- Home
- Externe
- (17.08.2023, 16:00)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Scandal diplomatic între NATO şi Ucraina după propunerile lui Stian Jenssen. Medvedev ironizează: ,,Ucraina ar putea renunţa şi la Kiev pentru a adera mai repede”
Un oficial de rang înalt al NATO şi-a cerut scuze după remarcile făcute la o zi după ce a declarat public că Ucraina ar putea ceda teritoriu Rusiei în schimbul apartenenţei la NATO şi a încetării războiului.
Urmărește
1987 afișări
NATO, Facebook
Stian Jenssen, şeful de cabinet al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat pentru un ziar norvegian, VG, că nu ar fi trebuit să se exprime atât de simplist, după ce comentariile sale au provocat o reacţie furioasă din partea Kievului.
La un eveniment organizat marţi în Norvegia, Jenssen declarase că ar trebui să fie acceptabil pentru Ucraina să renunţe la Herson, Zaporojie, Doneţk, Lugansk şi Crimeea în schimbul încetării războiului şi aderării accelerate la NATO.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
,,Cred că o soluţie ar putea fi ca Ucraina să renunţe la teritoriu şi să primească în schimb statutul de membru al NATO", a declarat Jenssen în faţa audienţei sale, menţionând că discuţiile despre statutul postbelic al Ucrainei continuă în cercurile diplomatice.
Declaraţiile sale survin în contextul agravării tensiunilor dintre NATO şi Rusia. În ultimele săptămâni, bombardamentele ruseşti asupra porturilor dunărene au devenit mai sporadice, în timp ce staţionarea trupelor grupării Wagner în Belarus stârneşte îngrijorări Poloniei care şi-a fortificat graniţa cu 10,000 de soldaţi şi tancuri Abrams.
O zi mai târziu, Stian Jenssen a acordat un interviu aceluiaşi ziar norvegian: ,,Declaraţia mea făcea parte dintr-o discuţie mai amplă despre posibile scenarii viitoare în Ucraina şi nu ar fi trebuit să o spun în acest fel. A fost o greşeală".
Dar potrivit The Guardian, Jenssen nu a revenit asupra ideii că un acord de aderare la NATO în schimbul teritoriului ar putea fi în cele din urmă pe masă, susţinând importanţa sprijinirii Ucrainei pentru păstrarea integrităţii teritoriale.
„Nu spun că ar trebui să fie. Dar ar putea fi o posibilă soluţie", a spus el. ,,Tocmai din acest motiv, este de o importanţă crucială să îi sprijinim pe ucraineni cu ceea ce au nevoie", a continuat oficialul.
Ucraina a cerut în mod constant restabilirea frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional de dinainte de 2014 şi este angajată într-o contraofensivă în încercarea de a recuceri mari părţi din teritoriul său confiscat de Rusia, cu toate că au apărut rapoarte că aceasta pare să fie lentă şi lipsită de câştiguri semnificative.
Guvernul de la Kiev a respins în mod categoric propunerea oficialului NATO că Ucraina ar trebui să renunţe la integritatea sa teritorială şi să abandoneze dreptul internaţional pentru pace şi stabilitate.
Oficialii ucraineni consideră că dacă renunţă acum la teritorii, făcând concesii cu Kremlinul, mai mult ca sigur va încuraja Rusia să aţintească spre teritoriile mai multor ţări, inclusiv Republica Moldova, România, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia ce ar putea fi următoarele ţinte vizate de retorica iredentistă rusă a Moscovei.
Chiar şi Dmitri Medvedev, vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a ironizat propunerea oficialului NATO.
,,Ucraina va fi acceptată în NATO doar dacă va renunţa la Kiev şi îşi va muta capitala la Liov".
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Germania va achiziţiona sistemul de apărare antirachetă Arrow-3 al Israelului, într-o tranzacţie de 3,5 miliarde de dolari
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe