Dronă care a atacat poziţii ale coaliţiei antiteroriste conduse de SUA, doborâtă în Siria

Armata americană a doborât o dronă, aparţinând probabil aliaţilor administraţiei Bashar al-Assad, după ce aparatul a atacat forţe ale coaliţiei antiteroriste, în sudul Siriei, un incident produs la doar o zi după avertismente adresate Statelor Unite.

Urmărește
7312 afișări
Imaginea articolului Dronă care a atacat poziţii ale coaliţiei antiteroriste conduse de SUA, doborâtă în Siria

Dronă militară care a atacat poziţii ale coaliţiei antiteroriste conduse de SUA, doborâtă în Siria

Drona a atacat poziţii ale coaliţiei antiteroriste, în zona Al-Tanaf, în sudul Siriei, în apropierea frontierelor cu Iordania şi Irakul, a declarat colonelul Ryan Dillon, un purtător de cuvânt al alianţei coordonate de Statele Unite.

Forţele coaliţiei nu au suferit daune în urma atacului dronei militare, care probabil aparţine forţelor de susţinere a Administraţiei Bashar al-Assad.

"Drona a fost doborâtă, iar două vehicule pro-regim care prezentau riscuri au fost distruse", a precizat Ryan Dillon.

Avioane militare americane au atacat vehicule ale armatei siriene şi ale miliţiilor şiite aliate care se apropiau de oraşul Al Tanf, unde există poziţii ale insurgenţilor susţinuţi de SUA, iar Pentagonul a transmis avertismente Damascului, relatează site-ul publicaţiei La Stampa.

Avioane de vânătoare americane au distrus joi două sisteme de artilerie şi un tanc.

Vehicule ale armatei siriene şi ale miliţiilor şiite aliate se îndreaptă spre oraşul Al Tanf, disputat între insurgenţi şi forţele guvernamentale după retragerea reţelei teroriste Stat Islamic. Rebelii sirieni din zona Al-Tanf sunt antrenaţi de forţe speciale americane şi britanice aflate la o distanţă de câţiva kilometri.

Departamentul american al Apărării a avertizat forţele guvernamentale siriene să nu se îndrepte spre oraşul Al Tanf.

O alianţă militară care susţine Administraţia Bashar al-Assad a ameninţat, miercuri, că va ataca poziţii militare americane din Siria şi din regiune, avertizând că atitudinea de reticenţă de acum faţă de raidurile aeriene americane va lua sfârşit dacă Washingtonul va depăşi "linii roşii".

Ameninţarea marchează o escaladare a tensiunilor între Statele Unite şi Administraţia Siriei privind controlul asupra frontierei sud-estice a Siriei, o zonă în care Washingtonul oferă instruire insurgenţilor într-o bază situată pe teritoriul sirian. Zona este considerată esenţială pentru aliaţii preşedintelui Bashar al-Assad. În ultimele săptămâni, Statele Unite au lansat o serie de raiduri aeriene în această regiune, vizând forţe militare proguvernamentale care ar reprezenta ameninţări pentru Statele Unite şi pentru grupurile insurgente susţinute de Washington.

Avertismentul a fost lansat de "Comandamentul operaţiunilor forţelor aliate din Siria", fiind difuzate de un post al mişcării şiite libaneze Hezbollah, unul dintre aliaţii lui Bashar al-Assad. Nu este clar dacă Rusia, unul dintre cei mai puternici aliaţi ai lui Bashar al-Assad, este semnatar al declaraţiei. "Atacurile vor fi efectuate cu diverse sisteme militare, în contextul desfăşurării forţelor americane în regiune", precizează alianţa pro-Bashar al-Assad.

Într-un comunicat separat, Ministerul sirian de Externe a atras atenţia asupra "riscurilor escaladării situaţiei", cerând încetarea raidurilor aeriene americane pe teritoriul Siriei. "America ştie foarte bine că sângele vărsat de fiii Siriei, de Armata Arabă Siriană şi de aliaţi nu este ieftin; ştie că există capacităţile de atacare a poziţiilor americane în Siria şi în regiune", precizează comunicatul.
Un diplomat american staţionat în Irak a exprimat speranţa că prin contactele cu Rusia se va putea evita amplificarea tensiunilor în regiunea Badia.

O coaliţie condusă de Statele Unite efectuează raiduri aeriene în Siria şi Irak, vizând poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic. Toate statele Alianţei Nord-Atlantice participă la coaliţie, dar şi ţări precum Australia, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar şi Arabia Saudită. În plus, Statele Unite oferă susţinere insurgenţilor care luptă împotriva regimului Bashar al-Assad. Rusia şi Iranul oferă sprijin politic şi militar Administraţiei de la Damasc.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 270.000 de morţi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici