- Home
- Externe
- (05.12.2022, 00:44)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FT: Ursula von der Leyen vrea simplificarea sistemului UE de subvenţii, pe fondul tensiunilor cu SUA
Uniunea Europeană trebuie să îşi simplifice propriile reglementări privind subvenţiile pentru a atrage companii, ca reacţie la sistemul SUA de stimulente masive, afirmă preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe fondul tensiunilor transatlatice, informează cotidianul Financial Times.
Urmărește
587 afișări
Sursa foto: MediafaxFoto
"UE trebuie să îşi adapteze propriile reglementări pentru a facilita investiţiile publice. Noua politică industrială incisivă a competitorilor noştri necesită un răspuns structural", a declarat Ursula von der Leyen duminică, prezentând primele propuneri ale Comisiei Europene pentru contracararea planului Administraţiei de la Washington de a aloca subvenţii ecologice în valoare de 369 de miliarde de dolari (354,6 miliarde de euro), o iniţiativă considerată neconcurenţială de către Bruxelles.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
Preşedintele Joseph Biden a catalogat Legea pentru Reducerea Inflaţiei (IRA) drept "cea mai agresivă acţiune" adoptată pentru contracararea efectelor crizei climatice. Dar partenerii europeni consideră că subvenţiile şi creditele fiscale pentru produse precum vehicule electrice, turbine eoliene şi hidrogen curat le oferă companiilor cu sedii în SUA avantaje incorecte şi atrag spre relocare grupuri industriale din UE.
În replică, Ursula von der Leyen consideră că Uniunea Europeană trebuie să îşi modifice reglementările privind investiţiile publice, să reanalizeze dacă sunt necesare "finanţări noi la nivel comunitar" şi să insiste ca Washingtonul să schimbe planul subvenţiilor, pentru a elimina riscul litigiilor comerciale. "Există un risc ca Legea americană pentru Reducerea Inflaţiei (IRA) să conducă la competiţie incorectă, la închiderea pieţelor şi la fragmentarea reţelelor esenţiale de aprovizionare. UE trebuie să treacă la acţiuni pentru reechilibrarea terenului concurenţial şi să îmbunătăţească propriul cadru de subvenţii", a argumentat Ursula von der Leyen.
"Suntem foarte atenţi să evităm distorsionarea pieţei noastre unice. Este foarte important. Dar trebuie să reacţionăm şi la competiţia globală din ce în ce mai mare în materie de tehnologii ecologice. Dacă vom vedea că investiţii din sectoare strategice se îndepărtează de Uniunea Europeană, acest lucru nu va face decât să submineze piaţa unică. De aceea, analizăm modalităţi de simplificare şi adaptare a ajutoarelor noastre de stat", a subliniat preşedintele Comisiei Europene.
Legea americană pentru Reducerea Inflaţiei (IRA) prevede credite fiscale şi subvenţii destinate clienţilor şi companiilor din SUA pentru produse precum maşini electrice, turbine eoliene şi utilizarea hidrogenului ecologic, în contextul în care Statele Unite vor să reducă emisiile poluante şi să creeze locuri de muncă. Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2023, dar numeroase companii europene au semnalat deja că vor opta pentru a face investiţii în SUA, în detrimentul Uniunii Europene. Unele state UE, printre care Franţa, cer Bruxellesului să riposteze printr-un sistem european de subvenţii masive, iar ideea pare a fi susţinută de Germania.
Biden s-a declarat încrezător că SUA şi UE vor depăşi disputele privind subvenţiile
Preşedintele american, Joseph Biden, s-a declarat încrezător joi, cu ocazia întâlnirii cu omologul său din Franţa, Emmanuel Macron, că Statele Unite şi Uniunea Europeană vor depăşi disensiunile generate de subvenţiile masive pregătite de Washington. "Statele Unite şi Europa au obiectivul comun de a face investiţii îndrăzneţe, inclusiv în energie curată, pentru a face faţă provocărilor generate de criza climatică şi pentru a construi industria viitorului, inclusiv prin producţia de baterii şi de hidrogen curat. Am stabilit să discutăm acţiuni practice pentru a ne coordona şi a ne alinia abordările, astfel încât să consolidăm şi să securizăm reţelele de aprovizionare, producţia şi proiectele inovatoare, pe ambele maluri ale Atlanticului. Le cerem echipelor noastre să continue activităţile pe această temă, în cadrul consultărilor SUA-UE aflate în curs. Cred că putem depăşi unele diferenţe care există, sunt încrezător", a afirmat Biden în conferinţa de presă organizată la Casa Albă alături de Emmanuel Macron.
Germania a criticat politica "protecţionistă" a SUA, dar este nemulţumită şi de abordarea UE în domeniul energiei
Ministrul german de Finanţe, Christian Lindner, a criticat, sâmbătă, "politica economică protecţionistă" a Administraţiei Joseph Biden şi a cerut acţiuni pentru evitarea unui conflict comercial, în contextul sistemului SUA de subvenţii masive, părând să critice şi politicile Uniunii Europene. "Statele Unite sunt partenerul nostru valoros, dar, în acelaşi timp, există o enormă politică economică protecţionistă", a declarat Christian Lindner într-un interviu acordat publicaţiei Die Welt, conform site-ului Tagesschau.de.
Christian Lindner a subliniat că Guvernul de la Berlin va trebui să acţioneze în relaţia cu Administraţia de la Washington pentru protejarea intereselor Germaniei şi pentru evitarea efectelor negative asupra relaţiilor comerciale. Germania nu are niciun interes să ajungă la un conflict comercial cu Statele Unite, de aceea este necesară diplomaţie economică, a subliniat Lindner. "Este necesară îmbunătăţirea capabilităţilor concurenţiale. Şi trebuie să înţelegem că solicitările din ce în ce mai mari ale Uniunii Europene în politicile economice din domeniul energiei sunt la fel de periculoase ca acţiunile Statelor Unite de distorsionare a competiţiei", a afirmat ministrul de Finanţe de la Berlin.
Statele europene nu au reuşit încă să depăşească disensiunile privind un mecanism de plafonare a tarifelor la gaze, iar o nouă reuniune pe această temă va avea loc în decembrie. Grecia, Italia, Spania, Belgia şi Polonia cer plafonarea preţurilor la gaze, dar întâmpină opoziţia Germaniei şi Olandei, care se tem că introducerea unui mecanism de limitare a preţurilor va deregla piaţa.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Ursula von der Leyen a vorbit cu Zelenski şi anunţă noi acţiuni pentru susţinerea Ucrainei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe