- Home
- Externe
- WASHINGTON, (09.08.2013, 22:58)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DIALOG ÎNTRE SUA ŞI RUSIA - John Kerry: Relaţiile dintre SUA şi Rusia reprezintă un interes comun. Lavrov: Nu există un Război rece între Statele Unite şi Rusia
Ministrul Afacerilor Externe rus Serghei Lavrov a asigurat vineri că nu există un "Război rece" cu Statele Unite, expresie folosită de preşedintele Barack Obama, afirmând totodată că dosarul Snowden nu apasă asupra relaţiei dintre cele două ţări.
Urmărește
1016 afișări
DIALOG ÎNTRE SUA ŞI RUSIA - John Kerry: Relaţiile dintre SUA şi Rusia reprezintă un interes comun (Imagine: Medifax Foto/AFP)
"Este clar că nu ne putem aştepta la un Război rece" între Washington şi Moscova, a declarat Lavrov, asistat de un traducător, în cadrul unei conferinţe de presă în capitala federală americană, adăugând că "dosarul Snowden nu afectează structura relaţiei".
Relaţiile diplomatice dintre Statele Unite şi Rusia reprezintă "un interes comun" pentru ambele părţi, în pofida mai multor divergenţe, în special privind cazul Snowden, a declarat vineri secretarul de Stat american John Kerry, în cadrul întâlnirii cu omologul său Serghei Lavrov.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
"Relaţia dintre Statele Unite şi Rusia este foarte importantă, fiind marcată, după caz, atât de interese comune, cât şi de divergenţe", a declarat Kerry în cadrul reuniunii "2+2", la care au participat Lavrov, secretanul american al Apărării, Chuck Hagel, şi omologul său rus, Serghei Şoigu.
Americanii şi ruşii s-au întâlnit vineri la Washington la nivel de miniştri, cu scopul de a continua dialogul între cele două puteri, care întreţin relaţii foarte reci, şi în contextul anulării, cu două zile în urmă, a unui summit între preşedinţii Barack Obama şi Vladimir Putin.
Această întâlnire "2+2" între secretarii de Stat John Kerry şi Apărării Chuck Hagel şi omologii lor ruşi Serghei Lavrov şi Serghei Şoigu a avut loc la Departamentul de Stat vineri înainte de prânz, după care Kerry şi Lavrov s-au întâlnit separat.
Însă relaţiile diplomatice între foştii inamici din Războiul Rece au coborât la un nivel rar atins în ultimii ani, după ce preşedintele Obama şi-a anulat miercuri summitul cu Putin. Evenimentul era prevăzut la începutul lui septembrie la Moscova, înaintea summitului G20 de la Sankt Petersburg, în perioada 5-6 septembrie, în cadrul căruia Obama şi Putin urmează, totuşi, să se întâlnească.
Citeşte şi:
Obama şi-a anulat summitul cu Putin la Moscova. Casa Albă: "Relaţiile cu Rusia nu au înregistrat suficiente progrese". Reacţia Kremlinului
Cu scopul de a justifica această palmă, fără precedent din anii '60, în istoria tumultuoasă americano-rusă, Washingtonul a invocat "lipsa unor progrese recente" într-un număr de dosare ca apărarea antirachetă, neproliferarea nucleară, comerţul şi drepturile omului. De asemenea, americanii se declară "dezamăgiţi" de ruşi în afacerea Snowden.
Moscova s-a declarat, la rândul ei, "dezamăgită" de decizia preşedintelui Obama.
Însă niciuna dintre cele două ţări nu a invocat o ruptură.
"Relaţiile noastre cu ruşii sunt importante, vorbim despre numeroase subiecte, am reuşit să cooperăm şi să găsim noi domenii de cooperare", a oferit asigurări Jay Carney, un purtător de cuvânt al Casei Albe. O purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, a enumerat "punctele de acord", ca dosarele privind "Afganistanul, Iranul,Coreea de Nord", dar şi foarte numeroase "dezacorduri" ca cele privind dosarele "Siria, apărarea antirachetă, drepturile omului" şi contenciosul Snowden.
Relaţiile deja reci s-au deteriorat şi mai mult după ce Moscova i-a acordat azil temporar lui Edward Snowden, un consultant al serviciilor americane de informaţii care a dezvăluit un program de supraveghere a comunicaţiilor la nivel mondial de către serviciile americane de informaţii.
Kerry ar urma să îi ceară lui Lavrov revocarea statutului de azilant acordat lui Snowden, pentru ca acesta să poată fi trimis în Statele Unite cu scopul de a fi judecat, a anunţat Psaki.
"O îngropare definitivă a relansării"
Saga Snowden s-a adăugat listei diferendelor dintre Statele Unite şi Rusia, după revenirea la Kremlin, în mai 2012, a lui Putin. Într-un singur an, Moscova le-a interzis americanilor să adopte orfani ruşi, a legiferat cu privire la ONG-uri finanţate de ţări străine şi a reprimat "propaganda homosexuală" în faţa minorilor.
Cele două ţări au totodată poziţii antagonice cu privire la Siria, în pofida faptului că depun eforturi să organizeze o conferinţă de pace.
În mandatul predecesorului lui Putin, Dmitri Medvedev, Obama a propus faimoasa "resetare" ("reset"), o relansare a relaţiilor bilaterale. În opinia preşedintelui Comisiei pentru Politică Externă din cadrul Dumei de Stat, Aleksei Puşkov, anularea summitului Putin-Obama înseamnă o "îngropare definitivă a relansării".
Obama a reproşat marţi Rusiei că revine la "o mentalitate din Războiul Rece".
În opinia lui Steven Pifer de la Brookings, citat pe site-ul institutului de cercetare, rămâne în continuare ca "în marile dosare - neproliferarea (nucleară), comerţul bilateral (...), Iranul, Coreea de Nord - interesele celor două ţări să se alinieze (...), iar Statele Unite şi Rusia să poată să coopereze în numeroase domenii".
Celeste Wallander, profesor la American University, crede că americanii "nu vor să închidă uşa". Iar "faptul că ruşii nu şi-au anulat vizita arată că nici ei nu doresc să rupă relaţia".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Ce va face Musk în noua funcție la „Departamentul de eficiență guvernamentală”?
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Mark Zuckerberg a înregistrat propria sa versiune a piesei rap „Get Low” alături de starul american T-Pain
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:46
-
ieri, 22:27