După aderarea la Schengen, UNTRR solicită decizii pentru reducerea timpilor de aşteptare la graniţă

Uniunea Naţionalã a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) salută „decizia istorică” privind aderarea la spaţiul Schengen, dar cere autorităţilor decizii care să ducă la reducerea timpilor de aşteptare la frontieră pentru vehiculele comerciale.

Urmărește
324 afișări
Imaginea articolului După aderarea la Schengen, UNTRR solicită decizii pentru reducerea timpilor de aşteptare la graniţă

După aderarea la Schengen, UNTRR solicită decizii pentru reducerea timpilor de aşteptare la graniţă

Potrivit UNTRR, aderarea rutierã la Schengen oferã industriei de transport rutier şi logisticã din România şi economiei României un potenţial semnificativ de dezvoltare, care însã, pentru a fi materializat, necesitã implicarea autoritãţilor în adoptarea şi aplicarea unor decizii care sã poatã duce la reducerea semnificativã a timpilor de aşteptare la frontiere şi pentru vehiculele comerciale.

Reprezentanţii transportatorilor arată că, de la 1 ianuarie 2025, cetãţenii români care circulã cu autoturisme vor putea trece cu uşurinţã aceste frontiere interne UE.

„Deşi nici şoferii autovehiculelor comerciale de transport marfã nu vor mai face subiectul controlului documentelor de identitate la trecerea acestor frontiere, timpul de aşteptare nu va fi redus semnificativ atât timp cât toate celelalte activitãţi de control (cântãrire, mãsurare, verificare documente autovehicule, marfã, etc) derulate în punctele de trecere a frontierelor nu vor fi relocate aşa cum este şi în celelalte state membre UE şi Schengen”, arată transportatorii.

Conform acestora, cozile de camioane de 7-20 km sunt frecvente la ieşirea din România spre Ungaria, ocazional la ieşirea spre Bulgaria, dar timpul de aşteptare pentru a intra în România din Bulgaria pe la Ruse/Giurgiu frecvent atinge 36 de ore „datoritã autoritãţilor bulgare care au împuternicit operatorului celor douã parcãri de pe centura oraşului Ruse sã gestioneze şi coada virtualã obligatorie pentru autovehiculele comerciale în vederea trecerii frontierei spre România”. La acestea, se adaugã şi jumãtatea de pod aflatã în lucru pe partea bulgarã pentru urmãtorii doi ani.

„În România controlul autovehiculelor la frontiere este realizat de CNAIR, iar pe reţeaua naţionalã, activitãţile de control sunt realizate de ISCTR, cântãrirea fiind una dintre activitãţile comune. Industria este interesatã ca activitãţile de control sã se desfãşoare corect pentru asigurarea unei competiţii loiale în piaţa de transport rutier. Având în vedere cã ambele instituţii se aflã în subordinea Ministerului Transporturilor, un acord ar trebui sã poatã fi atins şi implementat cât se poate de rapid, ţinând cont şi de posibilitãţile reale şi echipamentele deja disponibile”, transmite UNTRR.

Uninea arată că industria transporturilor rutiere din România este primul contributor la exportul de servicii al României, cu 7,82 miliarde de euro în 2023.

Conform UNTRR, piaţa transporturilor din România se poziţioneazã pe locul 6 în UE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici