EXPLOZIILE DIN CHINA: Focul continuă să ardă la Tianjin, unde Beijingul a trimis experţi militari în chimie

Focul continua să ardă vineri, după 36 de ore de la cele două explozii uriaşe - soldate cu 50 de morţi - care au zguduit oraşul Tianjin, unde a fost trimisă o echipă de experţi militari în chimie pentru a detecta eventuale gaze toxice şi unde salvatorii poartă costume de protecţie, relatează BBC.

Urmărește
1876 afișări
Imaginea articolului EXPLOZIILE DIN CHINA: Focul continuă să ardă la Tianjin, unde Beijingul a trimis experţi militari în chimie

EXPLOZIILE DIN CHINA: Focul continuă să ardă la Tianjin, unde Beijingul a trimis experţi militari în chimie (Imagine: Hepta/Mediafax Foto)

Cel puţin 17 pompieri se află printre victime, potrivit unor oficiali. Alţi 18 pompieri au fost daţi dispăruţi începând de joi după-amiaza, a anunţat Ministerul chinez pentru Securitate Publică.

Peste 1.020 de pompieri şi 140 de utilaje luptau vineri cu flăcările la locul catastrofei, a declarat pentru presă Zhou Tian, comandantul pompierilor din Tianjin.

Echipaje de pompieri se aflau deja la faţa locului când au avut loc exploziile, ele fiind chemate să stingă un incendiu.

Depozitul de produse periculoase care a sărit în aer, în zona portului, aparţine companiei Ruihai Logistics, care se ocupă de substanţe chimice toxice - inclusiv cianură de sodiu.

Însă oficiali municipali au anunţat vineri că nu ştiu ce materiale se aflau în depozit sau ce a provocat exploziile.

Discrepanţe majore între versiunile managerilor comapniei şi reprezentanţilor Vămii au fost relevate de către Gao Huaiyou, adjunctul directorului organismului de supraveghere pentru securitatea muncii. El a mai declarat pentru jurnalişti că firma a îngreunat identificarea chimicalelor.

Însă unii oficiali au anunţat că scena tragediei a fost izolată, iar din câte ştiu ei orice substanţe contaminante au fost "blocate" la faţa locului.

Potrivit corespondentului BBC John Sudworth la Tianjin, după stingerea focului containerele cu produse chimice urmează să fie retrase într-o zonă sigură, departe de căldură, iar conţinutul lor să fie analizat.

Însă locuitorii oraşului erau în continuare neliniştiţi, unii exprimându-şi online îngrijorarea faţă de impactul asupra mediului şi suspiciunea că publicul ar putea să nu afle întregul adevăr.

Din focarele de incendiu emanau în continuare coloane de fum, care se ridicau deasupra clădirilor distruse, maşinilor făcute scrum şi containerelor contorsionate de suflul exploziilor.

Peste 3.500 de oameni au rămas fără locuinţe în urma exploziilor şi şi-au petrecut noaptea în adăposturi temporare.

Serviciile de urgenţă "încearcă să îndepărteze toate cele 700 de tone de cianură de sodiu" depozitate în zona catastrofei, scrie în ediţia de vineri Cotidianul Poporului, organul de presă al Partidului Comunist Chinez.

Potrivit ziarului s-a pregătit peroxid de hidrogen pentru neutralizarea cianurii.

Instalaţia "încălca în mod clar" reglementările în doeniul securităţii, scrie ziarul.

Şeful Biroului pentru protecţia mediului din Tianjin Wen Wurui a anunţat că instituţia monitorizează nivelul poluării.

"Ar fi dăunător să respiraţi prea mult timp" acest aer toxic, a declarat el.

"Dar, în prezent, potrivit monitorizării noastre, (nivelul poluării) nu a depăşit prea mult (valorile standard)", a adăugat şeful Biroului.

Punctele de deversare a apei în mare au fost închise, a mai anunţat Wen Wurui.

Compania Grupului Portuar Tianjin a anunţat de asemenea că zeci de angajaţi au fost daţi dispăruţi, a adăugat agenţia oficială China Nouă.

Cele două explozii, care au avut loc la un interval de câteva secunde şi care au produs o minge de foc vizibilă din spaţiu, au provocat o undă de şoc cu magnitudinea de 3, spulberând ferestrele pe o rază de câţiva kilometri.

Premierul chinez Li Keqiang a promis "informaţii deschise şi transparente" despre anchetă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici