Efectele eliminării liderului Hamas: Biden va vorbi cu Netanyahu despre finalul războiului

Preşedintele american Joe Biden a anunţat că va vorbi în curând cu premierul israelian Benjamin Netanyahu despre returnarea ostaticilor şi despre finalul războiului. Declaraţia a fost făcută după confirmarea decesului liderului Hamas, Yahya Sinwar.

Urmărește
165 afișări
Imaginea articolului Efectele eliminării liderului Hamas: Biden va vorbi cu Netanyahu despre finalul războiului

Efectele eliminării liderului Hamas: Biden va vorbi cu Netanyahu despre finalul războiului

Preşedintele american Joe Biden a declarat joi că moartea liderului Hamas, Yahya Sinwar, reprezintă un moment de uşurare pentru israelieni. De asemenea, eliminarea lui Sinwar oferă în acelaşi timp oportunitatea unei zile fără Hamas la putere în Gaza, a mai spus Biden.

„Yahya Sinwar a fost un obstacol de netrecut în atingerea tuturor acestor obiective. Acest obstacol nu mai există. Dar mai rămâne multă muncă înaintea noastră", a transmis Biden prin intermediul unui comunicat citat de Reuters.

Preşedintele american a mai spus că va vorbi cu liderii israelieni despre oportunităţile apărute după dispariţia liderilor Hamas.

„Voi vorbi în curând cu prim-ministrul Netanyahu şi cu alţi lideri israelieni pentru a-i felicita, pentru a discuta calea pentru aducerea ostaticilor acasă la familiile lor şi pentru a pune capăt odată pentru totdeauna acestui război, care a provocat atât de multe devastări oamenilor nevinovaţi”, a precizat Biden.

Joi, forţele israeliene l-au întâlnit pe Yahya Sinwar în timpul unei operaţiuni militare de rutină din Fâşia Gaza, au declarat două surse israeliene citate de CNN. Acesta era însoţit de alte două persoane şi se afla lângă o clădire din Gaza.
După ce lupta s-a încheiat, militarii au găsit un cadavru asemănător cu al lui Sinwar şi i-au alertat pe comandanţi. Imediat, au fost prelevate probe ADN pentru a se afla identitatea celui decedat. Testele au demonstrat că este vorba despre liderul Hamas.

Yahya Sinwar era unul dintre cei mai căutaţi bărbaţi din Gaza de către armata israeliană IDF. El nu a mai fost văzut în public de când a început războiul dintre Israel şi Hamas, pe 7 octombrie 2023.

Sinwar a fost numit lider politic al Hamas după ce Haniyeh a fost asasinat în capitala iraniană, Teheran, în iulie. El a fost văzut ca fiind pe o poziţie mai dură decât predecesorul său în relaţiile cu Israelul. În plus, Sinwar a favorizat cooperarea şi legăturile mai strânse cu Iranul şi cu grupurile islamiste aliate, cum ar fi Hezbollah.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici