Fostul număr doi de la CIA vrea păstrarea programului NSA cu privire la "metadate"

Fostul număr doi de la CIA, Michael Morell, a apreciat miercuri că programul controversat NSA cu privire la "metadate" telefonice ar fi necesar să fie amendat, dar nu suprimat, cu trei zile înainte de anunţarea unei reforme de către preşedintele Barack Obama.

Urmărește
161 afișări
Imaginea articolului Fostul număr doi de la CIA vrea păstrarea programului NSA cu privire la "metadate"

Fostul număr doi de la CIA vrea păstrarea programului NSA cu privire la "metadate" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Morell, fost director adjunct, iar după aceea director interimar al CIA, era audiat în Senatul american împreună cu alţi patru experţi, membri ai comisiei însărcinate de către preşedintele Obama să formuleze propuneri de reformă. Raportul lor, prezentat public în decembrie, preconizează 46 de schimbări mai mult sau mai puţin importante.

"Este suficient ca programul să fie util o singură dată, pentru ca să fie considerat inestimabil", a declarat Morell în cursul audierii. "El are potenţialul să împiedice un atentat catastrofal în Statele Unite", a adăugat acesta.

Însă experţii au apreciat în decembrie că programul, care permite Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA) să stocheze pentru o perioadă de cinci ani date privind ansamblul apelurilor telefonice efectuate în Statele Unite (numere apelate, ora apelurilor, durata acestora, dar nu şi conţinutul conversaţiilor), ar urma să fie modificat în vederea unei îmbunătăţiri în privinţa transparenţei şi împiedicării unor viitoare abuzuri.

În opinia lor, stocarea acestor date este necesar să fie efectuată la operatori şi nu pe servere aparţinând NSA. Agenţia ar urma să aibă acces la ele doar după ce primeşte autorizare din partea unui judecător.

"Îngrijorarea noastră, fondată pe istoria noastră consituţională, este că statul pot face mult mai mult rău, abuzând de informaţii aflate în posesia sa, decât pot face entităţi private", a declarat Geoffrey Stone, profesor de drept la Universitatea din Chicago şi expert în probleme constituţionale.

"Părerea noastră este, astfel, că statul nu ar trebui să deţină în posesia sa aceste informaţii, deoarece există întotdeauna posibilitatea ca cineva, într-o bună zi, să vadă în ele oportunitatea de a culege informaţii pentru a murdări persoane, organizaţii sau asociaţi ai lor. Este un pericol pe care vrem să îl evităm", a adăugat el.

Administraţia Obama, la fel ca cea a preşedintelui George W. Bush, care se află la originea sistemului, consideră că stocarea metadatelor nu constituie o încălcare a vieţii private, întrucât conversaţiile nu sunt înregistrate.

În opinia lui Morell, limita dintre "conţinut" şi "metadate" este totuşi respectată.

"Este vorba mai degrabă despre un continuu", a subliniat el. "Atunci când ai detaliile apelurilor telefonice efectuate de un individ dat, poţi să afli enorm de multe lucruri despre această persoană", a spus fostul conducător CIA.

După mai multe luni de reflecţie, declanşată de dezvăluiri, începând din iunie, provenind de la fostul consultant NSA Edward Snowden, Barack Obama va prezenta vineri, la Washington, direcţiile sale de reformare a programelor americane de supraveghere.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici