Instanţa supremă din Japonia consideră că sterilizarea forţată este neconstituţională

  • Instanţa supremă din Japonia a decis că sterilizarea forţată este neconstituţională.
  • Decizia a fost anunţată miercuri şi pune capăt unei dispute juridice care a fost provocată de o lege din 1948.
416 afișări
Imaginea articolului Instanţa supremă din Japonia consideră că sterilizarea forţată este neconstituţională

Instanţa supremă din Japonia consideră că sterilizarea forţată este neconstituţională

Instanţa supremă din Japonia a hotărât ca legea care a dus la sterilizarea forţată a 16.500 de persoane cu dizabilităţi între anii 1950 şi 1990 este neconstituţională, potrivit BBC. De asemenea, Curtea Supremă a ordonat guvernului să plătească daune pentru 11 victime.

Hotărârea de miercuri pune capăt unei lupte de zeci de ani a victimelor care au cerut despăgubiri şi scuze.

După ani de procese, o lege din 2019 a acordat despăgubiri victimelor supravieţuitoare. Totuşi, unii au continuat să lupte în instanţă solicitând despăgubiri mai mari.

Conform unei legi promulgate în 1948, aproximativ 25.000 de persoane, dintre care multe aveau dizabilităţi moştenite, au suferit intervenţii chirurgicale pentru a le împiedica să aibă copii consideraţi „inferiori”.

Guvernul japonez a recunoscut că 16.500 dintre operaţiunile de sterilizare au fost efectuate fără consimţământ.

Deşi autorităţile susţin că alte 8.500 de persoane au aprobat procedurile, avocaţii au spus că au fost forţaţi din cauza presiunii cu care se confruntau în acel moment.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici