- Home
- Externe
- (23.05.2023, 00:23)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Financial Times: Grupul G7 tinde spre un pact de apărare faţă de presiunile economice
Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7) semnalează intenţia de a crea o alianţă care să adopte măsuri comune de contracarare a presiunilor economice şi comerciale, pe fondul activităţilor Chinei, notează cotidianul Financial Times.
Urmărește
4496 afișări
Sursa foto: Profimedia
"Deteriorarea (sau poate îmbunătăţirea, în funcţie de opţiune) a relaţiilor internaţionale, care au alunecat spre o luptă zilnică de popularitate între democraţiile bogate, pe de o parte, şi China, pe de altă parte, devine chiar amuzantă. Îndepărtându-ne de aspectele detaliate asupra faptului dacă Brazilia procurase ori nu un drapel ucrainean pentru o întâlnire bilaterală care nu a mai avut loc a preşedinţilor Lula Da Silva şi Volodimir Zelenski, ceva mai apropiat de starea concretă, a rezultat de la summitul G7 un comunicat de 1.600 de cuvinte privind securitatea economică, cu referiri la transferurile forţate de tehnologie, la subvenţiile care distorsionează comerţul, la furturile cibernetice etc", comentează editorialistul FT Alan Beattie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
România are cu 6.000 mai puţini pensionari, dar pensii mai mari
-
Cel puţin 100 de nord-coreeni au fost ucişi în lupte alături de forţele ruse, afirmă Seulul
-
Bulgaria introduce controale temporare la frontiera cu România începând cu 1 ianuarie 2025
Înaintea summitului G7 fuseseră discuţii extinse privind contracararea presiunilor economice, ţinându-se cont în primul rând de acţiunile Chinei împotriva Australiei şi Lituaniei. Cu ocazia reuniunii, secţiunea comunicatului a fost moderată mult faţă de ideea iniţială, expusă în principal de SUA, că Grupul G7 ar trebui să se transforme într-un fel de societate de apărare reciprocă, cu clauze de intervenţie automată pentru asistenţă. Însă Grupul G7 s-a angajat să creeze o platformă de coordonare pentru respingerea acţiunilor de coerciţie economică.
"Vom recurge la sisteme de avertizare şi la transmiterea rapidă de informaţii, ne vom consulta constant unii cu alţii, vom evalua situaţiile prin colaborare, vom explora reacţii coordonate, vom împiedica şi, când va fi cazul, vom contracara presiunile economice, în conformitate cu sistemele noastre juridice", arată comunicatul G7.
A fost puţin cam vag, dar următoarea parte este mai promiţătoare, conform editorialistului FT. "Ne vom coordona în mod adecvat pentru a susţine statele, economiile şi entităţile vizate, ca demonstraţie de solidaritate şi determinare pentru susţinerea normelor statului de drept", subliniază Grupul G7.
"Nu apare niciun automatism ori prerogative legale, individuale sau colective. Dar este un semnal consistent faptul că există un angajament retoric de a fi alături de statele (inclusiv din afara G7) afectate de blocade comerciale coercitive. Asistenţa ar putea include susţinere defensivă precum credite de urgenţă, concesii privind tarifele vamale şi alte modalităţi, pentru a le permite companiilor afectate să se adapteze, mai degrabă decât să fie aplicate acţiuni agresive de retorsiune asupra exporturilor chineze. Sigur că este o decizie separată dacă este o idee bună ca un guvern intimidat printr-o blocadă comercială să declanşeze un incident diplomatic prin alertarea Grupului G7. O persoană experimentată tocmai mi-a spus că principala tactică a Australiei ca reacţie la blocadele comerciale chineze - exportatorii au găsit alte pieţe - a fost mai eficientă, întrucât companiile şi-au continuat activităţile, în loc să genereze polemici şi să arate că au fost afectate", subliniază editorialistul FT. El recomandă Marii Britanii să se realinieze relaţiilor comerciale cu Uniunea Europeană, în pofida Brexitului, notând că oricare alt aranjament comercial va fi "irelevant".
Editorialistul atrage atenţia că o problemă majoră în prezent este inflaţia preţurilor alimentelor. Ungaria şi alte state est-europene afectate de creşterile costurilor de consum au optat pentru plafonarea tarifelor la anumite produse alimentare de bază. "Poate că măsurile au fost eficiente în menţinerea preţurilor la anumite produse, dar Banca Mondială s-a pronunţat împotriva utilizării lor, (...) argumentând că «le sunt transmise semnale distorsionate consumatorilor şi producătorilor»", subliniază editorialistul.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Ai putea fi amendat dacă te săruți în public. Ce inițiativă are un avocat italian
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Rețeta veche de salată de boeuf a regretatului Radu Anton Roman. Ingredientul secret care oferă un gust unic
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe