În timp ce se aşteaptă replica Israelului, dronele i-au lovit iarăşi teritoriul / Hezbollah a revendicat atacul / Iranul ameninţă cu o armă niciodată folosită / Comandant Hezbollah eliminat

  • Israel a asigurat ţările arabe din regiune că răspunsul său la atacul Iranului nu le va pune în pericol.
  • Oficiali americani sugerează că Israelul este puţin probabil să lovească direct Iranul în urma atacului recent.
  • Şeful Statului Major al armatei israeliene a declarat că Israelul va răspunde la atacul cu rachete al Iranului. din weekend, dar nu a precizat când şi cum.
  • Netanyahu îndeamnă comunitatea internaţională să "rămână unită" împotriva Iranului.
Urmărește
8672 afișări
Imaginea articolului În timp ce se aşteaptă replica Israelului, dronele i-au lovit iarăşi teritoriul / Hezbollah a revendicat atacul / Iranul ameninţă cu o armă niciodată folosită / Comandant Hezbollah eliminat

Şeful armatei israeliene spune că Israelul va răspunde la atacul cu rachete şi drone al Iranului

UPDATE 22:00 SUA: creştere semnificativă a camioanelor cu ajutor umanitar în Gaza

SUA vede o „creştere semnificativă” a camioanelor cu ajutor umanitar în Gaza, dar nu au primit încă informaţii detaliate despre planurile de evacuare de la Rafah sau despre considerentele umanitare ale posibilelor operaţiuni israeliene, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller.

UPDATE 21:00 Erdogan: Netanyahu responsabil pentru atacul Iranului

„Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi conducerea Israelului sunt singurii responsabili pentru recenta escaladare a tensiunilor din Orientul Mijlociu şi pentru atacul lansat de Iran”. Acest lucru a fost declarat de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, vorbind cu jurnaliştii după întâlnirea guvernamentală de la Tel Aviv. „Israelul încearcă să răspândească conflictul în regiune prin provocări”, a continuat Erdogan, criticând ţările occidentale pentru că nu au condamnat actele provocatoare israeliene care ameninţă stabilitatea regională. Citat de Daily Sabah, Erdogan a mai spus că Turcia nu a permis vânzarea de materiale care ar putea fi folosite în scopuri militare de către Israel cu mult înainte de masacrele din Gaza.

UPDATE 19:00 IDF: Comandantul Hezbollah ucis într-un raid în sudul Libanului

Forţele de Apărare Israeliene (IDF) au anunţat că au eliminat un comandant Hezbollah într-un raid aerian care a vizat un vehicul în Ain Baal, sudul Libanului. Ismail Yousef Baz, care era comandantul regiunii de coastă şi în cadrul Hezbollah avea un grad echivalent cu cel de general de brigadă, a fost ucis într-o lovitură cu drone. „În funcţia sa, el a fost implicat în planificarea lansării de rachete şi rachete antitanc către statul Israel din zona de coastă a Libanului”, a susţinut IDF.

UPDATE 18:00 Hagari: Iran nu va ieşi nevătămat după atacul său

Iranul nu va scăpa cu atacul de sâmbătă trecută asupra Israelului. Purtătorul de cuvânt al militar, Daniel Hagari, a spus asta. „Nu putem sta pe loc – a adăugat el, citat de mass-media – în faţa acestui tip de agresiune, Iranul nu va ieşi din el cu impunitate”. „Vom răspunde – a spus el – la momentul şi locul potrivit şi în modul în care alegem”

UPDATE 17:00 Un raid israelian în sudul Libanului a ucis un membru Hezbollah

Un raid aerian israelian desfăşurat astăzi în sudul Libanului a ucis un reprezentant militar al Hezbollah, identificat drept Abu Jaafar Baaz. Acest lucru a fost relatat de presa din Beirut, potrivit căreia atacul a vizat maşina în care se deplasa Baaz lângă Tir, în oraşul Ayn Baal.

UPDATE 16:40 Convorbire telefonică între preşedintele iranian, Raisi, şi omologul său rus, Putin

Atacul lansat de Iran împotriva Israelului a fost „limitat”, iar Teheranul nu este interesat de „escaladare” ulterioară. Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a declarat acest lucru în timpul unei conversaţii telefonice cu omologul său rus, Vladimir Putin. Potrivit unei note de la Kremlin, citate de Tass, Putin şi Raisi au convenit că principala cauză a evenimentelor actuale din Orientul Mijlociu este conflictul nerezolvat israelo-palestinian. Putin şi-a exprimat speranţa că Iranul şi Israelul vor da dovadă de reţinere şi vor evita o nouă confruntare.

UPDATE 16:30 Hezbollah susţine lansarea a două drone armate în Galileea Superioară

Hezbollah a revendicat recent responsabilitatea pentru lansarea a două drone armate împotriva ţintelor militare israeliene din Galileea Superioară.

UPDATE 16:00 Două drone armate din Liban au explodat în Israel. Armata a raportat-o. Media: „Trei răniţi uşor”

Două drone înarmate au sosit din Liban în interiorul teritoriului israelian şi au explodat în zona Beit Hillel. Purtătorul de cuvânt al armatei a făcut cunoscut acest lucru. Potrivit presei, există trei răni uşoare.

UPDATE 15:00 Iran: dacă Israelul atacă, fiţi gata să folosim o armă niciodată folosită

„Sioniştii ar fi bine să se comporte raţional, pentru că dacă ar lua măsuri militare împotriva Teheranului ca răspuns la atacul Iranului asupra Israelului, suntem gata să folosim o armă pe care nu am mai folosit-o până acum”, a spus purtătorul de cuvânt al Comitetului de Securitate Naţională al Parlamentului Abolfazl Amouei. „Avem planuri pentru toate scenariile şi vom acţiona cu curaj. Mesajul nostru este pacea şi, în acelaşi timp, pregătirea militară a Iranului”, a adăugat el, citat de IRNA.

UPDATE 14:30 EasyJet suspendă zborurile către Israel până pe 27 octombrie

„Din cauza evoluţiei situaţiei din Israel, EasyJet a luat acum decizia de a-şi suspenda zborurile către Tel Aviv pentru restul sezonului de vară”, până pe 27 octombrie. Este ceea ce citim într-un comunicat de presă al companiei aeriene low-cost britanice. Al Jazeera raportează.

UPDATE 14:20 Iordania: nu vom accepta să devenim un teren de război

„Escaladarea în curs este foarte periculoasă pentru noi toţi” şi „nu vom accepta să facem din Iordania un alt teren de război”. Ministrul iordanian de externe, Ayman Safadi, a declarat asta astăzi la Berlin. „Suntem pentru pace şi escaladarea actuală este foarte periculoasă pentru noi toţi”, a adăugat el, subliniind că transmite „un mesaj foarte clar atât Iranului, cât şi Israelului”. 

UPDATE 14:00

„Cel mai important lucru pe care îl avem este spiritul”, a vorbit premierul Netanyahu cu noii luptători de la Golan şi Givat.

SUA ia în calcul acordarea separată a ajutoarelor pentru Ucraina şi Israel.

UPDATE 13:50

Purtătorul de cuvânt al IDF: ” Şeful Statului Major, generalul-maior Herzi Halevi, a discutat ieri (luni) cu şeful Statului Major al Armatei Britanice, amiralul Tony Radakin atacul iranian asupra Israelului în cadrul operaţiunii „Scut de fier””. Şeful Statului Major i-a cerut amiralului Radakin să transmită marea sa apreciere oamenilor săi, pentru un efort comun de cea mai înaltă calitate.
 
În zilele noastre, mai mult ca niciodată, relaţia strânsă dintre armate şi-a dovedit contribuţia la stabilitatea şi securitatea regională în Orientul Mijlociu.
 
Această conversaţie se alătură celei pe care şeful Statului Major a avut-o duminică cu comandantul Comandamentului Central al Armatei Statelor Unite (CENTCOM), generalul Michael Eric Kurilla şi alţi comandanţi.

Cabinetul de Apărare a fost convocat şi pentru astăzi. Acesta se va ocupa de tensiuni şi de reacţia împotriva Iranului.

Netanyahu: ”Iranul este în spatele Hamas şi Hezbollah şi suntem hotărâţi să câştigăm şi să ne apărăm pe toate fronturile. ”

Canalul 12: Conducerea politică şi de securitate din Israel a decis că răspunsul la atacul Iranului va fi ferm şi nu va împinge regiunea în război.

UPDATE 13:40

Oficialii americani anticipează că răspunsul Israelului la atacurile recente ale Iranului va fi probabil limitat în ceea ce priveşte amploarea, concentrându-se pe lovituri împotriva forţelor militare iraniene şi a procuratorilor în afara Iranului însuşi, scrie CNBC News. Această evaluare se bazează pe discuţiile anterioare dintre oficialii americani şi israelieni. Israelul a informat colegii americani cu privire la opţiunile potenţiale de răspuns în timp ce se pregătea pentru un posibil atac iranian. În timp ce decizia finală rămâne neclară, posibilele răspunsuri variază de la absenţa acţiunilor militare la lovituri în interiorul Iranului.
 
În urma atacului Iranului, care a venit în represalii la un atac israelian asupra unei clădiri consulare iraniene din Siria, preşedintele Biden şi alţi lideri au cerut reţinere. Răspunsurile potenţiale ale Israelului, prezentate săptămâna trecută, au variat de la atacuri modeste la atacuri extinse. Cu toate acestea, deoarece atacul iranian nu a provocat victime israeliene semnificative sau pagube, Israelul este probabil să opteze pentru opţiuni mai puţin agresive, cum ar fi lovituri în afara Iranului, posibil vizând transporturile iraniene către Hezbollah în Siria.
 
SUA nu intenţionează să participe la răspunsul militar al Israelului, dar se aşteaptă să fie informate în avans, în special în cazul unor potenţiale riscuri pentru americani în regiune. Răspunsul Israelului este anticipat să aibă loc în curând, cu considerarea opţiunilor diplomatice şi militare. În ciuda condamnării atacurilor de către diferite părţi, inclusiv Naţiunile Unite, Israelul îşi afirmă dreptul de a răspunde, în timp ce Iranul pretinde apărarea proprie. Situaţia subliniază echilibrul delicat al puterii şi potenţialul pentru escaladare în regiunea Orientului Mijlociu.
 

UPDATE 13:30

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, se pregăteşte să impună noi sancţiuni Iranului în urma atacului fără precedent asupra Israelului, relatează Axios. În ciuda apelului preşedintelui Biden pentru reţinere militară din partea Israelului, administraţia sa este gata să lovească Iranul din punct de vedere economic. Acest lucru transmite Israelului că există mijloace alternative de a exercita presiune asupra Teheranului.
 
Yellen intenţionează să îndemne colegii miniştri ai Finanţelor la întâlnirile de primăvară ale FMI să colaboreze în impunerea de sancţiuni împotriva Iranului. Ea subliniază angajamentul Trezoreriei de a perturba activităţile destabilizatoare ale Iranului. În plus, G7 ia în considerare sancţiuni pentru izolarea globală a Iranului şi pentru intensificarea presiunii economice.
 
Această mişcare vine în urma sancţiunilor anterioare impuse de administraţia Biden împotriva liderilor şi finanţatorilor Hamas în urma atacurilor asupra Israelului. Cu toate acestea, republicani au criticat abordarea lui Biden, cerând măsuri mai dure împotriva agresiunii iraniene.
 
În ciuda avertismentului lui Biden către Israel împotriva contraatacurilor, unii legislatori republicani susţin acţiuni mai agresive, cum ar fi lovituri asupra ţintelor iraniene. Reprezentanţii republicani din Camera Deputaţilor propun o legislaţie pentru impunerea de sancţiuni împotriva Iranului şi a procuratorilor săi în urma recentului atac asupra Israelului cu drone şi rachete.

UPDATE 13:00

Mahdi Mohammadi, consilier pentru afaceri strategice al şefului Parlamentului Iranului: ”Pe lângă programul nostru de rachete, vă reamintesc că avem şi un program nuclear!”
 
Comandantul forţelor terestre ale armatei iraniene: Forţele noastre sunt pe deplin pregătite şi răspunsul nostru va fi ferm la orice atac lansat de entitatea sionistă.
 
The Washington Post, potrivit directorului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică: Iranul a închis instalaţiile nucleare pe care le inspectăm duminică, din motive de securitate.
 
 
Comandantul Forţelor Terestre ale Armatei iraniene: ”Suntem în plină pregătire. Folosim inteligenţa artificială în toate tipurile de rachete, radare şi arme montate pe elicoptere. Aranjamentele de apărare ale regimului sionist sunt mai slabe decât casa unui păianjen.”
 
Amir Keumorth Heydari, comandantul forţelor terestre ale armatei, a subliniat: ”Ambasada şi consulatul oricărei ţări oriunde în lume face parte din teritoriul acelei ţări, aşa că atunci când un inamic îşi permite să vizeze consulatul, înseamnă că teritoriul acelei ţări a fost vizat şi a fost dat un răspuns decisiv şi specific aceasta. Dacă se repetă, următorul răspuns va fi mai dificil.”

UPDATE 12:45

În timpul unui summit al UE în martie, cancelarii Germaniei şi Austriei, Olaf Scholz şi Karl Nehammer, l-au criticat în privat şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, pentru poziţia sa fermă referitoare la conflictul dintre Israel şi Hamas, reproşându-i cu mesajul "Nu vorbiţi în numele Germaniei şi Austriei cu privire la Gaza!", scrie Politico.
 
Confruntarea a avut loc în contextul creşterii numărului de victime în Gaza şi a criticii persistente a lui Borrell la adresa Israelului. Cu toate acestea, liderii UE au apelat public la încetarea focului în cadrul aceluiaşi summit, demonstrând o rară unitate între cei 27 de şefi de guvern ai UE.
 
Mustrarea lui Borrell din partea liderilor UE este extrem de neobişnuită, dat fiind rolul său ca reprezentant al Uniunii Europene în probleme de politică externă şi de securitate. Confruntarea a avut loc în faţa altor lideri europeni şi a fost descrisă ca fiind "directă". Situaţia a fost complicată şi de faptul că atât Scholz, cât şi Borrell fac parte din aceeaşi familie politică socialistă.
 
Biroul lui Borrell a refuzat să comenteze schimbul privat, dar a subliniat condamnarea constantă a atacurilor Hamas, apelurile pentru eliberarea ostaticilor, pauzele umanitare şi soluţia celor două state, aliniate cu concluziile Consiliului UE, adoptate în unanimitate în martie.
 
Liderii UE urmează să se reunească pentru noi discuţii privind politica externă a blocului după recentul atac direct al Iranului asupra Israelului. Relaţiile dintre Berlin şi Borrell s-ar fi deteriorat începând cu o conferinţă de presă controversată la Moscova în 2021.
 
Între timp, Germania se confruntă cu acuzaţii la Curtea Internaţională a ONU că ar susţine genocidul în Gaza prin vânzarea de arme Israelului, acuzaţii pe care le neagă. În ciuda acuzaţiilor Israelului împotriva Agenţiei ONU pentru Refugiaţi Palestineni (UNRWA), Germania nu a ridicat interdicţia de finanţare a agenţiei din lipsă de probe.
 
Austria a adoptat o poziţie mai pro-Israel în cadrul discuţiilor UE, în special în ceea ce priveşte sancţiunile împotriva coloniştilor israelieni, comparativ cu Germania. Liderii UE au fost divizaţi în privinţa conflictului din Gaza, cu Austria, Germania, Ungaria şi Cehia înclinând spre o poziţie mai pro-Israeliană, în timp ce Spania, Irlanda şi Belgia au fost mai critice. Summitul UE din martie a marcat prima dată când UE a convenit să apeleze la încetarea focului în contextul îngrijorărilor tot mai mari privind tragedia umanitară şi foametea din Gaza.

UPDATE 12:20

Ministrul Smotrich a fost nevoit să coboare de pe scenă în timpul „Conferinţei de mâine” a lui Israel Hayom, în urma scandărilor puternice din partea publicului. Protestatarii au întrebat retoric: „Cum dormiţi noaptea?”, sugerând o critică a politicii guvernului în contextul conflictului israeliano-palestinian. Aceste evenimente ilustrează tensiunile şi dezacordurile din ambele ţări legate de gestionarea şi implicarea în acest conflict de durată.

UPDATE 11:30

Demonstranţi pro-palestinieni au perturbat traficul în mai multe locaţii din Statele Unite, inclusiv pe Podul Golden Gate, la aeroportul O'Hare şi în alte locuri, informează CNN.

Ei au protestat împotriva sprijinului SUA pentru Israel în mijlocul conflictului din Gaza. În oraşe precum San Francisco, Seattle, Chicago, Miami şi New York, protestatarii au blocat străzile, inclusiv în timpul orelor de vârf, şi au împiedicat călătorii să ajungă la aeroporturile mari.

Protestele au avut ca scop atragerea atenţiei asupra ceea ce demonstranţii percep ca fiind sprijinul injust al SUA pentru Israel în conflictul în curs.

Demonstratiile au dus la peste 150 de arestări sau reţineri la nivel naţional. Preşedintele Joe Biden a abordat situaţia, subliniind concentrarea sa pe securitatea Israelului, realizarea unei încetări a focului în Gaza, eliberarea ostaticilor ţinuţi de Hamas şi prevenirea escaladării ulterioare a conflictului.

Demonstranţii au ţinut pancarte şi chiar s-au legat cu lanţuri de vehicule, provocând perturbări semnificative. Protestele au reflectat nemulţumirea generală din partea anumitor segmente ale populaţiei americane cu privire la politica SUA faţă de Israel şi situaţia din Gaza.

UPDATE 11:15 - Armata israeliană îi avertizează pe palestinieni să evite nordul Fâşiei Gaza: este o zonă periculoasă

UPDATE 11:00

Într-o convorbire recentă între preşedintele iranian Ebrahim Raisi şi emirul qatarian Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani, Raisi a emis un avertisment ferm că orice acţiuni ale Israelului sau ale aliaţilor săi împotriva intereselor Iranului vor fi întâmpinate cu un răspuns sever.

Această conversaţie a urmat anunţului Israelului privind o reacţie la recentul atac cu drone şi rachete al Iranului. Discuţia a atins, de asemenea, conflictul din Gaza şi recentul atac asupra unui consulat iranian la Damasc, atribuit Israelului.

Raisi a prezentat presupusul atac al Israelului în Damasc ca fiind un semn de disperare după eşecul său de a-şi atinge obiectivele în Gaza. A justificat atacul ulterior al Iranului asupra Israelului ca fiind un act legitim de autoapărare.

Emirul al-Thani a reiterat sprijinul Qatarului pentru Iran şi cauza palestiniană, subliniind încrederea reciprocă dintre cele două naţiuni. Al-Thani l-a acuzat pe Israel că încearcă să devieze atenţia globală de la acţiunile sale din Gaza escaladând tensiunile cu Iranul.

Aceste remarci subliniază dinamica geopolitică complexă din Orientul Mijlociu, cu Israel, Iranul şi Qatarul navigând un echilibru delicat de putere în mijlocul conflictelor regionale şi a scrutinului internaţional.

UPDATE 10:30 - Criza din Orientul Mijlociu. Escadrilele de avioane de luptă ale SUA rămân în regiune

UPDATE 09:30

Ministrul de Externe Israel Katz îndeamnă 32 de ţări să impună sancţiuni asupra programului de rachete al Iranului şi să desemneze Garda Revoluţionară Islamică drept organizaţie teroristă.

Katz subliniază necesitatea de a acţiona rapid pentru a conţine şi slăbi Iranul, afirmând că astfel de măsuri trebuie implementate înainte să fie prea târziu.

UPDATE 09:00

Israel a asigurat ţările arabe din regiune că răspunsul său la atacul Iranului nu le va pune în pericol, potrivit raportului Kan, scrie Times of Israel.

Israelul le-a comunicat ţărilor aliate precum Iordania, Egiptul şi statele din Golful Persic că răspunsul său va fi realizat într-un mod care să nu le implice pe acestea în represalii. Asigurarea raportată din partea Israelului către ţările vecine vine după ce comandanţii iranieni de vârf au avertizat duminică că Israelul şi aliaţii săi ar urma să fie lovite mai puternic în caz de represalii împotriva celor peste 300 de drone şi rachete lansate de Teheran în weekend.

În special, comentariile Teheranului au stârnit îngrijorare în Iordania, după ce mass-media oficială iraniană a avertizat că Iordania ar fi următoarea ţintă în cazul în care ar coopera cu Israelul într-o confruntare cu Iranul.

UPDATE 08:30

Oficiali americani sugerează că Israelul este puţin probabil să lovească direct Iranul în urma atacului recent, raportează NBC.

În schimb, Israelul ar putea viza proxy-uri precum miliţiile din Siria sau Hezbollah din Liban.

Această strategie, mai puţin probabilă să escaladeze într-un război total, se aliniază cu avertismentele din partea aliaţilor Israelului.

În ciuda unui raport anterior de la Channel 12 care indica intenţia Israelului de a riposta cu forţă, acesta îşi propune să evite declanşarea unui conflict regional sau fracturarea coaliţiei sale de apărare.

Israelul intenţionează să coordoneze cu SUA, deşi aceasta din urmă nu intenţionează să participe direct la nicio acţiune de represalii.

Această abordare reflectă răspunsul precaut al Israelului la atacul Iranului, având în vedere daunele limitate cauzate şi potenţialul pentru consecinţe mai largi. Cu toate acestea, situaţia rămâne fluidă, iar răspunsul Israelului poate evolua în funcţie de evaluările şi dezvoltările în curs de desfăşurare.

UPDATE

Şeful Statului Major al armatei israeliene a declarat luni că Israelul va răspunde la atacul cu rachete al Iranului din weekend, dar nu a precizat când şi cum.

Generalul-locotenent Herzi Halevi a declarat că Israelul încă se gândeşte la paşii pe care îi va urma, dar a precizat că atacul iranian cu rachete şi drone de atac "va fi întâmpinat cu un răspuns". Halevi a vorbit în timpul unei vizite la baza aeriană Nevatim, despre care Israelul spune că a suferit pagube uşoare în atacul iranian.

Premierul Benjamin Netanyahu s-a întâlnit cu înalţi oficiali pentru a discuta un posibil răspuns. Liderii mondiali au îndemnat Israelul să nu riposteze după ce Iranul a lansat un atac care a implicat sute de drone, rachete balistice şi rachete de croazieră.

Atacul iranian de sâmbătă a marcat prima dată când Iranul a lansat un atac militar direct asupra Israelului, în ciuda unor decenii de duşmănie care datează de la Revoluţia islamică din 1979 a ţării. Atacul a avut loc la mai puţin de două săptămâni după un presupus atac israelian în Siria, care a ucis doi generali iranieni într-o anexă a ambasadei Iranului.

Netanyahu îndeamnă comunitatea internaţională să "rămână unită" împotriva Iranului

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat luni că Iranul ameninţă pacea mondială şi că comunitatea internaţională trebuie să rămână unită pentru a face faţă agresiunii republicii islamice.

"Comunitatea internaţională trebuie să continue să rămână unită pentru a rezista acestei agresiuni iraniene, care ameninţă pacea mondială", a spus el într-o declaraţie publicată de biroul său pe X, după ce Iranul a efectuat un atac direct asupra Israelului în weekend, folosind sute de drone şi rachete.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici