- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (04.02.2025, 20:49)
- Iulia Kelt
Gândul: Al patrulea suspect în furtul tezaurului dacic, identificat de poliţie
Potrivit unor informaţii recente, a fost identificat al patrulea suspect în cazul furtului tezaurului dacic de la muzeul din Olanda, scrie Gândul.
Urmărește
814 afișări
Gândul: Al patrulea suspect în furtul tezaurului dacic, identificat de poliţie
Este vorba despre un bărbat olandez, surprins de camerele de supraveghere într-un magazin de bricolaj, de unde ar fi cumpărat ranga şi ciocanele folosite la spargere. Între timp, trei suspecţi sunt arestaţi preventiv, dar tezaurul rămâne încă de negăsit.
Expoziţia, de unde au fost furate de la Muzeul Drents Coiful de Aur de la Coţofeneşti şi trei brăţări de aur, a fost organizată în mandatul Ralucăi Turcan, la acea vreme ministru al Culturii.
Potrivit unor surse apropiate anchetei, citate de Gândul, s-au făcut noi percheziţii chiar la locuinţa bărbatului surprins de camerele de supraveghere la magazinul de bricolaj, de acolo de unde se presupune că ar fi cumpărat instrumente necesare pentru realizarea jafului, precum rangă şi baros.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gigi Becali: Oamenii lui Călin Georgescu mi-au cerut 350.000 de dolari ca să aducă echipa lui Trump în România
-
Războiul din Ucraina, ziua 1077. Declaraţia care îl va înfuria pe Putin. Volodimir Zelenski vrea ca Ucraina să primească arme nucleare / Şeful Comandamentului Operaţional de Sud al Ucrainei demisionează / Scholz critică planul de ajutor al lui Trump / Rusia propune relaxarea regulilor de recrutare / Ucraina asigură întoarcerea în siguranţă a 12 copii din teritoriile ocupate de Rusia
-
Simona Halep şi-a anunţat retragerea din tenis, după ce a pierdut în primul tur la Transylvania Open: „Corpul meu nu mai duce. Nu vreau să plâng, am fost numărul unu mondial”
Din informaţiile prezentate de Antena 3 CNN, acesta ar fi cetăţean olandez. Anchetatorii au mers la domiciliul său pentru percheziţii, dar nu au dat de urma acestuia, ridicând însă mai multe bunuri de la locuinţa sa.
Aceste bunuri sunt, momentan, analizate de către anchetatori, care speră să găsească indicii care îi va duce la găsirea aurului românesc furat din Muzeul Drents.
Între timp, se face o anchetă şi în România, la Parchetul General, unde procurorii analizează toate datele pe care le-au primit de la Muzeul de Istorie dar şi de la Direcţia de Cultură, astfel încât să ajungă la concluzii privind vinovăţia sau nevinovăţia celor care au decis trimiterea tezaurului în Olanda, scrie, de asemenea, Gândul.
Mai mult, se analizează şi o plângere făcută de o asociaţie de studenţi din Iaşi împotriva fostului ministru al Culturii, Raluca Turcan, şi împotriva directorului demis al Muzeului de Istorie.
Trei persoane au fost arestate în Olanda, în cazul jafului de la Muzeul Drents din Assen, de unde au fost luate Coiful de aur de la Coţofeneşti şi trei brăţări dacice.
Deşi anchetatorii i-au prins pe principalii suspecţi în cazul furtului, până acum, soarta pieselor din tezaurul românesc furate este necunoscută.
Anchetatorii cred că cel puţin trei suspecţi în cazul jafului de la Muzeul Drents sunt din provincia Olanda de Nord, aflată în partea de nord-vest a Ţărilor de Jos. Detectivii au găsit două ciocane mari şi o rangă la muzeu despre care cred că ar fi fost folosite în jaful în care au fost furate Coiful de aur de la Coţofeneşti şi trei brăţări dacice.
Între timp, directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberländer-Târnoveanu, care a împrumutat piesele de tezaur pentru expoziţia de la Muzeul Drents, a fost demis de către ministrul Culturii, Natalia Intotero.
Liga Studenţilor (LS IAŞI) a depus un denunţ la Parchetul General împotriva fostului ministru al Culturii, Raluca Turcan, şi a fostului director al Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), Ernest Oberländer-Târnoveanu, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, cu privire la lipsa unei Hotărâri de Guvern prin care să fi fost aprobat exportul coifului de aur de la Coţofeneşti şi a celor trei brăţări dacice la expoziţia organizată de Muzeul de Artă Drents din Assen, Olanda, de unde au fost furate.
Fostul ministru al Culturii Raluca Turcan, în al cărei mandat a fost organizată expoziţia de obiecte dacice de la Muzeul Drents din Olanda, de unde sâmbătă au fost furate Coiful de Aur de la Coţofeneşti şi trei brăţări de aur, a transmis că „orice export temporar de bunuri culturale pentru expoziţii în străinătate se face doar cu avizul Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor.”
Fostul ministru afirmă că astfel de proiecte sunt frecvente în spaţiul cultural european, România fiind, de asemenea, beneficiara unor expoziţii de o valoare excepţională aduse de instituţii culturale din străînătate, ultimul exemplu fiind expoziţia „Luminile lui Caravaggio”, încă în desfăşurare la Muzeul de Artă din Timişoara.
„Vorbim despre un furt, ca atare Olanda are datoria să identifice hoţii şi să redea României piesele de tezaur furate. Sunt absolut convinsă că la nivelul cooperării poliţieneşti există o mobilizare maximă pentru prinderea hoţilor. Exponatele au ajuns la muzeul din Olanda în baza unui proiect iniţiat de Muzeul Naţional de Istorie a României, cu avizul Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor”.
Expoziţia este parte a unui efort amplu de diplomaţie culturală, derulat de muzee româneşti, care a început cu ani în urma prin expoziţia de la Madrid (2021), urmată de cea de la Roma (2024). Pregătirea a implicat un efort semnificativ din partea a 18 muzee din România şi a Muzeului Drents (pentru Olanda), unul din cele mai vechi şi prestigioase muzee din Europa.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Germania, Franţa, Polonia: 2024 a fost doar începutul unui val de distrugeri de locuri de muncă şi restructurări de personal care se va extinde în 2025
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Ce au găsit procurorii în casa soților Vladimir Ciorbă și Laura Vicol. Mascații au stat ore bune la inventariat
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe