Forţele ucrainene au oprit unul dintre cele mai mari atacuri ruseşti mecanizate din octombrie 2023 până în prezent

Forţele armate ucrainene au reuşit să oprească, pe 24 iulie, unul dintre cele mai mari atacuri ruseşti mecanizate din octombrie până în prezent, scriu analiştii ISW, după ce au analizat informaţii din mai multe surse.

Urmărește
4298 afișări
Imaginea articolului Forţele ucrainene au oprit unul dintre cele mai mari atacuri ruseşti mecanizate din octombrie 2023 până în prezent

Forţele ucrainene au oprit unul dintre cele mai mari atacuri ruseşti mecanizate din octombrie 2023 până în prezent

Imagini publicate de mai multe surse pe 24 iulie arată că forţele ucrainene au oprit un atac mecanizat al unui batalion de ruşi, în apropiere de Konstiantinivka, la sud-vest de oraşul Doneţk, după ce ruşii au înaintat până în sud-estul periferiei oraşului, informează Monitorul Apărării şi Securităţii.

Informaţia vine de la  o brigadă ucraineană care desfăşura operaţiuni de contraofensivă pe direcţia Kurakove. Membrii acestei brigăzi spun că forţele ruseşti au atacat simultan folosind 11 tancuri, 45 de blindate, un vehicul blindat „Terminator” – pe care Rusia îl foloseşte rar în război, mai ales că avea, în decembrie 2023, doar 23 de astfel de vehicule – 12 motociclete şi în jur de 200 de oameni de pe diferite direcţii tactice.

Potrivit brigăzii ucrainene, forţele armate au distrus sau avariat şase tancuri ruseşti, 7 blindate şi toate cele 12 motociclete folosite de ruşi. Forţele ruseşti din batalionul menţionat s-ar fi retras imediat după ce forţele ucrainene au distrus primul val de vehicule.  

Ultima dată când a fost observat un atac mecanizat rusesc de mărimea unui batalion a fost în martie 2024, în Doneţk. Forţele ruseşti nu au desfăşurat atacuri mecanizate mai mari în Ucraina din primele zile ale operaţiunii de capturare a Avdiivkăi, în octombrie 2023.

Cel mai probabil, spun experţii ISW, ruşii voiau să înainteze pe direcţia Konstiantinivka, în încercarea de a captura oraşul şi pentru a trece prin autostrada Vuledar-Konstiantinivka T0524.  Dacă ar fi reuşit să facă acest lucru, ruşii ar fi putut întrerupe liniile de comunicaţii terestre ale ucrainenilor, acesta fiind un obiectiv mai vechi de-ale lor.

Ruşii nu şi-au învăţat lecţiile

Tot analiştii ISW mai observă şi faptul că deschiderea armatei ruseşti spre a folosi un număr mare de vehicule pentru obiective tactice limitate reflectă o perspectivă operaţională pe termen lung destul de precară.

Armata rusească s-a bazat foarte mult pe repararea echipamentelor militare sovietice, în special a blindatelor, pentru a putea susţine efortul operaţiunilor ofensive din Ucraina. Cel mai probabil, spune sursa citată, guvernul rus va continua să mobilizeze economia rusească şi industria de apărare dacă armata rusă vrea să menţină nivelul eforturilor operaţiunilor pe termen mediu şi lung şi să folosească armele vechi, sovietice, dar nu este clar dacă va putea să producă îndeajuns de multe vehicule pentru a înlocui pierderile suferite până acum în Ucraina.

Pe 25 iulie, organizaţia ucraineană Frontintelligence Insight a transmis că a observat că ruşii au mutat echipamente, în special tancuri T-62 şi T-55 reparate, pe front, de la începutul lunii iunie până în luna iulie. Se pare că tancurile ruseşti avariate în ultimele şase luni încă aşteaptă să fie reparate, asta pentru că s-a observat deja că Rusia are probleme cu forţa de muncă din industria de apărare şi cu piesele de schimb pentru echipamentele militare, în special cu rulmenţii şi cu motoarele.

În prezent, Rusia are, însă, destule blindate pentru a desfăşura atacuri mecanizate periodice de nivel companie sau mai mari pe front. Cu toate acestea, disponibilitatea Moscovei de a disloca pe front un număr mare de vehicule blindate pentru a obţine câştiguri tactice mici va aduce probleme economice ruşilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici