- Home
- Externe
- OTTAWA, (14.07.2016, 11:10)
- Raluca Manga
UE amână decizia de a impune vize canadienilor pe fondul menţinerii lor pentru români şi bulgari
Comisia Europeană (CE) a amânat, din nou, decizia de a impune vize de călătorie cetăţenilor canadieni care călătoresc pe teritoriul UE, în contextul în care Canada solicită în prezent vize cetăţenilor români şi bulgari, relatează La Presse.ca.
Urmărește
2706 afișări
Comisia Europeană (CE) a amânat, din nou, decizia de a impune vize de călătorie cetăţenilor canadieni care călătoresc pe teritoriul UE, în contextul în care Canada solicită în prezent vize cetăţenilor români şi bulgari, relatează La Presse.ca.
Comisarii vor aştepta până la summitul Canada-UE, care va avea loc în această toamnă, sperând că Ottawa va elimina obligativitatea vizelor de călătorie pentru cetăţenii români şi bulgari.
În luna aprilie, Comisia recomandase Paramentului şi Consiliului European să se pronunţe cu privire la această chestiune înainte de data de 12 iulie, lucru care nu s-a întâmplat. Executivul UE a constatat însă unele progrese în ceea ce priveşte acest aspect, în special mulţumită vizitei de săptămâna trecută a ministrului canadian al Imigraţiei, John McCallum.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Comisarul european pentru Migraţie şi Afaceri Interne, Dimitris Avramopoulos, a reamintit însă că Executivul UE va menţine presiunea pentru a soluţiona acest litigiu şi pentru a asigura reciprocitatea în materie de vize pentru toţi cetăţenii UE.
Înainte de a lua hotărârea de a nu mai solicita vize cetăţenilor români şi bulgari, Guvernul canadian doreşte să cunoască întregul tablou, în special care este numărul de cereri de eliberare a vizelor care au fost respinse şi numărul de încălcări ale regulilor privind imigraţia, anunţă site-ul canadian.
Oficiali canadieni de rang înalt au efectuat, luna trecută, o vizită în România pentru a evalua progresele înregistrate de această ţară şi vor vizita de asemenea, Bulgaria în decursul acestei luni.
În cadrul unei reuniuni găzduite luni la Bruxelles de către comisarul UE pentru Migraţie, Afaceri Interne şi Cetăţenie, Dimitris Avramopoulos, cu reprezentanţii României, Bulgariei şi Canadei, John McCallum, ministrul canadian al Imigraţiei, a transmis că rezultatele evaluărilor României şi Canadei vor fi anunţate în toamnă, când există posibilitatea stabilirii unui calendar pentru eventualitatea eliminării vizelor de călătorie în Canada pentru cetăţenii români şi bulgari.
Discuţiile pe tema eliminării vizelor au început în contextul în care Uniunea Europeană şi Canada speră să semneze anul acesta Acordul Economic şi Comercial Complet (CETA), iar procedura ar putea fi îngreunată de acţiuni ale României şi Bulgariei.
În luna mai, ambasadorii din România şi Bulgaria au trimis o scrisoare la Uniunea Europeană în care susţin că statele lor ar putea vota împotriva Acordului comercial UE-Canada în semn de protest faţă de refuzul Guvernului de la Ottawa de a elimina vizele în cazul cetăţenilor români şi bulgari, informa publicaţia EUObserver.
"Ar fi foarte dificil ca, în actualul context, guvernele din Bulgaria şi România să găsească argumente în favoarea adoptării Acordului economic şi comercial complet Canada-UE (CETA), dat fiind că Guvernul canadian continuă să aplice un tratament discriminatoriu cetăţenilor noştri", se arată într-o scrisoare a ambasadorilor român şi bulgar la Uniunea Europeană.
Sintagma "tratament discriminatoriu" este o referire la menţinerea de către Canada a vizelor de călătorie pentru cetăţenii români şi bulgari.
"Lipsa unui angajament din partea părţii canadiene şi a stabilirii unui termen pentru eliminarea vizelor constituie un obstacol politic grav asupra perspectivei ca Guvernul bulgar să aprobe acordul comercial", a declarat ambasadorul Bulgariei, Dimităr Tzancev, la reuniunea de la Bruxelles.
Conform unui diplomat european, declaraţia reprezentantului Bulgariei a fost primită atunci cu tăcere de către ceilalţi participanţi la reuniune. Nu este clar dacă România şi Bulgaria vor putea bloca aprobarea Acordului comercial UE-Canada. Comisia Europeană va stabili dacă tratatul va trebui ratificat sau nu de către parlamentele statelor membre UE ori va avea nevoie doar de votul Consiliului UE. În Consiliul UE, România şi Bulgaria pot pierde la vot.
Ministrul canadian al Comerţului Exterior, Chrystia Freeland, şi-a exprimat încrederea că problema vizelor se va rezolva, astfel încât să nu fie pusă în discuţie semnarea acordului.
Guvernul liberal canadian a anunţat recent că nu va mai solicita vize de călătorie cetăţenilor mexicani.
Citeşte şi: Noul premier al Marii Britanii, Theresa May, discuţii telefonice cu Angela Merkel şi François Hollande: Avem nevoie de timp
Citeşte şi: Cazul sclaviei din Argeş a ajuns în presa internaţională. Cum este relatat evenimentul de publicaţiile străine
Citeşte şi: Boris Johnson, numit de Theresa May noul ministru al Afacerilor Externe din Marea Britanie
Citeşte şi: Un oficial rus avertizează: NATO exercită presiuni prin ţări est-europene. Scutul antirachetă creează riscuri
Citeşte şi: David Cameron şi-a depus demisia în faţa Reginei. Theresa May a primit sarcina formării Guvernului britanic şi promite să construiască "o Mare Britanie mai bună"
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Pensionarii din România care au muncit între acești ani ar putea primi 400 de lei în plus, începând cu 1 februarie 2025
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe