Editorii şi scriitorii dau în judecată statul Florida din cauza unor cărţi interzise

Editorii şi autorii dau în judecată statul Florida pentru legea care permite interzicerea unor cărţi din bibliotecile şcolare. Printre cărţile eliminate sunt Anna Karenina şi lucrări de Ernest Hemingway şi Toni Morrison.

Urmărește
377 afișări
Imaginea articolului Editorii şi scriitorii dau în judecată statul Florida din cauza unor cărţi interzise

Editorii şi scriitorii dau în judecată statul Florida din cauza unor cărţi interzise

Marile edituri de carte au dat în judecată statul american Florida din cauza unei legi care permite şcolilor să interzică anumite cărţi din bibliotecile lor.

Iniţiatorii procesului susţin că legea din Florida încalcă dreptul la libertatea de exprimare conform Primului Amendament. Ei arată că mai multe cărţi au fost scoase din bibliotecile şcolare, conform legii, inclusiv lucrări ale unor autori renumiţi precum Maya Angelou şi Ernest Hemingway, potrivit BBC. În replică, oficialii neagă acuzaţiile.

„Nu există cărţi interzise în Florida. Materialul şi instrucţiunile explicite din punct de vedere sexual nu sunt potrivite pentru şcoli”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Educaţie din Florida, Sydney Booker.

În centrul procesului se află o lege adoptată în Florida anul trecut, care le permite părinţilor să obiecteze la anumite cărţi găsite în biblioteci sau în sălile de clasă. Legea defineşte cărţile care pot fi eliminate. Este vorba despre textele „care descriu comportamentul sexual” sau care sunt „nepotrivite pentru nivelul clasei şi grupa de vârstă”.

Potrivit unui raport publicat în aprilie de Pen America, o organizaţie non-profit care susţine libertatea de exprimare, Florida a avut 3.135 de interdicţii de cărţi din iulie 2021 până în decembrie 2023.

Pen America a arătat că majoritatea cărţilor eliminate sunt cele care „vorbesc despre identităţile LGBTQ+, care includ personaje de culoare, care vorbesc despre rasă şi rasism, care includ descrieri ale experienţelor sexuale în cea mai largă interpretare a acestei înţelegeri”.

Printre cărţile eliminate se numără For Whom the Bell Tolls a lui Ernest Hemingway, The Blueest Eye a lui Toni Morrison şi Anna Karenina a lui Lev Tolstoi.

Autorii de bestselleruri, inclusiv John Green şi Jodi Picoult, precum şi părinţi care se opun legii din Florida, s-au alăturat, şi ei procesului editorilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici