În timpul preşedinţiei Obama, relaţiile interrasiale au ajuns la cel mai scăzut nivel. Sondaj realizat la o zi după ce cinci poliţişti au fost ucişi în Dallas

Patru locuitori de culoare ai Statelor Unite din zece sunt de părere că poliţia din comunităţile în care locuiesc îi face să se simtă mai degrabă tensionaţi decât în siguranţă, potrivit unui sondaj New York Times/CBS News.

Urmărește
701 afișări
Imaginea articolului În timpul preşedinţiei Obama, relaţiile interrasiale au ajuns la cel mai scăzut nivel. Sondaj realizat la o zi după ce cinci poliţişti au fost ucişi în Dallas

Relaţiile rasiale în SUA, cel mai scăzut nivel în timpul preşedinţiei Obama din 1992 - sondaj (Imagine AFP / Mediafax Foto)

Şaizeci şi nouă la sută dintre americani consideră că relaţiile interrasiale sunt în general proaste, acesta fiind unul dintre cele mai înalte niveluri de nemulţumire de când a avut loc, în anul 1992, revolta provocată de arestul brutal al afro-americanului Rodney King, care, după ce a comis un delict de circulaţie a fost urmărit, oprit şi lovit de poliţia din California.

În urma sondajului, care a fost efectuat de vineri, la o zi după ce cinci poliţişti au fost ucişi în Dallas, până marţi, s-a constatat că şase din zece americani cred că relaţiile interrasiale se deteriorează, faţă de 38 la sută, valoare înregistrată în urmă cu un an.

Nemulţumirile de ordin interrasial au atins cel mai înalt nivel în timpul preşedinţiei lui Obama şi la acelaşi nivel cu cele din urma revoltei din anul 1992, provocate de achitarea poliţiştilor din Los Angeles după ce l-au bătut pe Rodney King, potrivit sondajului.

Relaţiile între cetăţenii americani de culoare şi poliţie au devenit atât de fragile, încât peste jumătate dintre aceştia nu au fost surpinşi de atacul în urma căruia au fost ucişi în Dallas cinci ofiţeri ai forţelor de ordine. Aproape jumătate dintre cetăţenii americani albi au spus că nici ei nu au fost suprinşi de acest episod, potrivit datelor obţinute în urma sondajului.

În pofida afirmaţiei preşedintelui Obama la un eveniment de comemorare a victimelor din Dallas, potrivit căreia rasele în Statele Unite “nu sunt atât de divizate precum par“, sondajul evidenţiază faptul că oamenii de culoare şi cei albi au în mod evident viziuni diferite asupra rasei, în special în ceea ce priveşte tratamentul la care sunt supuşi afro-americanii de către poliţie.

Întrebaţi dacă poliţia din majoritatea comunităţilor ar folosi mai degrabă forţa letală asupra unei persoane de culoare decât asupra unei persoane albe, trei pătrimi dintre afro-americani au răspuns afirmativ, în timp ce doar aproximativ jumătate din cei albi au fost de acord cu acest aspect. Cincizeci şi şase la sută dintre cetăţenii albi au spus că rasa suspectului nu are nicio legătură cu uzul de forţă. Doar 18 la sută dintre oamenii de culoare au afirmat acelaşi lucru.

“M-am confruntat cu momente în care poliţia a înrăutăţit situaţia, în loc să o amelioreze”, a spus Ayesha Numan, o tânără de culoare din Kansas City, într-un interviu ulterior. “Nu vreau să spun că îi consider pe toţi răi. Trebuie doar să fiu atentă la cum acţionează când sunt în preajma mea“, a mai susţinut aceasta.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici