Erdogan îi răspunde lui Putin: Turcia nu datorează Rusiei nicio scuză pentru doborârea avionului rus

Turcia nu datorează Rusiei nicio scuză pentru doborârea săptămâna aceasta a avionului rus de război, i-a replicat joi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan preşedintelui rus Vladimir Putin, care a reproşat Ankarei acest lucru, relatează DPA în pagina electroncă.

Urmărește
6791 afișări
Imaginea articolului Erdogan îi răspunde lui Putin: Turcia nu datorează Rusiei nicio scuză pentru doborârea avionului rus

Erdogan îi răspunde lui Putin: Turcia nu datorează Rusiei nicio scuză pentru doborârea avionului rus (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Putin a criticat joi Turcia pentru că nu şi-a cerut scuze pentru faptul că avioane de vânătoare turceşti de tip F-16 au doborât un bombardier rusesc de tip Su-24 care se întorcea dintr-o misiune de susţinere a forţelor guvernamentale siriene.

"Nu am auzit încă vreo scuză de la cel mai înalt nivel în Turcia. Şi nici propuneri de despăgubire pentru pagubă ori promisiuni de a-i pedepsi pe autori pentru crima comisă", a declarat Putin citat de agenţia rusă Tass.

"Eu cred că dacă există vreo parte care trebuie să-şi ceară scuze, atunci nu noi suntem acea parte. Cei care ne-au încălcat spaţiul aerian sunt cei care este nevoie să-şi ceară scuze", a declarat Erdogan într-un interviu pentru CNN International.

Iar piloţii turci care au deschis focul nu-şi făceau decât datoria, a subliniat el.

Ankara afirmă că avionul rusesc i-a traversat spaţiul aerian în pofida unor avertismente repetate, timp de cinci minute, în timp ce Moscova insistă că bombardierul s-a aflat în spaţiul aerian sirian tot timpul.

Un pilot rus a fost ucis, se pare într-un tir de mitralieră al unor rebeli sirieni, iar altul a aterizat în siguranţă şi a fost salvat de către forţe speciale ruse şi siriene.

"Ai impresia că liderii turci îndreaptă în mod deliberat relaţiile ruso-turce într-o înfundătură. Acest lucru este regretabil", a declarat Putin.

Premierul rus Dmitri Medvedev a catalogat între timp "atacul" drept un "act de agresiune faţă de Rusia", potrivit Tass.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov aprecia miercuri că doborârea avionului rus arată "ca o provocare plănuită".

Rusia, principalul aliat al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a lansat o campanie aeriană în Siria pe 30 septembrie.

Turcia este un susţinător extrem de important al rebelilor sirieni şi a avertizat anterior Rusia să nu-i încalce spaţiul aerian.

Erdogan a respins joi, anterior, acuzaţii potrivit cărora ţara sa ar cumpăra petrol de la Statul Islamic (SI), într-un răspuns voalat la alte acuzaţii ruseşti.

El a spus că cei care acuză Turcia că ar cumpăra petrol de la SI, care a cucerit vaste teritorii în Siria şi Irak, sunt "mincinoşi", potrivit ediţiei online a ziarului turc Today's Zaman.

"Dacă ai să cauţi sursa armamentului şi puterii financiare a Daech (acronimul arab al SI), primul loc unde să te uiţi este regimul al-Assad şi ţările care acţionează alături de el", a declarat Erdogan, citat de ziar.

Rusia afirmă că atacurile sale aeriene în Siria vizează SI şi alte grupări extremiste.

Însă opoziţia siriană siriană şi susţinătorii ei au acuzat în mod repetat faptul că atacurile ruseşti vizează rebeli moderaţi care luptă atât împotriva lui al-Assad, cât şi împotriva SI.

pe de altă parte, avioane de război care ar aparţine Rusiei au efectuat joi o serie de atacuri în apropiere de frontiera siriano-turcă, pentru a doua zi consecutiv, a anunţat un ONG.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a anunţat că bombardamentul a vizat o zonă aflată sub controlul rebelilor, între oraşele Aziz şi Bab as-Salamah, la periferia de nord a oraşului sirian Alep (nord).

Nicio victimă nu a fost raportată.

Cel puţin patru persoane au fost ucise miercuri, după ce avioane au efectuat bombardamente în apropiere de Bab as-Salamah, unul dintre principalele puncte de trecere între Siria şi Turcia.

Turcia a închis acest punct de trecere a frontierei în martie.

Potrivi unor activişti locali, avioanele respective au bombardat cel puţin trei camioane care transportau ajutoare.

"Persoanele ucise sunt şoferii camioanelor", a declarat Omar al-Halabi, un activist de la Alep.

Peste 250.000 de persoane au fost ucise în războiul din Siria din 2011, când a izbucnit, şi până în prezent.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici