FOCUS. Instituţiile Lumina, în contextul arestărilor din Turcia: Au fost presiuni asupra profesorilor

Autorităţile turce ar fi făcut presiuni asupra profesorilor turci din România care predau în şcolile Lumina, cerându-le să se întoarcă în Turcia, doar trei dintre profesori alegând să se întoarcă în ţara natală.

Urmărește
2187 afișări
Imaginea articolului FOCUS. Instituţiile Lumina, în contextul arestărilor din Turcia: Au fost presiuni asupra profesorilor

FOCUS. Instituţiile Lumina, în contextul arestărilor din Turcia: Au fost presiuni asupra profesorilor

Deschiderea noului an şcolar la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti (ICHB), instituţia de învăţământ care are cei mai mulţi olimpici internaţionali din ţară, aduce în discuţie mai multe controverse legate de situaţia învăţământului particular turcesc, în urma arestării a 25.000 de profesori şi a desfiinţării a 1.500 de şcoli considerate ca fiind influenţate de gândirea intelectualului turc Fatullah Gulen. Profesorii din România care predau la şcolile turceşti au fost chemaţi în Turcia, atât de familii cât şi de autorităţi, doar trei dintre aceştia alegând să plece în ţara natală.

Directorul General al Instituţiilor de Învăţământ Lumina, Fatih Goktaş, a povestit pentru MEDIAFAX că Ambasada Turciei a făcut presiuni pentru ca profesorii turci să fie trimişi acasă.

"În Turcia, în urma loviturii de stat, s-au închis 1.500 de şcoli, universităţi particulare, tot. Asta e situaţia în Turcia, dar nu afectează situaţia şcolilor particpulare din alte ţări. În general, profesorii turci de aici au dublă cetăţenie. Ideea e că o parte din materiile care se predau aici, în general materii de Real (matematică, chimie, biologie, fizică, informatică) se predau în limba engleză şi nu prea găseam profesori români care să poată preda aceste materii în limba engleză, de aceea am adus profesori din Turcia. Ambasada Turciei a cerut nişte documente, dar nu le-am dat. De asemenea, Ambasada a făcut presiuni asupra profesorilor din Turcia, să se întoarcă înapoi, că şcolile acestea suportă mişcarea lui Gulen şi tot aşa. Însă noi nu suntem o mişcare, noi ne folosim doar de ideile lui Gulen. Numai trei profesori de-ai noştri se vor întoarce în Turcia, familiile lor i-au rugat să se întoarcă înapoi, restul rămân aici. E periculos să te întorci acolo acum, sigur că e, gândiţi-vă că au arestat 25.000 de profesori. România este siguranţă, eu mă simt acasă aici", a spus directorul.

La rândul său, Mustafa Oz, directorul Liceului Internaţional de Informatică, spune, despre zvonurile care au apărut conform cărora diplomele absolvenţilor Lumina nu vor fi recunoscute în Turcia, că aceasta este doar o manevră politică, având în vedere că tinerii termină cu o diplomă de Bacalaureat, ori aceea nu are cum să nu fie recunoscută.

"Este o manevră politică a domnului vicepremier turc, însă liceul nostru nu emite diplome, diplomele sunt date de Ministerul Educaţiei în urma susţinerii examenului naţional de Bacalaureat. Dacă Turcia nu recunoaşte diplomele elevilor noştri, adică diplomele de Bac, atunci este o problemă între două state, dar nu cred că va fi cazul fiindcă ceea ce face vicepremierul este doar o manevră politică, vrea să influenţeze oamenii. În rest, copiii noştri primesc aceleaşi diplome ca toţi copiii din România, diplomele de Bacalaureat", a explicat directorul liceului.

Întrebat dacă profesorii turci au avut probleme până acum având în vedere tot ce se întâmplă în Turcia, acesta a spus că diplomele ştiinţifice ale profesorilor nu pot fi anulate pur şi simplu, acestea fiind documente obţinute în urma unei munci ştiinţifice.

"Domnul vicepremier turc a declarat că nici diplomele profesorilor turci nu vor mai fi valabile, ca să nu mai profesăm noi în continuare, dar şi aceasta este o altă manevră politică pentru că diplomele sunt obţinute după o muncă ştiinţifică, nu altceva. Odată ce le-ai obţinut legal, nu mai pot fi anulate. Ce s-a întâmplat, de fapt, este că profesorilor turci li s-a anulat permisul de muncă din Turcia, nu diplomele. Cu aceleaşi diplome, profesorul respectiv poate preda oriunde în lume. Profesorii care predau aici au diplome aprobate de autorităţile din România, iar permisul de muncă nu e dat de Ambasada Turciei, ci de autorităţile din România, nu au nicio legătură cu ce spune domnul vicepremier turc", a explicat directorul.

În ceea ce priveşte legătura cu Gulen, el a explicat că aceasta este numai la nivel de abordare filosofică. "Legătura noastră cu Gulen este doar la nivel de idei, care promovează pacea, toleranţa între etnii, popoare şi religii diferite. (...) Gulen face o constatare interesantă, el spune aşa: sunt trei boli majore în lume care ne afectează pe toţi. Aceste boli sunt neştiinţa (lipsa de educaţie), sărăcia şi discriminarea. Tratamentul pentru toate aceste trei boli este rezolvarea primei probleme, cea de educaţie. Oamenii needucaţi pot fi manipulaţi foarte uşor, pot fi manipulaţi de grupuri teroriste, de infractori. De aceea, Gulen recomandă să se investească în educaţie în lume, un om educat, cu mintea luminată, nu poate fi manuipulat. De aceea, în Turcia au fost arestaţi membrii societăţii care sunt cei mai educaţi - doctori, academicieni, profesori, procurori, judecători şi jurnalişti. Unora, din păcate, nu le place educaţia, apreciază mai mult needucaţia decât educaţia", a mai spus Oz.

La rândul său, Ismail Şahin, care lucrează în cadrul instituţiei de învăţământ Lumina de aproape 19 ani de zile, în calitate de profesor de matematică, spune că ceea ce se întâmplă în Turcia nu are nicun sens. "După părerea mea, ce se întâmplă în Turcia nu poate fi explicat logic, nu are sens din punct de vedere al drepturilor umane şi nu cred că are precedent. Nu s-a mai întâlnit un caz de genul acesta în istorie, chiar dacă au fost situaţii asemănătoare, din multe puncte de vedere e diferit ce se întâmplă acum, se fac prea multe lucruri urâte asupra oamenilor, în Turcia, fără niciun fel de explicaţie, din cauza unor idei", a declarat acesta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici