- Home
- Externe
- (23.05.2023, 00:23)
- Mihai Draghici
Financial Times: Grupul G7 tinde spre un pact de apărare faţă de presiunile economice
Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7) semnalează intenţia de a crea o alianţă care să adopte măsuri comune de contracarare a presiunilor economice şi comerciale, pe fondul activităţilor Chinei, notează cotidianul Financial Times.
Urmărește
4497 afișări
Sursa foto: Profimedia
"Deteriorarea (sau poate îmbunătăţirea, în funcţie de opţiune) a relaţiilor internaţionale, care au alunecat spre o luptă zilnică de popularitate între democraţiile bogate, pe de o parte, şi China, pe de altă parte, devine chiar amuzantă. Îndepărtându-ne de aspectele detaliate asupra faptului dacă Brazilia procurase ori nu un drapel ucrainean pentru o întâlnire bilaterală care nu a mai avut loc a preşedinţilor Lula Da Silva şi Volodimir Zelenski, ceva mai apropiat de starea concretă, a rezultat de la summitul G7 un comunicat de 1.600 de cuvinte privind securitatea economică, cu referiri la transferurile forţate de tehnologie, la subvenţiile care distorsionează comerţul, la furturile cibernetice etc", comentează editorialistul FT Alan Beattie.
Înaintea summitului G7 fuseseră discuţii extinse privind contracararea presiunilor economice, ţinându-se cont în primul rând de acţiunile Chinei împotriva Australiei şi Lituaniei. Cu ocazia reuniunii, secţiunea comunicatului a fost moderată mult faţă de ideea iniţială, expusă în principal de SUA, că Grupul G7 ar trebui să se transforme într-un fel de societate de apărare reciprocă, cu clauze de intervenţie automată pentru asistenţă. Însă Grupul G7 s-a angajat să creeze o platformă de coordonare pentru respingerea acţiunilor de coerciţie economică.
"Vom recurge la sisteme de avertizare şi la transmiterea rapidă de informaţii, ne vom consulta constant unii cu alţii, vom evalua situaţiile prin colaborare, vom explora reacţii coordonate, vom împiedica şi, când va fi cazul, vom contracara presiunile economice, în conformitate cu sistemele noastre juridice", arată comunicatul G7.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Trump l-a graţiat pe creatorul unei platforme de pe Dark Web. Acesta era condamnat pe viaţă
A fost puţin cam vag, dar următoarea parte este mai promiţătoare, conform editorialistului FT. "Ne vom coordona în mod adecvat pentru a susţine statele, economiile şi entităţile vizate, ca demonstraţie de solidaritate şi determinare pentru susţinerea normelor statului de drept", subliniază Grupul G7.
"Nu apare niciun automatism ori prerogative legale, individuale sau colective. Dar este un semnal consistent faptul că există un angajament retoric de a fi alături de statele (inclusiv din afara G7) afectate de blocade comerciale coercitive. Asistenţa ar putea include susţinere defensivă precum credite de urgenţă, concesii privind tarifele vamale şi alte modalităţi, pentru a le permite companiilor afectate să se adapteze, mai degrabă decât să fie aplicate acţiuni agresive de retorsiune asupra exporturilor chineze. Sigur că este o decizie separată dacă este o idee bună ca un guvern intimidat printr-o blocadă comercială să declanşeze un incident diplomatic prin alertarea Grupului G7. O persoană experimentată tocmai mi-a spus că principala tactică a Australiei ca reacţie la blocadele comerciale chineze - exportatorii au găsit alte pieţe - a fost mai eficientă, întrucât companiile şi-au continuat activităţile, în loc să genereze polemici şi să arate că au fost afectate", subliniază editorialistul FT. El recomandă Marii Britanii să se realinieze relaţiilor comerciale cu Uniunea Europeană, în pofida Brexitului, notând că oricare alt aranjament comercial va fi "irelevant".
Editorialistul atrage atenţia că o problemă majoră în prezent este inflaţia preţurilor alimentelor. Ungaria şi alte state est-europene afectate de creşterile costurilor de consum au optat pentru plafonarea tarifelor la anumite produse alimentare de bază. "Poate că măsurile au fost eficiente în menţinerea preţurilor la anumite produse, dar Banca Mondială s-a pronunţat împotriva utilizării lor, (...) argumentând că «le sunt transmise semnale distorsionate consumatorilor şi producătorilor»", subliniază editorialistul.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe