- Home
- Externe
- LONDRA, (04.11.2014, 16:24)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
GCHQ: Mediile online sunt folosite de terorişti. Este necesar un nou raport viaţă privată/securitate
Companiile americane din domeniul Internetului oferă spaţii de comunicare grupurilor teroriste, acuză, într-un editorial apărut în Financial Times, Robert Hannigan, directorul Serviciului guvernamental britanic de spionaj (GCHQ), cerând reconfigurarea echilibrului între viaţa privată şi securitate.
Urmărește
134 afișări
GCHQ: Mediile online sunt folosite de terorişti; este necesar un nou raport viaţă privată/securitate (Imagine: Shutterstock)
"Membrii grupului terorist Stat Islamic în Irak şi Levant exploatează puterea Internetului pentru a genera o ameninţare islamistă de amploare aproape mondială. Provocarea pe care această organizaţie teroristă o reprezintă pentru guverne şi agenţii de securitate este uriaşă şi poate fi abordată doar printr-o cooperare mai mare din partea organizaţiilor active în domeniul tehnologiei informaţionale", scrie Robert Hannigan, noul director al Serviciului guvernamental britanic de informaţii (GCHQ).
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Petrişor Peiu: Guvernul Ciolacu II începe cu austeritate
-
Diana Buzoianu, deputată USR: Nu am fugit de la guvernare, dar noi voiam nişte soluţii concrete
-
Revoluţia AI vine din China! DeepSeek V3 depăşeşte GPT-4 şi redefineşte limitele tehnologiei
"Teroriştii utilizează de mult timp Internetul. Dar abordarea reţelei teroriste Stat Islamic în Irak şi Siria este diferită. În timp ce reţeaua Al-Qaida considera Internetul drept un spaţiu de difuzare a unor materiale în mod anonim şi de a discuta în obscuritate, grupul SIIS a descopeit că mediile online sunt canale de promovare, de intimidare a lumii şi de a radicaliza noii recruţi", explică Hannigan, notând că islamiştii din cadrul reţelei teroriste utilizează platforme de socializare precum Twitter, Facebook şi WhatsApp.
"Serviciul guvernamental britanic de informaţii (GCHQ), Serviciul britanic de informaţii interne (MI5) şi Serviciul de informaţii secrete nu pot aborda aceste probleme fără o susţinere suplimentară din partea mediului privat, inclusiv din partea companiilor americane din domeniul tehnologiei informaţionale, care domină spaţiul online. Înţeleg de ce aceste companii nu au relaţii facile cu guvernele. Încearcă să fie simple canale de transmitere a datelor, neutre, în afara politicii. Dar serviciile pe care le furnizează facilitează transmiterea materialelor extremiste şi despre exploatarea copiilor, sunt medii de facilitare a infracţionalităţii şi terorismului", acuză Hannigan, avertizând că mediile online au devenit "reţele de control şi comandă ale teroriştilor şi infractorilor".
Oficialul britanic pledează pentru iniţierea unei dezbateri între guvernele statelor democratice şi companiile din domeniul tehnologiei informaţionale în vederea unui nou acord privind raportul dintre libertăţi civice şi securitatea naţională. "Companiile online trebuie să participe la dezbaterea publică despre viaţa privată. (...) Trebuie să arătăm că suntem responsabili de modul în care sunt utilizate informaţiile, în scopul protejării oamenilor", a insistat Hannigan, cerând o "dezbatere matură despre viaţa privată în era digitală".
"Viaţa privată nu a fost niciodată un drept fundamental, iar polemicile pe acest subiect nu trebuie să fie o cauză de amânare a deciziilor urgente şi dificile privind securitatea", a argumentat directorul Serviciului guvernamental britanic de informaţii (GCHQ).
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Drumul spre distracția de Revelion e aglomerat: Rute alternative și sfaturi esențiale pentru un drum sigur spre munte
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ancheta preliminară confirmă că o rachetă rusească a provocat prăbușirea Azerbaijan Airlines în Kazahstan
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe