Exportul de arme ruseşti s-a prăbuşit cu 92% în anul 2024, a scăzut de 14 ori faţă de 2021, la sub 1 miliard de euro. Paradoxal, România a ajuns Rusia la exportul de arme
Până la sfârşitul anului 2024, exporturile de arme ruseşti au scăzut de paisprezece ori faţă de nivelul din 2021, cu 92%, până la mai puţin de 1 miliard de dolari, se arată în raportul The Jamestown Foundation.
În 2021, înainte de începerea invaziei pe scară largă, exporturile de arme ruseşti au generat 14,6 miliarde de dolari, în 2022, 8 miliarde de dolari, iar în 2023, 3 miliarde de dolari, urmând ca în 2024 să se prăbuşească la sub un miliard de euro, pe fondul agresiunii din Ucraina, se arată în raport.
De asemenea, numărul ţărilor care cumpără arme ruseşti a scăzut dramatic. Clienţii importanţi, cum ar fi India, au dat dovadă de prudenţă sau au trecut la concurenţi precum Republica Populară Chineză.
Rusia şi-a promovat avionul de luptă stealth Su-57E, de generaţia a cincea, subliniind experienţa de luptă în Ucraina, dar se confruntă cu eşecuri precum vânzările internaţionale slabe şi reticenţa cumpărătorilor. În ciuda acestor provocări, Moscova se concentrează pe contractele interne.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Exportul de arme ruseşti s-a prăbuşit cu 92% în anul 2024, a scăzut de 14 ori faţă de 2021, la sub 1 miliard de euro. Paradoxal, România a ajuns Rusia la exportul de arme
-
Germania ar fi dispusă să trimită trupe de menţinere a păcii în Ucraina: „Suntem cel mai mare partener NATO din Europa”
-
Şeful gigantului grup austriac de construcţii Strabag, prezent şi în România, „a murit brusc şi neaşteptat” la vârsta de 44 de ani
Cel mai important factor din spatele reducerii exporturilor este redistribuirea resurselor pentru nevoile interne, deoarece prioritatea principală a complexului militar-industrial al Rusiei este acum echiparea propriilor forţe armate pentru a face faţă agresiunii împotriva Ucrainei.
Rusia duce un război de invazie în Ucraina care luna viitoare va face trei ani, dar foloseşte în special forţe terestre. Forţele Navale din Marea Neagră au fost nevoite să se retragă după ce flota a pierdut peste 30 la sută din nave şi acum marinarii sunt folosiţi doar la lovituri la distanţă şi patrulări, fiind abandonate misiunile de blocare a porturilor ucrainene, de sprijinire a ofensivei terestre şi de desant maritim.
Aviaţia este, la fel, puţin folosită. În afară de elicoptere, Rusia foloseşte la scară redusă aeronavele de atac la sol şi aviaţia de bombardament, ţinând cont de linia frontului de aproximativ 1.200 de km.
În cei aproape trei ani de război, Rusia a pierdut mii de echipamente militare, de toate tipurile, cele mai multe fiind vehiculele militare, care trebuie înlocuite. În 2023, Ministerul rus al Apărării transmitea că industria de armament a Rusiei a ajuns să modernizeze peste 3.000 de blindate pe an.
Cu această scădere abruptă a exporturilor, pentru 2024 putem să asistăm la o situaţie paradoxală în care România să fi exportat mai multe arme decât Rusia. Conform rapoartelor Departamentului pentru Controlul Exporturilor (ANCEX) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, în 2023, România a exportat arme de peste un miliard de euro, fără a fi puse echipamentele donate Ucrainei, iar acest trand a continuat şi în 2024. Principalele destinaţii ale exporturilor româneşti în 2023 au fost anul trecut Israel cu 168 de milioane de euro, Bulgaria cu 137 de milioane de euro şi Cehia cu 102 milioane de euro.
Vom şti sigur care a fost situaţia pe 2024 când ANCEX va face public raportul, aşteptat în această primăvară.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO