„Este un ideal frumos. Atât timp cât vorbim despre o Uniune Europeană pe care o dorim integrată din ce în ce mai mult în sensul de a funcţiona ca o Uniune a Statelor Europene, de fapt să fie mai mult de a uniune a statelor europene, să funcţioneze ca un fel de Statele Unite ale Americii, atunci e normală şi dorinţa de a avea o armată a UE, dacă se va reuşi funcţionarea UE ca un stat”, a precizat Dănilă.
El a arătat că armata comună UE este un obiectiv îndepărtat şi că sunt mulţi paşi de făcut până la atingerea sa.
„Ca om care am fost prezent la anumite decizii luate la nivel european, în momentul de faţă pot să spun că este un obiectiv destul de îndepărtat. Arată bine ca idee, ca obiectiv, dar fără a fi un sceptic, spun că mai sunt mulţi paşi până la a realiza acest lucru. Este foarte dificil”, a spus Dănilă.
El a enumerat şi o serie de dificultăţi de moment în atingerea unui astfel de obiectiv.
„Spuneţi-mi în ce limbă s-ar vorbi în această armată europenă atât timp cât Marea Britanie, acum, se retrage? Încă nu este clar care este prima limbă oficială în UE. Cum vor fi plătiţi, după ce reguli vor fi plătiţi militarii din această armată europeană? Ce rol va mai avea statul deţinător al anumitor unităţi militare în momentul în care acea armată este sub conducerea unui comandant militar european?”, a mai spus Dănilă.