Guvernul Spaniei cere ca alegerile din Catalonia să nu fie instrument de promovare a independenţei

Guvernul spaniol a avertizat marţi ca alegerile regionale din Catalonia să nu fie folosite pentru promovarea independenţei acesteia, informează agenţia germană DPA în pagina electronică.

Urmărește
272 afișări
Imaginea articolului Guvernul Spaniei cere ca alegerile din Catalonia să nu fie instrument de promovare a independenţei

Guvernul Spaniei cere ca alegerile din Catalonia să nu fie instrument de promovare a independenţei (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

Premierul catalan Artur Mas a cerut luni seara autorităţilor de la Madrid alegeri anticipate pentru parlamentul regional pentru data de 27 septembrie şi le-a vorbit despre un referendum privind independenţa Cataloniei de Spania.

Partidul Convergenţă şi Uniune, condus de Artur Mas, aliaţii săi formaţi din Stânga Republicană Catalană şi alte trei partide fără reprezentanţă parlamentară au format o alianţă electorală şi au negociat o listă comună de candidaţi, pe care ar figura inclusiv antrenorul echipei germane Bayern Munchen. Conform acestui acord, dacă separatiştii câştigă alegerile din septembrie, ei plănuiesc să declare unilateral independenţa Cataloniei în termen de 18 luni în cazul în care Madridul va încerca să blocheze un proces de separare, pe care ei speră să îl lanseze dacă vor avea succes la alegerile regionale din septembrie, relatează AFP în pagina electronică. Scopul urmărit este încheierea unui proces de negociere în decursul celor 18 luni, cu înfiinţarea unor instituţii precum un birou de taxare. Procesul ar deschide, de asemenea, calea spre un referendum cu privire la independenţă, în 2016.

"Dacă în acest proces statul spaniol, prin deciziile sale politice sau juridice, blochează guvernul autonom al Cataloniei sau parlamentul catalan, vom merge mai departe cu o declaraţie de independenţă", a spus Raul Romeva, un fost parlamentar european şi personaj-cheie în coaliţie, care reuneşte partidul de centru-dreapta CDC şi pe cel de stânga ERC.

Mas a spus că scrutinul din data de 27 septembrie va avea un caracter de "plebiscit". "Această dată va marca istoria Cataloniei", a spus el în Barcelona.

În timp ce respinge ideea că alegerile regionale constituie un referendum, primul-ministru spaniol, Mariano Rajoy, a spus că acestea ar trebui să fie decisive şi că partidele pro-spaniole ar trebui să dea o lovitură separatiştilor şi să pună punct discuţiei despre independenţă odată pentru totdeauna. "Situaţia actuală nu poate continua. Alegerile trebuie să anuleze diviziunea şi discordia în spcietatea catalană", a spus el.

"Nimeni nu va diviza Spania, prin niciun mijloc. Aceste alegeri servesc unui singur scop, pentru stabilirea unui nou parlament regional", a adăugat Rajoy.

Ministrul de Justiţie spaniol, Rafael Catala, a declarat pentru cotidianul ABC că nu ar exclude suspendarea autonomiei regionale dacă un proces de separare ar fi demarat, adăugând că Spania a prevăzut dispoziţii referitoare la astfel de mişcări prin Constituţia sa.

Mas, care era de obicei considerat un tehnocrat moderat, a devenit un separatist mai înfocat după ce Madrid a refuzat să dea Cataloniei permisiuni de creştere a taxelor, cum sunt cele pe care regiunea Bască le are de ani de zile. Nu toţi aliaţii acestuia sunt de acord cu o declaraţie unilaterală de independenţă, unii dintre ei chiar luând distanţă vizavi de această idee, inclusiv separatiştii de stânga, Candidatura Unităţii Populare, care nu s-au alăturat pactului electoral, informează agenţia DPA. Creştin-democraţii au renunţat de asemenea, la un pact cu partidul lui Mas care durează de decenii, pe fondul acestui aspect.

Sondajele recente de opinie au arătat că sunt puţin mai mulţi catalani împotriva independenţei decât cei care o susţin. Cu doar nouă luni înainte, 80,7 la sută dintre votanţi au dorit secesiunea în referendumul non-obligatoriu.

Guvernul Catalon a eşuat în încercarea de a susţine un referendum în noiembrie 2014 privind separarea de Spania. Curtea Constituţională spaniolă a blocat votul ca răspuns la o petiţie organizată de guvernul central. Un vot neoficial a fost organizat pe data de 9 noiembrie.

Această regiune nord-estică este mai bogată decât alte părţi ale ţării, iar rezidenţii ei au acuzat că au fost chemaţi să ofere ajutor Spaniei în timpul anilor de recesiune financiară a ţării. Catalonia, care are aproximativ 7,5 milioane de locuitori, a înregistrat o creştere a sentimentului separatist într-un moment când datoriile au forţat reduceri de cheltuieli locale, generând noi dezbateri despre modul în care este finanţată în cadrul structurii regionale din Spania.

Guvernul spaniol a insistat în repetate rânduri că nu va permite Cataloniei să devină independentă.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici