Emisarul american John Kerry spune Chinei să separe clima de politică

Schimbările climatice reprezintă o "ameninţare universală" care ar trebui tratată separat de problemele diplomatice mai ample, a declarat miercuri John Kerry, emisarul american pentru climă, în faţa vicepreşedintelui chinez Han Zheng, după două zile de discuţii "constructive, dar complexe".

Urmărește
214 afișări
Imaginea articolului Emisarul american John Kerry spune Chinei să separe clima de politică

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Recunoscând dificultăţile diplomatice dintre cele două părţi din ultimii ani, Kerry a declarat că schimbările climatice ar trebui tratate ca o provocare "de sine stătătoare" care necesită eforturile colective ale celor mai mari economii ale lumii pentru a fi rezolvate.

"Avem capacitatea de a face o diferenţă în ceea ce priveşte clima", a spus el în cadrul unei întâlniri la Marea Sală a Poporului din Beijing, clădirea imensă a parlamentului chinez, informează Reuters.

Kerry a sosit la Beijing duminică, în timp ce valuri de căldură au pârjolit părţi din Europa, Asia şi Statele Unite, subliniind necesitatea ca guvernele să ia măsuri drastice pentru a reduce emisiile de carbon, care contribuie la încălzirea globală şi la fenomene meteorologice extreme.

El a avut întâlniri cu şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi şi cu premierul Li Qiang, precum şi cu veteranul Xie Zhenhua, emisar pentru climă, în încercarea de a restabili încrederea între cele două părţi înainte de discuţiile privind clima COP28 de la Dubai, care vor avea loc la sfârşitul anului.

"Dacă vom reuşi să ne unim în următoarele luni care precedă COP28, care va fi cea mai importantă de la Paris încoace, vom avea ocazia de a putea face o diferenţă profundă în această problemă", a declarat Han.

Han a declarat că cele două ţări au menţinut o comunicare şi un dialog strâns pe tema climei de la numirea lui Kerry în calitate de emisar, adăugând că o declaraţie comună emisă de cele două părţi a trimis un "semnal pozitiv" către lume.

Kerry a declarat anterior reporterilor că discuţiile sale cu oficialii chinezi din această săptămână au fost constructive, dar complicate, cele două părţi având în continuare de-a face cu "externalităţi" politice, inclusiv Taiwanul.

"Încercăm să ne croim o cale foarte clară către COP pentru a putea coopera şi lucra aşa cum ne-am dorit cu toate externalităţile", a spus Kerry.

Diplomaţia în domeniul climei între cei mai mari poluatori din lume a fost suspendată în august anul trecut, după vizita preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, o insulă guvernată democratic pe care China o revendică.

"Starea de spirit este foarte, foarte pozitivă", a declarat Kerry înainte de întâlnirile de miercuri. "Am avut o cină grozavă aseară. Am avut multe schimburi de replici. Este cu adevărat constructiv. Ne concentrăm pe substanţa a ceea ce putem face cu adevărat şi pe ceea ce putem face să se întâmple".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici