- Home
- Externe
- LONDRA, (21.01.2016, 16:27)
- Raluca Manga
Guvernul Marii Britanii îl convoacă pe ambasadorul Rusiei la Londra, în cazul morţii lui Litvinenko
Guvernul Marii Britanii a decis, joi, să îl convoace pe ambasadorul Rusiei la Londra, după publicarea concluziilor anchetei privind moartea fostului spion KGB Aleksandr Litvinenko, potrivit cărora este posbil ca preşedintele Vladimir Putin să fi aprobat asasinarea opozantului rus.
Urmărește
1861 afișări
Guvernul Marii Britanii îl convoacă pe ambasadorul Rusiei la Londra, în cazul morţii lui Litvinenko (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Bunurile celor doi presupuşi asasini, Andrei Lugovoi, care este acum deputat într-un partid naţionalist, şi omul de afaceri Dmitri Kovtun, vor fi blocate, a anunţat Ministrul de Interne, Theresa May, relatează L'Orient Le Jour.
Poliţia a cerut extrădarea lui Andrei Lugovoi şi a lui Dmitri Kovtun, consideraţi, potrivit unui raport întocmit de un judecător britanic, asasini ai opozantului rus Aleksandr Litvinenko.
Litvinenko a decedat la vârsta de 43 de ani, la Londra, în 2006, la câteva zile după ce a fost otrăvit cu poloniu-210, o substanţă radioactivă extrem de toxică, pe care a ingerat-o dintr-o ceaşcă de ceai.
Judecătorul Sir Robert Owen a declarat că este probabil ca preşedintele rus, Vladimir Putin, să fi aprobat asasinatul, în urma unui conflict mai vechi. Sir Robert Owen afirmă că cei doi suspecţi au acţionat probabil la ordinul serviciului rus de informaţii FSB de la Moscova.
"Ţinând seama pe deplin de toate probele şi analizele care mi-au fost disponibile, conchid că operaţiunea FSB de asasinare a lui Litvinenko a fost probabil aprobată de către domnul Patruşev şi, de asemenea, de către preşedintele Putin", scrie el în acest raport de 300 de pagini, referindu-se la Nikolai Patruşe, directorul FSB de la vremea faptelor, şi la şeful statului rus, Vladimir Putin.
Citeşte şi: Cum a fost ASASINAT Aleksandr Litvinenko: O anchetă britanică susţine că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a aprobat "probabil" uciderea fostului spion - VIDEO
Activitatea lui Litvinenko în cadrul agenţiilor britanice de informaţii, criticile acestuia la adresa FSB şi a lui Putin şi asocierea sa cu alţi disidenţi ruşi sunt, potrivit judecătorului, posibilele motive ale asasinatului.
A existat "fără îndoială o dimensiune personală a ostilităţii" dintre Putin şi Livtinenko, adaugă el.
"Sunt convins că, în general, membri ai administraţiei Putin, inclusiv preşedintele însuşi şi FSB-ul, aveau motive să acţioneze împotriva lui Litvinenko, inclusiv să îl ucidă, la sfârşitul lui 2006", scrie Sir Robert Owen.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Meteorologii Accuweather anunță temperaturi de -6 grade și NINSORI viscolite în București. Pe ce dată vine iarna
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe