INSEE: Jocurile de la Paris vor stimula creşterea economică a Franţei în 2024

  • Efectul Jocurilor Olimpice asupra economiei franceze va stimula probabil creşterea economică a ţării în acest an, a declarat marţi Institutul de Statistică INSEE.
  • Totuşi, institutul a avertizat că situaţia politică volatilă din Franţa ar putea pune în pericol previziunile sale.
Urmărește
85 afișări
Imaginea articolului INSEE: Jocurile de la Paris vor stimula creşterea economică a Franţei în 2024

INSEE: Jocurile de la Paris vor stimula creşterea economică a Franţei în 2024

Creşterea trimestrială în al treilea trimestru va accelera la 0,5%, de la 0,3% în perioada precedentă de trei luni, a declarat INSEE, citată de Reuters.

Jocurile Olimpice - care vor avea loc în lunile iulie şi august - vor contribui cu 0,3 puncte procentuale datorită vânzării de bilete şi drepturi TV şi a creşterii turismului, a adăugat acesta.

Efectul va fi similar cu cel pe care Jocurile Olimpice de la Londra 2012 l-au avut asupra economiei britanice, a declarat economistul INSEE Dorian Roucher.

Cu toate acestea, impactul global este considerat mai modest decât sperau mulţi, deoarece creşterea în spirală a costurilor de călătorie şi cazare, instabilitatea politică din Franţa şi preocupările legate de securitate descurajează mulţi fani ai sportului.

Se preconizează că rezervările de zbor vor creşte cu 10 % faţă de anul trecut, în timpul verii, potrivit firmei de date privind biletele de avion ForwardKeys.

Cu toate acestea, Parisul - la fel ca alte oraşe turistice populare - este deja aglomerat şi scump, iar majoritatea turiştilor olimpici ajung pur şi simplu să ia locul altor turişti tradiţionali, care îşi amână sau îşi anulează călătoriile.

Pe măsură ce efectul Jocurilor Olimpice de la Paris se diminuează ulterior, este probabil ca economia franceză să se contracte cu 0,1% în trimestrul al patrulea faţă de trimestrul al treilea, a consideră INSEE.

În consecinţă, creşterea anuală a produsului intern brut ar urma să fie de 1,1% în acest an, aceeaşi rată ca în 2023, anticipează INSEE într-un raport de marţi intitulat „Despre PIB, Jocuri şi incertitudini".

Situaţia politică din Franţa de după alegeri poate genera instabilitate în previziuni

Situaţia politică din ţară în urma alegerilor de duminică, care au dus la un parlament suspendat, va genera instabilitate care poate deraia previziunile sale, a avertizat INSEE.

INSEE a declarat că economia franceză va beneficia de pe urma consumului gospodăriilor, care ar trebui să fie stimulat şi de Jocurile Olimpice, deşi investiţiile nu vor înregistra creştere în a doua jumătate a anului, deoarece ratele dobânzilor rămân relativ ridicate.

Inflaţia va continua să scadă în restul anului pentru a ajunge la 1,9% în decembrie de la 2,1% în iunie, se arată în raport.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici