Houthi, alertă pe e-mail către navele din Marea Roşie: „Pregătiţi-vă pentru atac, toate cele bune”

Mai mulţi angajaţi ai unor companii greceşti de transport maritim au primit, începând cu luna mai, avertizări prin e-mail cu privire la un viitor atac din partea rebelilor Houthi din Yemen. În e-mail, se precizează că navele din Marea Roşie ar ajunge „pe lista de interdicţie” a forţelor Huthi.

Urmărește
279 afișări
Imaginea articolului Houthi, alertă pe e-mail către navele din Marea Roşie: „Pregătiţi-vă pentru atac, toate cele bune”

Houthi, alertă pe e-mail către navele din Marea Roşie: „Pregătiţi-vă pentru atac, toate cele bune”

În luna mai, la Atena, cu puţin timp înainte de miezul nopţii, un cadru superior al unei companii greceşti de transport maritim a observat că un e-mail neobişnuit ajunsese în căsuţa sa personală, relatează Reuters. Mesajul, care fusese trimis şi către adresa de e-mail profesională a directorului, avertiza că una dintre navele companiei care traversa Marea Roşie risca să fie atacată de miliţia Houthi din Yemen, susţinută de Iran.

Nava grecească încălcase o interdicţie de tranzit impusă de Houthi prin andocarea într-un port israelian şi va fi „vizată direct de forţele armate yemenite în orice zonă pe care o consideră adecvată”, se arată în mesaj, care a fost scris în limba engleză.

„Voi purtaţi responsabilitatea şi consecinţele includerii navei pe lista de interdicţie”, se precizează în e-mailul semnat de Centrul de Coordonare a Operaţiunilor Umanitare (HOCC) din Yemen, un organism înfiinţat în februarie pentru a asigura legătura între forţele Houthi şi operatorii de transport maritim comercial.

Rebelii Huthi au efectuat aproape 100 de atacuri asupra navelor care traversează Marea Roşie începând din noiembrie, acţionând în semn de solidaritate cu palestinienii în războiul de un an al Israelului în Gaza. Ei au scufundat două nave, au capturat o alta şi au ucis cel puţin patru marinari.

E-mailul, primit la sfârşitul lunii mai, avertiza cu privire la „sancţiuni” pentru întreaga flotă a companiei dacă nava continuă „să încalce criteriile de interdicţie şi să intre în porturile entităţii israeliene uzurpatoare”. Reprezentanţii companiei au preferat să rămână anonimi, din motive de siguranţă.

Mesajul de avertizare a fost primul dintr-o duzină de e-mailuri din ce în ce mai ameninţătoare trimise către cel puţin şase companii greceşti de transport maritim începând cu luna mai, pe fondul creşterii tensiunilor geopolitice în Orientul Mijlociu, potrivit a şase surse din industrie.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici