- Home
- Externe
- BRUXELLES, (03.03.2016, 12:12)
- Valentin Vidu - Mediafax
Donald Tusk, la Atena şi Ankara în cadrul turneului în ţările de pe ruta migranţilor către UE. Opt migranţi şi-au cusut gura în semn de protest
Preşedintele Consiliului European Donald Tusk efectuează joi vizite la Atena şi Ankara, ultimele etape în cadrul unui turneu în ţările de pe ruta migranţilor care vor să ajungă în Europa de Nord, relatează AFP în pagina electronică.
Urmărește
1032 afișări
Donald Tusk, la Atena şi Ankara în cadrul turneului în ţările de pe ruta migranţilor către UE (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)
Uniunea Europeană (UE) a propus miercuri un ajutor umanitar fără precedent - în valoare de 700 de milioane de euro - statelor aflate în prima linie a afluxului masiv de migranţi, precum Grecia, unde aproximativ 10.000 de persoane sunt în continuare blocate la frontiera cu Macedonia.
Angrenajul restricţiilor decise recent de către mai multe ţări din Balcani i-a blocat pe migranţi în Grecia, ceea ce ar putea conduce, avertizează ONU, la o criză umanitară "iminentă".
Marea majoritate a migranţilor a trecut prin Grecia, principala poartă de intrare în Uniune, venind dinspre coastele Turciei, unde continuă să sosească solicitanţi de azil care fug din Siria, o ţară în care un armistiţiu fragil a intrat joi în cea de a şasea zi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cseke Attila: Sporul de antenă trebuie eliminat
-
Suspect arestat după ce ar fi înjunghiat mortal două persoane într-un parc din Germania
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
Donald Tusk a evocat această criză miercuri, în cadrul unei vizite în Croaţia. El se întâlneşte joi, la Atena, cu premierul grec Alexis Tsipras, după care urmează să discute, la Ankara, cu premierul turc Ahmet Davutoglu, înaintea unui summit crucial UE-Turcia, pe 7 martie, dedicat crizei migraţiei.
Comisia Europeană (CE), care aşteaptă de la Turcia să facă mai mult, a publicat miercuri un proiect fără precedent - privind furnizarea unui ajutor umanitar de urgenţă atât ţărilor terţe sărace, cât şi unor state membre UE.
"Criză umanitară gravă"
Ajutorul urmează să fie mobilizat pentru ţări care se confruntă cu dificultăţi "excepţionale". Însă acesta va ajunge "în mare măsură în Grecia, deoarece acolo ne confruntăm cu criza umanitară cea mai gravă", a dat asigurări comisarul Stylianides.
Grecia - pe teritoriul căreia se află în prezent 23.000 de migranţi - a avertizat marţi că "nu este în măsură să facă faţă tuturor refugiaţilor care sosesc" şi şi-a evaluat nevoile la un total de 480 de milioane de euro, pentru a putea gestiona, dacă va fi cazul, 100.000 de eventuali refugiaţi.
Macedonia a permis miercuri trecerea unui număr de 300 de refugiaţi sirieni şi irakieni. Un prim grup de 70 de refugiaţi a trecut frontiera în noaptea de marţi spre miercuri, iar alţi 130-150 de migranţi au trecut frontiera din Grecia treptat, până miercuri seara.
În apropierea satului grec de frontieră Idomeni, într-o tabără amenajată pentru 1.600 de persoane, situaţia umanitară continua să se degradeze.
"Îndepând de vineri şi până duminică, tabăra a trecut de la 4.000 la 8.000 de persoane. Acum sunt peste 9.000", a declarat miercuri Jean-Nicolas Dangelser, însărcinatul cu logistica al ONG-ului Médecins sans frontière (MSF) la Idomeni.
Iranieni şi-au cusut gurile în semn de protest la Calais
Opt migranţi iranieni, care şi-au cusut gura în semn de protest faţă de desfiinţarea parţială a taberei de la Calais, au mărşăluit prin "junglă". Ei purtau pancarte pe care se puteau citi mesaje în engleză precum "Suntem oameni" şi "Unde este democraţia voastră? Unde este libertatea noastră?".
În partea de sud a "junglei" locuiesc între 800 şi 1.000 de migranţi - potrivit autorităţilor, aproape 3.500 de migranţi - potrivit unor asociaţii.
În total, între 3.700 şi 7.000 de migranţi - mai ales sirieni, afgani şi sudanezi - trăiesc în condiţii precare la Calais, în cea mai mare tabără din Franţa.
În apropiere, la Amiens, are loc joi un summit franco-britanic între preşedintele francez François Hollande şi premierul britanic David Cameron, pe agenda căruia se află inclusiv situaţia migranţilor de la Calais.
Citeşte şi: Cameron: Ieşirea din UE ar plasa Marea Britanie în poziţia de ţară asociată, obligată să accepte imigranţi
Citeşte şi: Ungaria are dreptul să organizeze referendum pe tema cotelor obligatorii pentru imigranţi. "Trebuie să vedem care va fi întrebarea pusă cetăţenilor"
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Cameron: Ieşirea din UE ar plasa Marea Britanie în poziţia de ţară asociată, obligată să accepte imigranţi
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Prințul Harry soluționează procesul împotriva tabloidelor lui Rupert Murdoch. News Group Newspapers și-a cerut scuze public
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 17:41
Suferinţa continuă în Gaza: familiile îşi caută morţii sub ruine
-
astăzi, 17:12
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Zelensky: Scholz promite că Germania va discuta în curând cu aliaţii săi despre garanţiile de securitate pentru Ucraina / Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte / Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace