâmături. Unii dintre ei săpau cu mâinile goale prin moloz.

Mii de persoane şi-au petrecut noaptea afară, pe temperaturi apropiate de limita îngheţului şi în ploaie, de teamă să se întoarcă în casele avariate.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici