Începe procesul „Soldatului F”, la 47 de ani de la tragedia din „Duminica Însângerată” | VIDEO

30 ianurie 1972, oraşul nord-irlandez Derry. Un marş pentru drepturi civile este înecat într-o baie de gloanţe de către paraşutiştii britanici. La sfârşit, 13 persoane zac fără suflare. La peste patru decenii distanţă, în Irlanda de Nord începe procesul „Soldatului F”, relatează The Guardian.

Urmărește
3511 afișări
Imaginea articolului Începe procesul „Soldatului F”, la 47 de ani de la tragedia din „Duminica Însângerată” | VIDEO

Va începe procesul „Soldatului F”, la 47 de ani de la tragedia din „Duminica Însângerată” | VIDEO

Evenimentele tragice din 1972 au rămas consemnate în istorie drept „Duminica Însângerată”.

În legătură cu acest caz, un fost militar britanic, identificat doar sub pseudonimul „Soldatul F”, a fost inculpat joi pentru uciderea a 13 civili în timpul marşului din 1972. El este singurul soldat pus sub inculpare din rândul trupei de paraşutişti care au deschis focul asupra demonstranţilor din oraşul nord-irlandez Derry.

„Soldatul F” este considerat răspunzător de uciderea a două persoane şi de patru tentative de omor.

Alţi 16 foşti soldaţi şi doi membri ai Armatei Republicane Irlandeze (IRA) s-au aflat pe lista suspecţilor, dar procurorii nu au găsit destule probe pentru a obţine o „perspectivă rezonabilă privind condamnarea”, după cum a explicat presei Stephen Herron, oficial din cadrul procuraturii nord-irlandeze.  

„S-a ajuns la concluzia că au fost identificate suficiente dovezi pentru a începe urmărirea penală a Soldatului F în legătură cu uciderea lui James Wray şi a lui William McKinney şi pentru tentativa de ucidere a lui Joseph Friel, Michael Quinn, Joe Mahon şi a lui Patrick Odonnell”, a explicat Stephen Herron.

Raportul Saville (obiectul unei anchete de 12 ani) a constatat că uciderea celor 13 civili a fost „nejustificată” şi că niciuna dintre victime nu fusese înarmată, precum şi faptul că demonstranţii nu au primit niciun avertisment înainte de deschiderea focului.

Iniţiată în 1998 de premierul de la acea dată, Tony Blair, comisia publică de anchetă Saville a fost cea mai costisitoare din istoria Marii Britanii – 195 de milioane de lire sterline. Comisia de anchetă a fost înfiinţată chiar în ziua „Acordului din Vinerea Mare", care a pus capăt conflictului intercomunitar din Irlanda de Nord în urma căruia peste 3.000 de oameni şi-au pierdut viaţa.

Imaginea unui preot catolic fluturând o batistă însângerată la căpătâiul unei victime a făcut atunci înconjurul presei internaţionale.

Filmul evenimentelor din 1972:

Ora locală 15:45 - Prima coloană a marşului o coteşte pe Rosville Street pentru o întâlnire în Free Derry Corner. O parte a demonstranţilor continuă spre baricada armatei britanice. Soldaţii William Street spun că au fost trase gloanţe în direcţia lor.

Ora locală 16:10 - Soldaţii deschid focul asupra manifestanţilor şi pornesc apoi cu maşini blindate spre Rosville Street.

Ora locală 16:40 - Demonstranţii se împrăştie sub tirul gloanţelor. 13 persoane sunt ucise.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici