Dezastru pentru Intel, cândva starul de pe Wall Street: acţiunile se prăbuşesc cu 20%

Acţiunile Intel scad cu 20% după ce compania a anunţat că vrea să concedieze 15.000 de angajaţi şi să renunţe la dividende.

Urmărește
757 afișări
Imaginea articolului Dezastru pentru Intel, cândva starul de pe Wall Street: acţiunile se prăbuşesc cu 20%
 
Intel a dezvăluit joi planuri drastice de reducere a numărului de angajaţi şi a cheltuielilor de capital în încercarea de a-şi readuce afacerea pe o bază financiară stabilă, în condiţiile în care a suferit cel mai recent eşec în planurile sale lente de redresare, scrie Financial Times.
 
Măsurile urgente de economisire a costurilor includ o reducere cu 15% a forţei de muncă, adică aproximativ 15 000 de locuri de muncă, majoritatea posturilor urmând să dispară în acest an. Pentru a-şi consolida finanţele slăbite, Intel a renunţat, de asemenea, la dividende şi a anunţat o inversare neaşteptată a creşterii cheltuielilor de capital, investiţiile din acest an urmând să fie cu 20% mai mici decât cele prevăzute.
 
Acţiunile producătorului american de cipuri s-au prăbuşit cu până la 20 % în urma acestei ştiri în tranzacţiile de după închiderea pieţei, depăşind declinul de 10 % înregistrat după ultimul raport privind profiturile şi reflectând o nouă lovitură puternică adusă încrederii Wall Street-ului în capacitatea directorului general Pat Gelsinger de a-şi duce la bun sfârşit ambiţiosul plan de redresare.
 
În timp ce majoritatea analiştilor i-au acordat note mari pentru faptul că a condus Intel dincolo de slăbiciunile de lungă durată ale tehnologiei proceselor sale de fabricaţie, el a avut mai puţin succes în recâştigarea cotei de piaţă pierdute în faţa rivalului AMD sau în valorificarea cererii în plină expansiune de cipuri AI.
 
"Tendinţele din a doua jumătate a anului sunt mai dificile decât ne aşteptam", a declarat Gelsinger într-o declaraţie înainte de conferinţa telefonică cu analiştii. Prin reducerea numărului de angajaţi, a investiţiilor şi a altor costuri în acest an, compania a declarat că crede că va "obţine o linie de vizibilitate clară către un model de afaceri durabil".
 
Intel a dat vina pe cel mai recent eşec parţial pe problemele de producţie legate de procesoarele Meteor Lake, prima generaţie de cipuri fabricate folosind noua tehnologie de litografie ultra-violet pe care a mizat pentru redresarea sa.
 
 
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici