Guvernul italian vrea să penalizeze folosirea cuvintelor în limba engleză

Italienii care folosesc cuvinte englezeşti şi alte cuvinte străine în comunicările oficiale ar putea fi sancţionaţi cu amenzi de până la 100.000 de euro, conform unei noi legislaţii introduse de partidul premierului Giorgia Meloni, potrivit CNN.

Urmărește
1304 afișări
Imaginea articolului Guvernul italian vrea să penalizeze folosirea cuvintelor în limba engleză

Guvernul italian vrea să penalizeze folosirea cuvintelor în limba engleză

Fabio Rampelli, membru al camerei inferioare a deputaţilor, a introdus proiectul de lege, care este susţinut de prim-ministrul Giorgia Meloni.

Deşi legislaţia cuprinde toate limbile străine, aceasta vizează în special „anglomania” sau utilizarea cuvintelor englezeşti, despre care proiectul afirmă că „înjoseşte şi mortifică” limba italiană, adăugând că este şi mai rău deoarece Regatul Unit nu mai face parte din UE.

Proiectul de lege, care nu a fost încă supus dezbaterii parlamentare, prevede că oricine ocupă o funcţie în administraţia publică trebuie să aibă „cunoştinţe scrise şi orale şi să stăpânească limba italiană”. De asemenea, interzice utilizarea limbii engleze în documentele oficiale, inclusiv „acronimele şi denumirile” funcţiilor din cadrul companiilor care operează în ţară.

Entităţile străine ar trebui să aibă ediţii în limba italiană ale tuturor regulamentelor interne şi ale contractelor de muncă, potrivit unui proiect de lege consultat de CNN.

„Nu este doar o chestiune de modă, deoarece moda trece, ci anglomanie are repercusiuni pentru întreaga societate”, se arată în proiectul de lege.

Primul articol al legislaţiei garantează că, chiar şi în birourile care au de-a face cu străini care nu vorbesc italiana, italiana trebuie să fie limba principală folosită.

Articolul 2 ar urma să facă italiana „obligatorie pentru promovarea şi utilizarea bunurilor şi serviciilor publice pe teritoriul naţional”. Nerespectarea acestei prevederi ar putea atrage amenzi între 5.000 de euro şi 100.000 de euro.

Conform legii propuse, Ministerul Culturii ar urma să înfiinţeze un comitet a cărui atribuţie ar include „utilizarea corectă a limbii italiene şi a pronunţiei sale” în şcoli, mass-media, comerţ şi publicitate.

Acest lucru ar însemna că pronunţarea „bru-shetta” în loc de „bru-sketta” ar putea fi o infracţiune pedepsită.

Măsura de protejare a limbii italiene se alătură unei încercări existente a guvernului de a proteja bucătăria ţării. Acesta a introdus o legislaţie pentru a interzice aşa-numita bucătărie sintetică sau pe bază de celule, din cauza lipsei de studii ştiinţifice privind efectele alimentelor sintetice, precum şi pentru „a proteja patrimoniul naţiunii noastre şi agricultura noastră bazată pe dieta mediteraneană”, a declarat ministrul sănătăţii, Orazio Schillaci, într-o conferinţă de presă.

Săptămâna trecută, miniştrii italieni ai Culturii şi Agriculturii au înscris oficial bucătăria italiană în candidatura pentru statutul de patrimoniu mondial UNESCO, care va fi decisă în decembrie 2025.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
italia,
cuvânt,
engleză

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici