Ilan Şor a transferat 39 de milioane de dolari pentru a mitui alegătorii, spune poliţia din Moldova

Poliţia din Republica Moldova a declarat că omul de afaceri pro-rus Ilan Şor a direcţionat 39 de milioane de dolari în septembrie şi octombrie, într-o schemă de mituire a alegătorilor la alegerile prezidenţiale de duminica trecută şi la referendumul privind aderarea la UE, potrivit Reuters.

Urmărește
146 afișări
Imaginea articolului Ilan Şor a transferat 39 de milioane de dolari pentru a mitui alegătorii, spune poliţia din Moldova

Ilan Şor a transferat 39 de milioane de dolari pentru a mitui alegătorii, spune poliţia din Moldova

Autorităţile moldovene au declarat că alegerile au fost umbrite de o schemă masivă de amestec electoral legată de Rusia, menită să învingă tabăra pro-europeană.

Poliţia l-a mai acuzat anterior pe Şor de o încercare de a mitui 130.000 de alegători. Oligarhul neagă orice infracţiune, iar Kremlinul a negat că ar fi intervenit în vot.

Şeful poliţiei din Republica Moldova, Viorel Cernăuţeanu, a declarat joi, în cadrul unei şedinţe de informare, că Şor a folosit banca Promsvyazbank din Rusia pentru a transfera 24 de milioane de dolari în octombrie, pe lângă cele 15 milioane de dolari direcţionate în septembrie, pentru a plăti alegătorii.

Preşedinta pro-europeană Maia Sandu a câştigat alegerile prezidenţiale de duminică, dar nu a reuşit să obţină 50% din voturi şi, prin urmare, se confruntă acum cu un tur de scrutin pe 3 noiembrie împotriva fostului procuror general Alexandr Stoianoglo, care este susţinut de un partid tradiţional pro-rus. În cadrul referendumului, o majoritate surprinzător de mică - 50,46% dintre alegători - a susţinut aderarea la UE.

În timpul campaniei electorale, Şor s-a oferit deschis să plătească moldoveni pentru a-i convinge pe alţii să voteze „nu” la referendum şi să susţină un anumit candidat, pe care nu l-a numit public. El a lansat un bot pe platforma de mesagerie Telegram pentru acest mijloc.

Cernăuţeanu a declarat că poliţia a blocat 97 de roboţi înainte de vot, care le explicau oamenilor cum să utilizeze aplicaţia bancară Promsvyazbank ca să obţină banii de la Ilan Şor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici