Republica Moldova a semnat un acord privind achiziţiile publice comune ale UE în domeniul sănătăţii

  • Republica Moldova a devenit marţi cea de a 38-a ţară semnatară a Acordului privind achiziţiile publice comune în domeniul sănătăţii.
  • Acordul a fost semnat în cursul vizite întreprinse la Chişinău de Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară.
Urmărește
89 afișări
Imaginea articolului Republica Moldova a semnat un acord privind achiziţiile publice comune ale UE în domeniul sănătăţii

Republica Moldova a semnat un acord privind achiziţiile publice comune ale UE în domeniul sănătăţii

Moldova devine astfel cea de-a şasea ţară candidată la aderarea la UE care face parte din acord.

„Aderarea la Acordul privind achiziţiile publice comune permite unei ţări să beneficieze de puterea de cumpărare combinată a statelor membre ale UE şi a ţărilor participante, ceea ce facilitează accesul la contramăsuri medicale în cazul unei urgenţe sanitare şi îmbunătăţeşte securitatea furnizării cu astfel de contramăsuri, prin punerea în comun a necesităţilor şi realizarea de economii de scară”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene (CE).

Acordul privind achiziţiile publice comune este un mecanism juridic şi operaţional care le oferă ţărilor participante posibilitatea de a-şi uni forţele pentru a face faţă unei ameninţări grave la adresa sănătăţii şi de a achiziţiona în comun materiale esenţiale, precum medicamentele şi echipamentele medicale.

„De exemplu, pe durata pandemiei de COVID-19, datorită acestui acord ţările semnatare au putut să achiziţioneze, beneficiind de condiţii identice, echipamente individuale de protecţie, ace şi seringi pentru vaccinarea împotriva COVID-19, aparate pentru respiraţie artificială şi medicamente”, arată CE.

Comisia, prin intermediul Autorităţii pentru Pregătire şi Răspuns în caz de Urgenţă Sanitară (HERA) din cadrul său, gestionează procedurile de achiziţii publice efectuate în temeiul Acordului privind achiziţiile comune, în strânsă colaborare cu ţările semnatare. Aceste ţări pot ulterior să achiziţioneze produsele contractate în funcţie de necesităţi, utilizând bugetele naţionale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici