Europarlamentarul Guy Verhofstadt cere suspendarea drepturilor de vot ale Poloniei în cadrul UE, după ce statul şi-a propus reformarea sistemului JUDICIAR

Europarlamentarul belgian Guy Verhofstadt, liderul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, a declarat marţi că reformele judiciare din Polonia nu respectă standardele Uniunii Europene şi a cerut suspendarea drepturilor de vot ale Varşoviei în cadrul UE, relatează site-ul Politico.

Urmărește
561 afișări
Imaginea articolului Europarlamentarul Guy Verhofstadt cere suspendarea drepturilor de vot ale Poloniei în cadrul UE, după ce statul şi-a propus reformarea sistemului JUDICIAR

Europarlamentarul belgian Guy Verhofstadt cere suspendarea drepturilor de vot ale Poloniei în cadrul Uniunii Europene

Luni, ministerul polonez de Externe a anunţat că a furnizat "clarificări exhaustive" într-o scrisoare care răspunde la preocupările exprimate în scris de Comisia Europeană luna trecută.

Polonia susţine că măsurile luate sunt "în conformitate cu standardele europene" şi că "răspund multor ani de aşteptări sociale în creştere în acest sens". Totodată, Varşovia a anunţat că "speră să continue dialogul privind fondul cauzei fără elemente politice", subliniind faptul că acuzele aduse sunt motivate politic.

"Guvernul polonez a răspuns ieri la îngrijorările Comisiei Europene privind schimbările făcute la sistemul judiciar din Polonia, menţionând că reformele judiciare sunt în conformitate cu standardele UE. Să fim clari: nu e aşa! Atacurile asupra democraţiei şi a statului de drept nu au fost niciodată compatibile cu valorile UE şi nu vor fi! Fac un apel la executivul european şi la Consiliul UE să dea dovadă de curaj: un astfel de atac asupra fundamentelor europene comune nu poate fi tolerat. Este timpul să lansăm Articolul 7 şi să suspendăm drepturile de vot ale Poloniei în Europa", a precizat Verhofstadt pe contul de Facebook.

La finele lunii iulie, Comisia Europeană a avertizat autorităţile poloneze să nu aplice nicio măsură pentru înlăturarea judecătorilor de la Curtea Supremă, în caz contrar Blocul comunitar fiind pregătit să iniţieze demersul pentru suspendarea drepturilor de vot ale Poloniei în UE.

Frans Timmermans, vicepreşedintele Comisiei Europene, a salutat la acea vreme decizia preşedintelui polonez Andrzej Duda de a respinge două proiecte de lege privind reformarea sistemului judiciar. Totuşi, Timmermans a precizat că alte proiecte de lege aprobate de către preşedinte sporesc ameninţarea asupra statului de drept în Polonia.

Ulterior, Comisia Europeană a lansat procedura de sancţionare a Poloniei pentru încercările de subminare a independenţei justiţiei, acordând un termen de 30 de zile Guvernului conservator de la Varşovia pentru a oferi clarificări.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici