Financial Times: Extinderea practicilor antidemocratice în sud-estul Europei, o provocare pentru Bruxelles

UE ar trebui să ia măsuri pentru a împiedica multiplicarea practicilor antidemocratice în ţări ca România, Ungaria sau Serbia, susţine cotidianul Financial Times într-un editorial intitulat "Provocarea pentru Europa" şi publicat în ediţia electronică de duminică.

Urmărește
1552 afișări
Imaginea articolului Financial Times: Extinderea practicilor antidemocratice în sud-estul Europei, o provocare pentru Bruxelles

Financial Times: Extinderea practicilor antidemocratice în sud-estul Europei, o provocare pentru Bruxelles (Imagine: Silviu Matei/Mediafax foto)

  • În România se fac încercări de limitare a puterilor Curţii Constituţionale.

  • În Ungaria, Guvernul îşi sporeşte controlul asupra presei, tribunalelor şi activităţilor culturale.

  • Iar în Serbia un nou Guvern îşi impune autoritatea asupra unei bănci centrale altădată independente.

Fiecare dintre aceste acţiuni provoacă îngrijorare, iar luate împreună sugerează că degradarea progresului democratic ar putea cuprinde zona de sud-est a Uniunii Europene, afirmă Financial Times.

Bruxelles-ul trebuie să facă mai mult pentru a evita multiplicarea practicilor antidemocratice în aceste ţări.

Statele membre UE trebuie să fie pregătite să folosească sancţiunile disponibile cum ar fi suspendarea dreptului de vot al unei ţări, mai degrabă decât să considere aceasta drept o opţiune "nucleară" cu care doar să ameninţe nu să o şi aplice. Alte instrumente ar putea, de asemenea, să fie luate în considerare, afirmă cotidianul britanic.

Supravegherea modului în care se respectă principiile democratice ar putea fi introdusă pentru toate ţările membre, cu sancţiuni corespunzătoare în caz de nereguli.

Toate ţările care au aderat la UE trebuie să respecte criteriile de la Copenhaga. Acestea presupun ca ele să menţină guvernarea democratică şi drepturile omului, să adere la o economie de piaţă şi să accepte obligaţiile UE, adaugă Financial Times.

Această cerinţă nu se suspendă la aderare, iar Europa trebuie să afirme acest lucru foarte clar, conchide cotidianul britanic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici