În timp ce echipele şi purtătorii de cuvânt ai candidaţilor începeau încă de miercuri dimineaţa să se prezinte la Centrul de presă al dezbaterii pentru a le prezenta jurnaliştilor previziunile lor, echipele de campanie lansau două site-uri (debates.mittromney.com şi www.barackobama.com/debate) care „vor verifica” declaraţiile candidaţilor şi vor furniza argumente partizane navigatorilor pe Internet.
Site-ul lui Romney „va fi centrul operaţiunii noaste în cursul dezbaterii, în vederea verificării a ceea ce spune campania Obama şi publicării datelor care ne susţin argumentele”, a explicat Zac Moffatt, directorul campaniei pe Internet a lui Mitt Romney, citat de site-ul Mashable.
Pe Twitter, conturile @MittRomney şi @RomneyResponse vor reprezenta adevărate curele de transmisie ale campaniei republicanului, iar @BarackObama şi @TruthTeam2012 pentru cea a preşedintelui în exerciţiu. Consilierul lui Barack Obama David Axelrod (@davidaxelrod) şi purtătorul de cuvânt al campaniei sale Ben LaBolt (@BenLaBolt) sunt printre cei mai urmăriţi din tabăra democrată.
Însă pentru navigatorii pe Internet aflaţi în căutare de verificări imparţiale, adevărul se va afla pe numeroase site-uri independente, ca de exemplu politifact.com (@PolitiFact pe Twitter) şi factcheck.org, care analizează şi „notează” veridicitatea declaraţiilor politicienilor de mai mulţi ani.
Presa s-a adaptat şi pregătit şi ea să sancţioneze şi să confirme în timp real. Douăzeci de jurnalişti de la cotidianul New York Times au scris în avans 76 de elemente despre toate subiectele, pregătite să fie publicate pe site.
„Noi scriem verificările în avans, pentru a evita precipitarea”, a explicat Mary Suh, redactor-şef adjunct al serviciului politic, într-un articol publicat pe un blog al cotidianului. „Totul se găseşte într-un fişier Excel, de la trecutul lui Romney la Bain şi până la bilanţul lui Obama privind deficitul”, a precizat ea.
„În prezent toată lumea, toate publicaţiile mari, efectuează verificări factuale”, notează Andrew Beaujon, un reporter pentru mass-media în cadrul Poynter Institute, o şcoală de jurnalism.
„Site-ul PolitiFact este verificatorul cel mai cunoscut. El utilizează o scală pentru a ilustra veridicitatea afirmaţiilor. Este foarte popular”, a insistat acesta.
„Cel mai interesant este că cel mai mare verificator al faptelor este Twitter, nimeni nu va avea nevoie de un verificator profesional”, a conchis Beaujon.